T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 30 HAZİRAN 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

'Kırım Kongo' insandan insana bulaşabilir

Kenenin neden olduğu virüsün hayvanlarda belirti veren bir hastalığa yol açmadığını kaydeden Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Buzgan, "Hastalığın, hasta insanların kanlarıyla temasla insandan insana geçebilmesi de söz konusudur" dedi.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, Kırım Kongo kanamalı ateşinden korunmada bilinçli korunma tedbirlerinin önemine işaret ederek, "Hastalığın hasta insanların kanlarıyla kontrolsüz temasla insandan insana geçebilmesi de söz konusudur" dedi.

Buzgan, çeşitli üniversite ve meslek örgütlerinden uzmanların oluşturduğu Sağlık Bakanlığı KKKA Bilimsel Kurul üyeleriyle basın toplantısı düzenledi.

Hastalıkla ilişkili kene türünün yaban hayatıyla yakından ilgili olduğunu belirten Buzgan, bu kenenin yaşama döneminin bir bölümünde yaban hayvanlarından, bir bölümünde de özellikle çiftlik hayvanlarından kan emdiğini söyledi. Buzgan, "Özellikle vadilerle çevrili dağlık alanların yamaçları, yaban hayvanlarının daha sık dolaştığı alanlar olduğundan keneler açısından oldukça zengin bölgelerdir" dedi.

BUGÜNE KADAR 22 İLDE GÖRÜLDÜ

Buzgan, ülkede ilk olarak Kelkit Vadisi'nin çevresindeki illerde ortaya çıkan KKKA'nın, ilk kez tanımlandığı 2003 yılından bugüne kadar 22 ilde görüldüğünü bildirdi.

Bu hastalıktan 2002-2003 yıllarında 150 vaka 6 ölüm, 2004'de 249 vaka 13 ölüm, 2005'de 266 vaka 13 ölüm, bu yılın başından itibaren de 150 vaka ve 11 ölüm görüldüğünü bildiren Buzgan, vaka içindeki ölüm hızının ise yüzde 5 civarında olduğunu kaydetti.

Hastalığın yaban hayatı ile insanların iç içe olduğu bölgelerde kene sayısının artışına bağlı olarak ortaya çıktığını anlatan Buzgan, "KKKA, iklim, bitki örtüsü, yabani hayvanı sayısındaki artış gibi doğal dengenin değişimiyle doğrudan ilgili bir hastalıktır" diye konuştu.

Virüsün hayvanlarda belirti veren bir hastalığa yol açmadığını kaydeden Buzgan, "Hastalığın hasta insanların kanlarıyla kontrolsüz temasla insandan insana geçebilmesi de söz konusudur" dedi.

İLACI VE AŞISI YOK

Hastalığın tedavisinde uygulanabilecek etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış bir ilaç ve yine etkinliği bilimsel çevrelerce kabul görmüş, yan etkileri tolere edilebilir ve uygulanabilir bir aşı bulunmadığını bildiren Buzgan, "Bazı Doğu Avrupa ülkelerinde zaman zaman kullanılan KKKA aşıları, bilimsel çevreler ve Dünya Sağlık Örgütü'nce uygulanabilir bulunmamıştır" diye konuştu.

Kenelerle geniş çaplı mücadelenin zorluğuna işaret eden Buzgan, hayvan sahiplerinin bunu yapabileceğini belirtti. KKKA'ya yol açan kene türlerinin belirli bölgelerde yaşadığına dikkati çeken Buzgan, buna yol açan kene türlerinin kent merkezlerinde bulunmasının mümkün olmadığını belirtti.

Suçlu yine göçmen kuşlar!

Tarım Bakanlığı kaynakları, Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) denilen hastalığın virüsünün de, kuş gribinde olduğu gibi göçmen kuşlar aracılığıyla Türkiye'ye geldiği görüşünde. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, üzerlerine yapışan keneler nedeniyle KKKA virüsünü gittikleri ülkeye taşıyan göçmen kuşlar, solunum yolu ve dışkıları ile virüsü bölgeye bırakıyor; buralardan da virüs önce evcil hayvanlara, ardından insanlara geçiyor. Yetkililer, uzun mesafe kateden kuşların yorgun oldukları, bu nedenle virüs saçımının arttığını belirtti. Bu arada Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 81 ile gönderdiği talimatta, söz konusu virüs hakkında kırsal kesimde yaşayanların bilgilendirilmesi ve üreticilere evcil hayvanların ilaçlanma yöntemlerinin öğretilmesini istedi.

KKKA HASTALIĞI NEDİR

Türkiye'de halk arasında kene; sakırga ve kerni gibi isimlerle de biliniyor. Keneler zorunlu kan emici artropodlar olarak dünyanın her bölgesinde yaşıyor. Günümüzde yeryüzünde yaklaşık 850 kene türü olduğu biliniyor.

KKKA virüsü ise Bunyaviridae ailesine bağlı Nairovirus soyundan geliyor. Virüs 56 derece ve 30 dakikada inaktive oluyor. 40 derecede 10 gün yaşayabiliyor. Ultravviyole ışınlarıyla da hızla inaktive oluyor.

KKKA ilk kez 1944-1945 yıllarında yaz aylarında Batı Kırım steplerinde çoğunlukla ürün toplamaya yardım eden Sovyet askerleri arasında görüldü. Hastalığa Kırım hemorajik ateşi adı verildi.

Tokat'ta 20 kişi hastanede

Türkiye genelinde 22 ilde görülen kenelerden geçen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı vatandaşları tedirgin ediyor. Tokat'ta dün öğle saatine kadar 20 kişi, hastaneye 'kene ısırması' nedeniyle başvurdu. 4,5 yaşındaki Tolga Şeker'in cinsel organına yapışan kene, hastanede yapılan operasyonla alındı. Tokat'ın Pazar İlçesi'nde bahçede erik toplarken sırtına kene yapışan Hatice Çakır ile yine Pazar İlçesi Bağlarbaşı Köyü'nde omzundan kene ısıran Fikriye Narin hastaneye başvurdu. Kan örnekleri alınan hastalar, 3 gün sonra hastaneye tekrar gelmesi istenerek evine gönderildi.


  • 'Zehirlenmeler' bozulan ekolojik dengenin sonucu
  • Vücuttan çıkarma işlemi çok zor...
  • Kırımlı doktordan 'kene biyolojik savaş ajanı' iddiası

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi