T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Ç A L I Ş A N I N   S E S İ 3 TEMMUZ 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 


Tahsin SINAV


Sigortalılığım ne zaman başlıyor?

Zafer CANITEZ: Doğum tarihim, 23.04.1962. İlk işe başlama, Almanya, 08.06.1982. Temelli dönüş Eylül 1996. SSK yurtdışı borçlanma başvurusu Kasım 1996. Fakat parayı yatırmamıştım. 2004'te parayı yatırmaya gittiğimde olmaz dediler. Çünkü Temmuz 1995 - Ocak 2000 arası İstanbul'da ticari taksicilik yapmıştım. Bundan dolayı Maliye'ye kayıt ve vergi mükellefi oldum, şoförler esnaf odasına ve neticede Bağ-kur'a kayıt yaptırdım, hepsine aidatımı ödedim, çıkarken de hepsinden çıkış aldım ve Bağ-kur'a çıkışımı verdim. Yurtdışı borçlanmasını Bağ-kur'a yapmak için gittiğimde, iki seneyi geçti, almayız, dediler. Ben de Ankara'ya Genel Müdürlüğe gittim, bana "1479 sayılı Kanuna 4956 sayılı Kanunla eklenen ek geçici 18. maddesi: 'Bu Kanuna göre sigortalılık niteliği taşıdıkları halde 04.10.2000 tarihine kadar kayıt ve tescilini yaptırmamış olan sigortalıların hak ve mükellefiyetleri 04.10.2000 tarihinden itibaren başlar. Ancak bu kanuna göre zorunlu sigortalı olarak tescil edilmiş olanların sigortalılıkları, bu kanunun yürürlük tarihinden itibaren altı ay içinde kuruma yazılı olarak başvurmaları ve 20.4.1982 - 04.10.2000 tarihleri arasında vergi kayıtlarını belgelemek ve belgelenen bu sürelere ilişkin olarak 49 uncu ve ek 15 inci maddelere göre hesaplanacak prim borçlarının tamamı, tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde, ödeme tarihinde bulundukları gelir basamağının yürürlükte olan prim tutarı üzerinden ödemek kaydıyla bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilir' hükmünden de anlaşılacağı üzere, 04.10.2000 veya sonrasında vergi mükellefi olamadığınız dilekçeniz ekinde sunulan İB formundan anlaşılmış olup; yukarıdaki kanun maddesine göre Bağ-Kur sigortalısı olmanıza ve 04.10.2000 öncesi vergi sürelerini borçlanmanıza imkân bulunmamaktadır." (Bağ-Kur Genel Müdürlüğü'nün 20.7.2004 tarih ve 89459 sayılı yazısı) ibaresini içeren belgeyi verdiler. Bununla SSK'ya gittim, tamam dediler ve ben de 2 dolar çarpı 4523 gün tutarında ödeme yaptım. 2002 Aralık'ta SSK'lı işe girdim. Şu anda çalışıyorum. Geçenlerde SSK'ya emekliliğimi sormaya gittiğimde, durumu anlattım. Bağ-kurdan ekstre istediler, benim günlerim duruyor. Yani bilgisayarda ben, Bağ-kurluyum; durumu anlattım, olmaz sen git, önce Bağ-kurunu hallet. Değilse yurtdışı ödemen yanar, dediler. Bağ-kur Genel Müdürlüğüne yazdım. 'Bilgisayarda Bağ-kur'lusun; İstanbul'a git, dosyana baktır' dediler. İstanbul ise cevap vermedi henüz. Bana senin işinin görülmesi için bir yazı vermişler, ama işin sonuna gelince, işler karışır, dediler. SSK, bana, 'Bağ-kurunu kabul ettir, ödenen günler zayi olmaz. 'SSK yurtdışını iptal ettir', yeniden SSK'lı olduğun için bize başvur biraz para ödersin, ama başlangıcın Türkiye'de işbaşı 2002 Kasım değil, 1995 Bağ-kur olur, erken emekli olursun, dediler. Bu da benim işime çok yarıyor, ben yatırdığımda dolar 1485 idi. Yani çok zararım yok. Ama emekliliğim çok öne geliyor.

*Okuyucumuzun Temmuz 1995 - Ocak 2000 arası İstanbul'da ticari taksicilik yaptığı, bundan dolayı Maliye'ye kayıt ve vergi mükellefi olduğu, şoförler esnaf odasına ve neticede Bağ-kur'a kayıt yaptırdığı, hepsine aidat vb borçlarını ödediği, çıkarken hepsinden çıkış aldığı ve Bağ-kur'a da İş Bırakma formunu verdiği anlaşılmaktadır. Bütün belgeler, Hizmetleri Birleştirme Yasası hükümlerine göre, okuyucumuzun sigortalılığının Temmuz 1995'te Bağ-Kur'da başladığını göstermektedir. Diğer bir deyişle okuyucumuz, taksici olarak Bağ-Kur'a bu aydan itibaren prim ödemeye başlamıştır. Ve sigortalılığın başlangıcı sorunu, belirtilen şekilde yasal olarak bu doğrultuda çözümlenmelidir. Yurtdışında olunan sürenin borçlanılan Kurum yönünden de bu hizmet birleştirilmesi sırasında yasal çözüme kavuşturulması gerekir. Bağ-Kurluluğun çözüme kavuşturulması açısından, pazartesi günü yayınlanan yazımda belirttiğim hususlara dikkat edilmelidir. Yaşlılık aylığını bağlayacak son Kurum (SSK) tarafından 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu'nun 24. ve 25. maddeleri ve hizmet birleştirilmesi hükümleri doğrultusunda okuyucumuzun sorununun çözümlenmesi gerekir.

ÖNEMLİ NOT:

Gazetemiz bilgi işlem sisteminde yaşanan bir sorun nedeniyle 2006 yılı içerisinde e-mail gönderip de sorusu yer darlığı nedeniyle cevaplanamayanlar, tekrar gönderim yapabilirlerse mutlu olacağım. Selam ve saygılarımla.

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi