T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 3 TEMMUZ 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Sanayicinin işgüzarlığı batıyı karanlığa gömdü

22:00'dan sonra ucuz olduğu için elektriği TEDAŞ'tan almayı tercih eden sanayi kuruluşları, Ege'yi karanlıkta bıraktı. Dünya kupası nedeniyle elektrik talebi yükselince, trafolar patladı

Santral sahibi sanayi kuruluşlarının elektriği ucuza mal etme isteği, önceki gece Türkiye'nin batı kısmının saatlerce karanlıkta kalmasına neden oldu. Dünya kupası maçlarının da etkisiyle elektrik ihtiyacı artınca, TEDAŞ'tan alınan elektrik talebi karşılamakta yetirsiz kaldı; trafolar patladı, teller koptu, batıdaki çok sayıda il saatlerce karanlığa gömüldü.

Olmaz denilen oldu ve futbol düşkünü Türkiye'de Dünya Kupası'nın yarı finali elektrik trafolarının patlamasına neden oldu. Milyonlarca kişi Brezilya-Fransa maçı için televizyon karşısına geçince elektrik hatları ve trafoları aşırı yüklenmeye dayanamadı. Türkiye'nin en gelişmiş sanayi bölgelerinin yer aldığı batıda elektrikler saatlerce kesildi.

KOORDİNASYON BOZULDU

Türkiye'de elektrik fiyatlandırmalarının üç ayrı tarifeden uygulanması, elektrik üretiminin koordinasyonunu bozdu. Sanayi kuruluşları 06:00-16:00, 16:00-22:00, 22.00-06:00 saatleri arasında üç ayrı elektrik fiyat tarifesine göre tüketimilerini ayarlıyor. Özellikle İstanbul, İzmit, Bursa ve İzmir gibi sanayii bölgelerinin olduğu yerlerde sanayi kuruluşları saat 22:00'den sonra ucuz olduğu için TEDAŞ'tan elektrik almayı tercih ediyor. Elektriğin en pahalı tarifeden satıldığı 16:00-22:00 saatleri arasında otoprodüktör (sanayii kuruluşlarının ihtiyacı olan elektriği ürettikleri kendi santralleri) sistemini işleten sanayi kuruluşları her zamanki gibi önceki gece de ucuz olduğu için 22:00'den sonra elektriğini kendi santralleri yerine TEDAŞ'ın sisteminden almak istedi.

DOĞU-BATI HATTI ÇÖKTÜ

Ancak sanayi kuruluşlarının her gün uyguladığı bu yöntem, halkın büyük kısmının Brezilya-Fransa maçı için televizyon karşısına geçince soruna neden oldu. Normal şartlarda saat 22:00'den sonra elektrik tüketimi, azalması gerekirken, maç nedeniyle arttı. Yetkililer, elektrik tüketiminin bir anda artmasında okulların tatil olması, hafta sonu tatilinin yaz tatili ile birleşmesi ve eğlence mekanlarının geç saatlere kadar dolu olmasının etkili olduğunu belirtti.

Türkiye'nin batısından gelen elektrik talebilinin bir anda artması sonucu Doğu-Batı yönündeki elektrik iletim hatları arızalanırken, trafolar da patladı. Arızaların büyük oranda giderildiğini bildiren Enerji Bakanlığı kaynakları bundan sonra benzer bir olayın olmaması için otoprodüktörlerin çalışma saatlerinin Bakanlık ile koordineli bir şekilde belirleneceğini vurguladılar.

PARAGÖZ SANAYİCİ TURUZMİ DE VURDU

Enerji Bakanlığı yetkilileri elektrik kesintisi turizmi de vurdu. Yetkililer, Antalya'daki kesintinin diğer illerdeki kesinti nedenlerinin yanında bir başka boyutunun daha olduğuna dikkat çektiler. Alınan bilgilere göre, bir süre önce özelleştirmesi tartışmalara neden olan Seydişehir Aliminyum İşletmeleri ile birlikte satılan Oymapınar Hidroelektrik Santrali önceki gece üretim yapmadı. Oymapınar Santrali'ni alan şirket, saat 22:00'den sonra elektrik tarifelerinin ucuz olmasını gerekçe göstererek üretim yapmayı durdurdu. Bu nedenle, Türkiye turizminin gözbebeği Antalya da elektrik kesintisinden payını aldı.

  • HAMDİ ATEŞ / ANKARA

    Düğünler de yarıda kaldı

    Elektrik kesintisi Çanakkale'de de hayatı olumsuz yönde etkiledi. Özelikle hafta sonu olması sebebiyle düğün yapan aileler zor durumda kaldı. İl genelinde çok sayıda düğün sahibi elektriklerin kesik olması sebebiyle saatlerce elektriklerin gelmesini beklerken, bazı kişilerde jeneratör bularak düğünlerini yaptı. Çanakkale il merkezinde dünya evine girecek olan Orkunhan Çelik ile Nagihan Duman çifti elektriklerin uzun süre gelmemesi üzerine ne yapacaklarını şaşırdılar. Yakınlarının yardımı ile bir jeneratör bulan çift güçlükle kına gecesini yapabildiler.

  • ÇANAKKALE

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi