T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 3 TEMMUZ 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

AB'nin biyoyakıta desteği Türk tarımına ilaç olacak

AB ülkelerinde 2010 yılından itibaren biyoyakıt kullanımını yüzde 10 seviyesine yükseltme kararı pancar kotalarını artıracak, fosil kaynaklı bütün akaryakıtlarda da ucuzlama sağlayacak

Ali
Eyvaz
AB ülkelerinde biyoyakıt kullanımının 2010 yılından itibaren yüzde 10 seviyesine yükseltilme kararının Türkiye tarafından değerlendirilerek, mevcut pancar kotalarının büyük oranda artırılacağı belirtiliyor. Bu sayede AB'yle müzakere sürecinde küçülmesi beklenen tarım sektörü rahatlarken, petrol ithalatına bağlı döviz kaybı azalacak, enerji açığının kapatılmasına katkı sağlanacak.

Benzin ve mazota katılan etonalin üretiminin en büyük hammadesi olan şeker pancarı Türkiye'nin tarım dokusuna en uygun bitkilerden. Ayrıca etonalin üretimi ve akaryakıta katılmasıyla ilgili olarak Pankobirlik tarafından yürütülen araştırmalar da projelendirildi. Pankobirlik fabrikalarından Konya Çumra Şeker Fabrikası'nda bu yıl içinde üretilecek olan biyoetonal, Türkiye'de de fosil kaynaklı akaryakıtlara harmanlanarak piyasaya arz edilecek. Bu durum, diğer pancar fabrikalarını da harekete geçirdi.

PROJE HAZIRLANIYOR

Şu anda pek çok fabrikada projelendirme sürecinin devam ettiği vurgulanıyor. Gittikçe hızlanan bu süreç, bu konudaki kanun ve yönetmelikleri daha da önemli hale getirdi.

Bu çalışmalarla yenilebilir enerji kaynaklarını da harekete geçirecek. Ayrıca pancar ekim kotasındaki daralmanın da önüne geçilerek, bu alanların genişlemesi kısa süre içinde gündeme gelecek.

BAKANLIKTAN DESTEK

Çevre Bakanlığı da biyoyakıt üretiminin desteklenmesinden yana. Bakanlık tarafından hazırlanan bir raporda, bu konuda AB'nin ve uluslararası kuruluşların belirlediği ölçülere uyulmasının Türk tarımını da olumlu yönde etkileyeceğine vurgu yapılarak, şöyle denildi: "Biyodizelin doğrudan veya motorine katılarak kullanılması hava kirliliğini azaltan bir rol oynamaktadır. Biyodizelin motorine yüzde 20 oranında katılması ile sağlanan faydalara bakıldığında; karbondioksit yüzde 20, partikül madde yüzde 22, sülfatlar yüzde 20, nitratlı pahlar yüzde 50 oranında azalmaktadır. Azot oksitlerde ise sadece yüzde 2 oranında bir artış olduğu gözlemlenmiş olup, bu durum araçlarda katalitik konvertör kullanımı ile giderilebilmektedir."

Kanolaya 20 YKr teşvik

Akaryakıt fiyatlarının, döviz kurlarında yaşanan artışla birlikte yükselmesi, petrol ürünlerinin alternatifi olan biyodizel ve biyobenzini yeniden gündeme getirdi. Tarım Bakanlığı da, mazot ve benzine alternatif olarak motorlu taşıtlarda kullanılabilen ya da petrol ürünlerine belli oranlarda karıştırılan biyoyakıtın hammaddesi olan yağlı tohum bitkilerinin üretimine destek veriyor. Bakanlık, yağlı tohum bitkisi üretimine en uygun yerlerden biri olan Konya'da, kanola başta olmak üzere biyoyakıt üretmekte kullanılan yağlı tohum bitkisi üreten çiftçilere, 2005 yılı ürünleri için kilogramda 20 YKr'lik teşvik veriyor.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


   İş'in Sırrı

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi