T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 27 ŞUBAT 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Meclis'te disiplin affı haftası

Meclis Genel Kurulu, 20 bin 543 memurun işten çıkarılmasına, terfi alamamasına ve başka yaptırımlara uğramasına neden olan disiplin cezalarına af getiren tasarıyı Çarşamba günü görüşecek. Memur kuruluşları tasarının bir an önce yasalaşmasını istiyor

Hükümetin hazırladığı 20 bin 543 memurun aldığı disiplin cezalarının affedilmesini öngören 'disiplin affı' tasarısının görüşmeleri Çarşamba günü Meclis'te başlayacak.

TBMM Genel Kurulu, bu hafta da Salı ve Çarşamba günleri 15.00-21.00, Perşembe günü 14.00-21.00 saatleri arasında çalışacak.

20 bin 543 memuru ilgilendiren, Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Bazı Disiplin Cezalarının Affı Hakkında Yasa Tasarısı'nın görüşmelerine ise 1 Mart Çarşamba günü başlanması bekleniyor. Tasarıyla, memurlar ve diğer kamu görevlileri ile bu görevlerde bulunmuş olanlar hakkında 23 Nisan 1999 tarihinden 14 Şubat 2005 tarihine kadar işlenmiş fiillerden dolayı verilen bazı disiplin cezaları, bütün sonuçları ile affedilecek.

ASKERLER KAPSAM DIŞI

Meclis Genel Kurulu'nda Çarşamba günü ele alınacak disiplin affına ilişkin tasarı, 1999 yılından sonraki dönemi kapsıyor. Bu konuda en son çıkan afla 23 Nisan 1999 yılından önceki tüm disiplin suçları silinmişti. Memur ve diğer kamu görevlilerinin disiplin cezalarının affına ilişkin tasarıda askeri personel ise kapsam dışında tutuluyor.

80 YTL'LİK EK ZAM KOMİSYONDA

Bu arada TBMM Genel Kurulu, Perşembe günü gelir vergisi oranlarında indirim öngören ve yatırım indirimi uygulamasını kaldıran yasa teklifini ele alacak. Gelir Vergisi Kanunu ve Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ne göre, gelir vergisi dilimleri azaltılacak ve tek tarifeye geçilecek.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ise yarın çeşitli adlar altında ek ödeme alamayan kurumlarda çalışan memurlara, Ocak'tan itibaren 40, Temmuz'dan itibaren de 40 YTL olmak üzere toplam 80 YTL ek ödeme yapılmasına olanak tanıyan yasa tasarısı ele alınacak.

  • BEHÇET GÜNGÖR / ANKARA

    İşte o madde

    "Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla basit veya nitelikli zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık,dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçlar veya istimal ve istihlâk kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçları sebebiyle, görevleriyle sürekli olarak ilişik kesilmesi sonucunu doğuran disiplin cezaları ile 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun 68. maddesinin ikinci fıkrasının (e) ve (f) bentlerine göre verilmiş yer değiştirme cezaları ve 69. maddesine göre verilmiş meslekten çıkarma cezaları ile emniyet hizmetleri sınıfına dâhil personel ile çarşı ve mahalle bekçileri hakkında verilen meslekten çıkarma cezaları hariç olmak üzere; kanun, tüzük ve yönetmelikler gereğince memurlar ve diğer kamu görevlileri ile bu görevlerde bulunmuş olanlar hakkında 23/4/1999 tarihinden 14/2/2005 tarihine kadar işlenmiş fiillerden dolayı verilmiş disiplin cezaları bütün sonuçları ile affedilmiştir."

    Sicil affı net ve kapsayıcı olmalı

    Memur sendikaları sicil affı tasarısını sevinçle karşıladı. İşte sendika başkanlarının görüşleri:

  • Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu: 28 Şubat sürecinde çok sayıda memur haksız yere fişlenmiştir. Bunların disiplin cezalarının affedilmesi için bu kanunun biran önce çıkması gerekir. Yüz kızartıcı suçlar hariç bütün disiplin suçları affedilmeli.
  • Bağımsız Eğitimciler Sendikası Başkanı Gürkan Avcı: Disiplin affı, hayal kırıklığına dönüştürmeden TBMM'den geçirilmeli. Disiplin affı net olmalı. Yasa çıktıktan sonra aftan yararlanmak isteyen memurlar, tekrar mahkemelerle uğraşmamalıdır.
  • Kamu-Sen Konfederasyonu Başkanı Bircan Akyıldız: Disiplin affı tasarısının görüşülecek olmasına sevindik. Bu girişim toplumu da memurları da rahatlatacaktır.
  • Memur-Sen Başkanı Ahmet Aksu: 25 bin memur bu yasayı bekliyor. Bu kapsama asker ve polisler de alınmalı.

    Hakim ve savcılar da sicil affı istiyor

    Disiplin cezası verilerek görevden alınan hakim ve savcılar da 'af' istiyor. Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu kararıyla görevden alınan 96 hakim ve savcı adına Hüseyin Altun, Necati Özmedir, Sami Gören, Murat Akın, Şenol Önal ve Cengiz Güneş Başbakan Tayyip Erdoğan'a gönderdikleri mektupta, disiplin affı kapsamına alınmalarını istedi. Haksız ve mesnetsiz bir şekilde meslekten çıkarıldıklarını ve haklarında hiçbir dava açılmadığını kaydeden hakim ve savcılar, HSYK kararlarına karşı yargı yolu kapalı olduğu için, haklarında verilen kararların hukuka uygun olmadığına inandıklarını dile getirdiler. Mektupta, bu durumdaki hakim ve savcıların avukatlık yapma haklarını da kaybettikleri belirtildi. Haklarının ihlal edildiğini belirten hakim ve savcılar, mektuplarında, bazı disiplin cezalarının affına ilişkin kanun tasarıda değişiklik yapılarak, HSYK kararı ile hakkında yer değiştirme veya meslekten çıkarma cezası verilen hakim ve savcılar af kanunu kapsamına alınmasını istediler.

  • KEZBAN BÜLBÜL / ANKARA


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi