T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 3 TEMMUZ 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Memurluktan istifa etti mobilyada marka oldu

Memurluktan baba mesleği mobilyacılığa geçen Doğtaş Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, çekyatları kamyonlara yükleyip köy köy dolaştırarak işe başladı, 60 milyon $ cirolu şirket yarattı

Fatma
Çiftçi
Pazartesi
Söyleşisi
"Günde bir paket sigara fiyatına taksitle çekyat". Devlet memuru olarak çalışırken, mobilyacılık yapan babasına böyle ilginç sloganlarla kampanyalar yaptırdı. Ailesinin ısrarlarına dayanamayıp, memurluğu bıraktı. Çekyatların moda olduğu dönemde Çanakkale Biga'da küçük bir atölyede kanepe üretimine başladı. Mağazada satamadığı kanepeleri kamyonlara yükleyip köy köy gezdirdi. Bugün Türkiye'nin sayılı mobilya markaları arasına giren Doğtaş'ın Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, Körfez Krizi sırasında zor durumda kalınca, o dönemdeki çalışanların ellerinde avuçlarında para eden ne varsa getirip destek çıkmasını unutamıyor. Geçen yıl 10 milyon dolarlık yatırımla yatak ve kanepe üretimini artıran Doğan'la memuriyetten mobilyacılığa geçişini, Doğtaş'ın markalaşma sürecini ve hedeflerini konuştuk.

MEMURLUK MAAŞINI NASIL OLSA KAZANIRIM

Memuriyetten ayrılmak sizin için zor bir karar mıydı?

Kardeşim mobilya mağazasına beni çağırınca, hesap ettim. 'Memuriyetten kazandığım parayı nasıl olsa kazanırım' diye düşündüm. Ayrıca o sırada Açıköğretim Fakültesi İktisat bölümünün son sınıfındaydım. Mobilya işi olmazsa, muhasebeci olabilirdim. O cesaretle memuriyetten ayrıldım. 1987'de babam ve üç kardeşimle Doğtaş Mobilya'yı kurduk. O dönemde devlet olanaklarını iyi kullandık. Özal döneminde 1988 yılında 7 yıl vadeli, 2 yıl ödemesiz KOBİ kredisi aldık. 1992'de fabrikayı büyüttük. İngiltere ve Almanya'dan yüksek teknolojili makinalar getirdik. 1994 yılında ilk ihracatımızı Arnavutluk'a gerçekleştirdik.Çanakkale Biga'daki 800 metrekarelik küçük atölyeyi, yanındaki tarlaları alarak büyüttük. Şu anda 70 bin metrekare kapalı, 200 bin metrekare açık alandaki fabrikamızda, yılda 1,5 milyon metrekare modüler mobilya, yıllık 200 bin adet koltuk kanepe üretimi yapıyoruz. Geçen yıl hizmete açtığımız yatak, koltuk ve kanepe hattımızda günde 500 yatak, 500 kanepe üretiyoruz. Bir yandan kendi mağazalarımızı açarak, bir yandan bayilikler vererek büyüdük. Özellikle 1995-2005 yılları arasında atağa kalktık. Çünkü sermayesiz bir şirkettik. Devlet memurluğundan geldiğim için sermayemiz yoktu. Kazandığımızı yatırıma çevirerek, devletin kredi olanaklarından yararlanarak bugünlere geldik.

İŞÇİMİZDEN BORÇ ALDIK

Ekonomik krizler sırasında "Keşke memuriyetten ayrılmasaydım" dediniz mi?

Hiç olmadı. Biz krizlerde büyüdük. 2001 krizinde de yüzde 18 büyüme sağladık. Her yıl ortalama yüzde 35-50 büyüyoruz. Çalışanlarımızın desteği de bize güç verdi. Örneğin 1991 Körfez krizinde işçilerden borç topladık. Memuriyetten gelen birikimimle işçilerimizle bir ekip ruhuyla çalışıyorduk. Zamları da ortaklaşa tesbit ediyorduk. Bize güvenleri vardı. Biz de zor günümüzde "Parası olan alltını, bileziği olan ne varsa getirsin" dedim. Kartvizitimin arkasına "Şu kadar altın alınmıştır" diye yazıp verdim. Güvene dayalı aldığımız borçları daha sonra ödedik. O kişilerden şu anda emekli olanlar var.

AVRUPA'YA YAYILACAĞIZ

İhracatta hangi noktadasınız ?

38 ülkeye ihracat yapıyoruz. İhracatımızın toplam satış içindeki payı yüzde 7-8'ler civarında. Dövizin son üç yıldır prim yapmamasından dolayı ihracatımızı biraz yavaşlatmıştık. Daha önce yüzde 12'ler seviyesindeydi. Şimdi tekrar ihracatı artırmak için yeni hedefler koyduk. Almanya da MD Möbel adıyla şirket kurduk. Bu şirketle Avrupa pazarlarına Almanya üzerinden yayılacağız. Bir Alman grubuyla da Türkiye pazarında ortak pazarlama şirketi kurma görüşmelerimiz devam ediyor.

Son dalga yüzünden yeni yatırım askıda

Son dalgalanmayı fiyatlarınıza yansıttınız mı?

Biz fiyatları ortalama 7-8 oranında artırdık. Sünger, kumaş gibi hep dövize endeksli hammadde kullanıyoruz. Hammaddeye gelen zamları fiyatlara yansıtmış olduk. Yaşanan dalgalanmanın artık aşıldığını düşünüyorum. Bir kriz olarak görmüyorum. Türkiye'nin önünün açık olduğunu söyleyebilirim. Biz de bütçemizi revize ettik. Yüzde 45'lik bir büyüme öngörmüştük, yüzde 35'e indirdik. Geçtiğimiz yıl 10 milyon dolarlık yatak ve kanepe fabrikası kurduk. Şimdi yine 30 bin metrekare kapalı alanda modüler mobilyada kapasite artışına gitmek istiyoruz. Çünkü şu anki üretimimiz Doğtaş, Benino ve Genç markalarımıza bir süre sonra yetmeyecek. Dövizdeki son hareketlilik nedeniyle projeleri hazır olan bu 15 milyon dolarlık modüler mobilya yatırımını biraz beklemeye aldık.

Satışlarda daralması hissediyor musunuz?

Mobilya satışları son 10-15 gündür etkilendi. Tüketici , kısa bir süre daha piyasaları izleyip daha sonra tekrar alımlarına yönelecektir. Duygusallığın ön planda olduğu bir sektördeyiz. İnsanlar evlilikleri çok fazla ertelemiyor ve mobilyasını alıyor. Düğün sezonu nedeniyle sektör çok sıkıntı çekmez.

İşsizin son çaresi memurluk

Memuriyeti bırakan bir kişi olarak, bugün gittikçe uzayan memurluk sınavı kuyruklarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Biz şanslıydık. Uygun krediler bulduk. Şu anda yatırımcının, girişimcinin önündeki en büyük sıkıntı, kaynak sıkıntısı. Teşvik edici kaynaklar, ucuz krediler yok. Türkiye'de en önemli sorun işsizlik sorunu. Yeni yatırımlar gerekiyor. Yeni yatırımlar için de ekonomik ve siyasi istikrar yanında, doğru teşvikler lazım. Getirilen bölgesel teşvikler doğru değildi. Sektörel teşvikler konması gerekli. Özel sektörde yeterli büyüme olmayınca, insanlar çaresiz bir şekilde devlet kapısında iş arıyor.

Doğtaş'ın cirosu 60 milyon $

Bugün Doğtaş, ciro ve mağaza sayısı olarak nerede?

400 satış noktamız var. 150'si Doğtaş, 250'si Benino mağazalarımız. Bir de genç nüfusa hitabeden Genç markasıyla yeni mağazalar açıyoruz. 17 olan Genç mağazasının sayısını 2 yılda 50'ye çıkarmayı hedefliyoruz. 60 milyon doları Doğtaş'ın olmak üzere toplam grup ciromuz 100 milyon dolar. Doğtaş dışında Doğpa, Evim mağazalarımız var. Çalışan sayımız toplamda 1200'ü buldu. Doğtaş fabrikasında çalışan sayısı ise 700.

Davut Doğan kimdir?

1960 Çanakkale doğumlu olan Davut Doğan, meslek lisesini bitirdikten sonra 7 yıl Devlet Demiryolları'nda memurluk yaptı. Açıköğretim Fakültesi'nde İktisat okudu. 1986 yılında memurluktan istifa edip baba mesleği mobilyacılıkta karar kıldı. 1987 yılında kardeşleriyle ve babasıyla birlikte Doğtaş Mobilya'yı kurdu. Yer yataklarından kanepeye geçiş dönemindeki yoğun talep nedeniyle, kanepe aldığı firma siparişlere yetişemeyince küçük bir atölye kurdu, kanepe üretimine başladı. Çanakkale Biga'da üretimin başladığı 800 metrekarelik küçük bir atölye, bugün aynı yerde 70 bin metrekarelik dev bir mobilya fabrikası haline dönüştü. 38 ülkeye ihracat yapan Doğtaş Mobilya'nın cirosu da 60 milyon dolara ulaştı. Alışveriş merkezleri de olan grubun toplam cirosu ise 100 milyon dolara yükseldi.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


   İş'in Sırrı

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi