T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ 25 ŞUBAT 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

3040 kişilik yeni memur yerleştirmeleri

2006 yılının ilk memur yerleştirmesi Ocak ayında yapıldı. Ancak acil ihtiyaç olduğu belirtilerek ÖSYM tarafından yeni bir alıma daha çıkılmıştır. Bu memur alımında sadece Tarım ve Köyişleri Bakanlığının kadroları ile PTT'nin pozisyonları yer almaktadır. Yerleştirmelere ilişkin bazı detaylar aşağıda yer almaktadır:

Kılavuz alma zorunluluğu yoktur

Bu memur yerleştirmesi de Ocak ayında yapılan yerleştirmeler gibi internet üzerinden yapılacaktır. Adayların ÖSYM bürolarından kılavuz aramasına gerek yoktur.

Önce 5 YTL, sonra tercih

İnternet üzerinden tercihte bulunabilmek için önce ÖSYM'nin belirlemiş olduğu banka hesabına 5 YTL yatırmak gerekmektedir. 5 YTL'nin yatırdığı ikinci günün sonundan itibaren internet üzerinden tercih işlemleri yapılabilecektir. Tercihlerin internet üzerinden 3 mart tarihine kadar yapılması gerekmektedir.

5 YTL'nin yatırılacağı adres

ÖSYM'nin talep etmiş olduğu 5 YTL'nin "T.C. Ziraat Bankası/ Ankara Güvenevler Şubesi/ Hesap No: 6032819-5001 ANKARA" hesabına yatırılması gerekmektedir. İstenen ücretin son olarak 1 Mart tarihine kadar yatırılması gerekmektedir.

Kimler tercih yapabilecek?

Bu memur yerleştirmelerine 2004 KPSS'ye katılanlar başvurabilecektir. 2005 KPSS sadece öğretmenlik ve KPSS-A'ya yönelik olduğu bu sınav sonuçları bu yerleştirmede kullanılmayacaktır.

Adayların 2004 KPSS'ye girmiş oldukları öğrenim düzeyinden 03 Mart 2006 tarihinden önce mezun durumda olması gerekmektedir.

Lisans mezunları 2004-KPSSP3 ve ortaöğretim mezunları ise 2004-KPSSP94 puanı ile başvurabileceklerdir.

Yaş şartı nasıl hesaplanmalı?

Yaş şartının, 2004 KPSS'ye giriş tarihi itibariyle hesaplanması gerekmektedir.

Tarım Bakanlığı kadroları nelerden oluşmaktadır?

Veteriner Hekim (525 adet), Vet. Sağ. Teknisyeni (516 adet), Mühendis (Zootekni) (60 adet), Mühendis (Tarla bitkileri) (26 adet), Mühendis (Bitki koruma) (52 adet), Mühendis (Bahçe bitkileri) (39 adet), Mühendis (Toprak) (23 adet), Teknisyen (Ziraat) (160 adet), Laborant (20 adet)

PTT'nin kadroları nelerden oluşmaktadır?

Avukat (11 adet), memur (358 adet), dağıtıcı (1250 adet).

Avukatlık kadrosu için Hukuk lisans programından mezun olmak ve Avukatlık Ruhsatı Sahibi Olmak; memur kadrosu için herhangi bir lisans programından mezun olmak veya Maliye veya Maliye-Muhasebe lisans programından mezun olmak; Dağıtıcı kadrosu için ise Ortaöğretimde kurumlarından herhangi bir alanından mezun olmak gerekmektedir.

Önlisans mezunları başvuru yapabiliyor mu?

Bu alımlarda sadece lisans ve ortaöğretim mezunları başvuru yapabilmektedir. Önlisans mezunları başvuru yapamamaktadır.

Daha önce yerleşen bir daha başvurabilir mi?

2004-KPSS sonuçlarına göre kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve sözleşmeli pozisyonlarına ÖSYM tarafından yerleştirilen ve ataması yapılan adayların tercih yapma hakları bulunmamaktadır. Yerleştirildiği halde kamu kurum ve kuruluşlarınca ataması yapılmayan adayların çoğunluğunun atanamama durumları ilgili kurumlarca ÖSYM'ye bildirilmektedir. ÖSYM'de, atanamadığına dair bir bilgi bulunmayan adayların Kılavuzdan tercih yapmaları mümkün olmayacaktır. Bu nedenle, bu adaylar internet ekranında tercih listesine ulaşamayacaklardır. ÖSYM'ce daha önce yerleştirildiği halde internette tercih hakkının olmadığı bilgisi bulunan adayların, tercih yapabilmeleri için yerleştirildikleri kurumdan atanmadıklarına ilişkin alacakları resmi bir belgeyi Kılavuzdaki "Genel Amaçlı Dilekçe Örneği" ekinde ÖSYM'ye faksla göndermeleri veya elden teslim etmeleri ve yerleştirme ücretini bankaya yatırmaları gerekmektedir.


İki konu özelinde kaynakların etkin kullanımı

Başbakan Müsteşarı Sayın Ömer Dinçer, 20 Şubat 2006 tarihinde, tüm kamu kurumlarına bir yazı gönderdi. Bu yazıda, "Kamu kurum ve kuruluşlarınca açılacak devlet memurluğu giriş sınavlarında adayların beyanlarına itibar edilerek, "Askerlik durum belgesi"nin sadece sınavı kazananlardan" istenmesi gerektiği belirtildi.

Bu yazının amaçları şu şekilde belirtilmişti:

  • Bürokrasinin azaltılması
  • Kaynakların etkin kullanılması
  • Vatandaşlara külfet getirilmemesi
  • Zaman ve kaynak israfına yol açılmaması.

    Ancak, bu yazıdan istenen amaçların gerçekleşmesi çok düşük oranda olacaktır. Zira, artık kamu kurumları devlet memurluğu sınavı yapmamaktadır. Bu sınav, tüm kamu kurumları adına, ÖSYM tarafından, KPSS adı altında, 1999 yılından bu yana yapılmaktadır. TSK, Adalet Bakanlığı ve kamu kurumlarının ikincil nitelikteki kariyer meslek sınavları bu uygulamadan istisna olup, bunların da genel içindeki payı %5'i geçmemektedir.

    Bu çerçevede, köşemizde bugün, bu yazı mucibince, çok daha önemli iki konuyu, Sayın Dinçer'in takdirlerine sunuyoruz.

    Bahsedeceğimiz her iki konuda mahkeme masraflarına ilişkindir. Mahkeme masrafları hem kamu kurumları açısından hem de mahkemeler açısında oldukça yük oluşturmakta ve artık bir çözüm bulunması gerekmektedir. İnternetin gelişmesi ve sendikal hareketin artık meşru bir zemine bürünerek büyümesi ile beraber, kamu personelinin hak talep etme ve hakkını arama bilinçleri oldukça gelişmiştir. Bu nedenledir ki, son beş yılda açılan idari dava sayısının 1980-2000 aralığında açılan dava sayısını geçtiğini tahmin ediyoruz. Ancak, bu kırılma henüz hiçbir bürokrat tarafından fark edilmemiştir. Bu nedenledir ki, hâlâ kamu kurumlarının bürokratları, yılların verdiği alışkanlıkla aşağıdaki iki konuya hâlâ bir çözüm bulmamıştır.

    Konular ve açıklamalar aşağıda yer almaktadır.

    1- Harcırah sorunu

    Altyapısını, Maliye Bakanlığı bürokratlarının hazırlamış olduğu harcırah düzenlemeleri, 2002 yılından bu yana hem vatandaşlara külfet getirmekte hem zaman ve kaynak israfına yol açmakta hem de kaynakların etkin kullanılamamasına neden olmaktadır.

    2002 yılından bu yana çıkarılan üç kanuni düzenleme Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmiş, yüzlerce idari dava kaybedilmiş, son olarak Danıştay 2. Dairesi'nce 2002 yılından bu yana harcırahlarını alamayanların harcırahlarının ödenmesi gerektiğine karar verilmiştir. Bu konudaki son düzenleme, 2005 yılında 5335 sayılı Kanun'la yapılmış olup, bu düzenleme de zaten Anayasa'ya aykırı olduğu için Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilecektir.

    Peki tüm bu gelişmeler olurken nasıl bir yol takip edilmiştir. Hemen söyleyelim: Henüz hiçbir açıklama dahi yapılmamıştır. Binlerce memur şu an kamu kurumlarına başvurarak harcırahlarını talep etmekte, kurumdan alacakları cevaba göre de dava açacaklardır. Ortaya çıkacak mali masrafın boyutlarını şu an Maliyecilerin bile tahmin edemediğini düşünüyoruz.

    Öneri: Öncelikle, 6245 sayılı Kanun'da 5335 sayılı Kanun'la yapılan ve şu an yürürlükte bulunan hükmün değiştirilmesi, 2002 yılından bu yana harcırahlarını alamayanlar için ise çözüm yolu bulunması gerekmektedir.

    2-Askerde iken ataması yapılanların durumu

    KPSS tercihleri sonrasında yerleşen bazı adaylar, askerde olduğu için göreve başlayamamaktadır. Göreve başlayamayan bu kişilerin atamaları yapılmamaktadır. Ancak bu kişiler askerlik dönüşü sonrasında dava açmakta ve davaları kazanmaktadır. Bugüne kadar açılan tüm davalar kazanılmıştır ve ne yazık ki bugüne kadar hâlâ bir düzenleme yapılmamıştır. Kamu kurumları hâlâ 657 sayılı Kanunun yürürlükteki 62 ve 63'üncü maddelerini uygulamaktadır. Bu konuda da yine açılan yüzlerce dava bulunmakta ve her yerleştirme sonrasında da bunlara yenileri eklenmektedir.

    Öneri: Konuya ilişkin Danıştay kararları yerleşik hale geldiği için ya Başbakanlık genelgesi ile ya da 657 sayılı Kanun'un 63'üncü maddesinde değişiklik yaparak sorunun çözülmesi gerekmektedir.

    Bu iki uygulama şunu göstermektedir: Memurlara ilişkin düzenlemeler özelinde konuşacak olursak, Maliye Bakanlığı'nın her mali mevzuat önerisi ve tasarı taslakları, kutsal metin olarak algılanıp aynen Meclis'e sunulmamalıdır. Söz konusu düzenleme hakkında mutlaka gerek diğer kamu kurumlarının personel birimlerinin gerekse de sendikaların görüşlerinin alınması, telafi edilemeyecek zararların oluşması açısından oldukça elzemdir.

    Hazırlayan: Ahmet Ünlü
    ( memurlar.net editörü )

    Faks: (0312) 472 68 80

    Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi