T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 3 TEMMUZ 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Başdöndüren diplomatik trafik, Ankara'yı ısıtıyor

Dışişleri Bakanı Gül, yarın başlayacağı ABD ziyareti öncesi Iraklı meslektaşını ağırlayacak. ABD gezisine İran, Irak ve Kıbrıs damga vuracak. Rice ve Gül, 5 Temmuz'da Vizyon Belgesi'ni açıklayacak. Gül, ABD'den döner dönmez de Tahran'a gidecek

Duygu
Güvenç
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, kulak ameliyatı nedeniyle ertelemek zorunda kaldığı Washington gezisine yoğun bir gündemle yarın başlıyor. 5 Temmuz'da ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile görüşecek Gül, 7 Temmuz'da döneceği Washington'dan hemen Tahran'a gidecek. Gül, ABD ziylaretinden önce bugün Irak Dışişleri Bakanı Hoşyan Zebari'yi, Washington ve Tahran ziyaretleri arasında da Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı El Baradey ile Ankara'da buluşacak. Gül ve Baradey, Türkiye'nin şeffaf nükleer santral hedefini açıklayacak.

ABD'YE ÇİFTE PKK MESAJI

Ankara'da diplomasi trafiği başdöndürmeye devam ediyor. Yarın ABD'ye giderek Rice'ın yanısıra ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley ile görüşmeye hazırlanan Gül, bugün Ankara'da Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'yi ağırlayacak. Gül, Irak'ta kurulan yeni hükümetin güvenlik-PKK ve terör konularındaki bakışını, ABD'deki temaslarına da taşıyacak. Gül, hem Iraklı Bakan Zebari'ye, hem de Rice'a, "PKK terörüne karşı artık beklenecek zaman kalmadı. Irak'ta hükümet kuruldu. Kısa sürede PKK'ya karşı ortak hareket etmeyi bekliyoruz" mesajı iletecek.

VİZYON BELGESİ AÇIKLANACAK

Dışişleri Bakanı Gül, 5 Temmuz'da Rice ile yapacağı görüşmede 'Türk-Amerikan Stratejik Ortaklığını İlerletmek için Paylaşılan Vizyon ve Yapılandırılmış Diyalog' başlıklı belgeyi açıklayacak. İki bakanın imza atmadan açıklayacağı belge, iki ülke arasında 'stratejik ortaklık' tanımının kapsamını genişletmeyi hedefliyor. Bu çerçevede belgede, Türkiye ile ABD'nin Irak, İran, Suriye, Karadeniz, Kıbrıs, Büyük Ortadoğu Projesi, Kafkaslar, enerji, ekonomi ve askeri ilişkiler gibi birçok konuda ortak yaklaşımları yer alacak.

İRAN'A ANKARA'DAN BARADEY MESAJI

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Direktörü Mohamed El Baradei, Gül'ün ABD ziyareti devam ederken 6-9 Temmuz tarihlerinde Ankara'ya gelecek. Ancak Gül, Baradei ile Ankara ziyareti sırasında kısa bir de görüşme yapacak. Baradei'in Ankara'da başta Başbakan Erdoğan olmak üzere temasları sırasında vereceği mesajların hedefinde ise İran bulunuyor. Tahran'ı ikna etmek için yoğun çaba harcayan Ankara, yeni nükleer santral programına yönelik hedeflerini Baradei ile açıklayarak, UAEA'ının desteğini alacak. Böylece İran'a UAEA ile işbirliği yapıldığı takdirde 'nükleer enerjiye karşı çıkılmadığı hatta destek olunduğu' mesajı verilecek.

TAHRAN'A SON KEZ UYARILARI AKTARACAK

Gül, Rice ile temaslarında İran'ın son dönemdeki tutumunu da değerlendirecek ve Tahran'ın açılımlarının devam etmesi için başta ABD olmak üzere uluslararası toplumun 'tehditkar' ifadelerinin yararlı olmadığını belirtecek. Gül, Rice'in nabzını tuttuktan sonra ise ayağının tozuyla İran'a gidecek. Tahran'da yapılacak Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısı'na katılacak Gül, Washington temasları ışığında gerekirse birkez daha İran yönetimi ile görüşecek. Gül, burada da G-8 Zirvesi öncesinde Tahran'a, 'Zaman daralıyor' mesajını iletecek.

KIBRIS İÇİN ABD'DEN DESTEK İSTEYECEK

Gül, ABD ziyaretinde Türkiye'nin AB hedefine ABD'nin verdiği desteğe birkez daha teşekkür edecek ve Kıbrıs sorunu nedeniyle bu hedefin sekteye uğramasından kaygı duyduğunu iletecek. Gül, Rice'dan, KKTC'ye yönelik açılımların devam etmesi ve BM'de Kıbrıs sorununun tekrar gündeme gelmesi için destek isteyecek.

  • ANKARA

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi