T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 25 TEMMUZ 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Sanayici ucuz üretim için Mısır'a taşınıyor

Yatırım maliyetleri açısından cazip bir ülke konumuna gelen Mısır, ucuz Çin ürünleriyle rekabet edemeyen Türk firmalarının yeni gözdesi oldu

Asya'nın Afrika'ya açılan kapısı Mısır, ucuz yatırım maliyetleri ve ülkeye avantaj sağlayan uluslararası ticari anlaşmalarıyla yatırımcıların yeni gözde mekanı oldu. Mısır'da yatırım yapan firmalar arasında, Türkler de önemli yer tutmaya başladı. Mısır'da faliyet gösteren İstikbal, Beymen, Sarar, Damat & Tween, Mavi Jeans ve Doğuş Otomotiv'in de bulunduğu 10 Mağaza ve Showroom'a kısa sürede 8 yeni mağazanın daha eklenmesi gündemde. Yatırım için Mısır'ı tercih eden firmalardan Cafer Sadık Abalıoğlu (CSA) Holding'in ve Çalık Grubu'nun, tekstil endüstri bölgesi kurmak üzere Mısır makamları ile çalışmaları devam ediyor.

MÜSİAD Genel Sekreteri Nihat Alayoğlu'nun verdiği bilgiye göre yatırımcıları Mısır'a çeken etkenlerin başında enerji maliyetlerinin 2 kat ucuz olması geliyor. Yani Türkiye'de 7.5 cent olan elektrik birim fiyatı Mısır'da 3,5 sent. Türkiye'de metreküpü 3 cent olan doğalgaz ise 2 sent. İşçilik maliyeti ortalama 40 dolara kadar düşebilmekte ve kalifiye işçi ile birlikte ortalama 70 dolar. Mühendis ücreti 200 dolar.

ABD'YE GÜMRÜK TİCARET İMKANI

ABD ile Nitelikli Sanayi Bölgesi Anlaşması imzalayan Mısır'dan bu ülkeye yapılan ihracatta gümrük yok. Hammadde maliyeti ucuz. Ülkede devlete ait serbest bölgelerde yatırım yapmanın yanında belli büyüklükteki yatırımlar serbest bölge haline getirilebiliyor. AB, GAFTA, COMESA ülkeleri ve Türkiye'ye gümrüksüz satış imkanı var. Mısır'da yatırımların artışında, 2005 yılında ortadan kalkan Tekstil kotaları kadar, ülkemiz ile imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması bir dönüm noktası oluşturuyor. STA'nın bu yıl içerisinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Yeşim: Bu ülke ABD pazarı için çok önemli

GAP, Schlafgut ve Nike gibi dünyanın önde gelen markalarına üretim yapan Nergis Holding'in "amiral gemisi" Yeşim Tekstil, eylül ayında Mısır'da fason üretime başlayacak. Yeşim Tekstil Genel Müdürü Şenol Şankaya, kur maliyeti dışında işçilik ve enerji üzerindeki vergilerin de artık taşınamaz hale geldiğini, Türk ihracatçısının "dünya pazarlarındaki yerini korumak" ve "ayakta kalabilmek" için sürekli arayış içinde olduğunu belirtti. Kimi firmaların fabrikalarını başka ülkelere taşıdıklarını anlatan Şankaya, Yeşim Tekstil'in ise cazip maliyetler nedeniyle Bulgaristan, Romanya ve Moldavya'da ek kapasiteler oluşturduğunu vurguladı. Şankaya, şöyle devam etti: "Şimdi de Mısır'ı inceliyoruz. Mısır'ın da en büyük avantajı, geçen sene elde etmiş olduğu, ABD ile Nitelikli Sanayi Bölgesi Anlaşması (QIZ). Bu da ABD'ye gümrüksüz mal satma imkanı getiriyor. Türkiye'den bir hayli firma oraya yatırıma gitti. Çoğu Türk firması direkt yatırımı tercih ediyor. Biz yine büyük bir ihtimalle öncelikle bir fason üretimini düşüneceğiz."

  • BURSA

    Türklere 10 yıllık kredi

    Mısır Milli Bankası ve Türk-Mısır İşadamları Derneğinin ortak çalışması sonucunda Kahire'de düzenlenen seminerde Mısır'daki Türk yatırımcılarına bilgilendirme yapıldı. Mısır Milli Bankası Genel Müdürlerinden Muhammed Murad, Türk yatırımcılara, 7 ila 10 yıl vadeli, 2 yıl geri ödemesiz ve LİBOR artı 1,5 faizi oranıyla 30 milyon dolara kadar proje kredisi verilebileceklerini kaydetti.

  • METİN TURAN/ KAHİRE

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi