T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 25 TEMMUZ 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Halis Ağa'ya 2,5 yıl hapis

TMSF tarafından el konulan Toprakbank'ın zarara uğratılması davasında bankanın eski sahibi Halis Toprak, 'altın forward' yöntemiyle 'gerçeğe aykırı muhasebeleştirilme' suçundan 2,5 yıl hapis ve 7 bin 500 YTL para cezasına çarptırıldı

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya sanıklardan Halis Toprak, Salih Yardımcı, Ahmet Basgıcılar, Ömer Özbay, Saffet Nilgün Özışık, Ahmet Zeki Özgen, Zafer Ceylan, Musa Erdemir, Hasan Haluk Olgunöz ve Ertuğrul Kumcuoğlu katıldılar. Sanık avukatlarının talebi üzerine Toprak'ın avukatı ve aynı zamanda bankanın eski yönetim kurulu üyesi Turgut Tavşanoğlu tanık olarak dinlendi. Avukat cübbesini çıkartıp tanık sandalyesinde ifade veren Tavşanoğlu, "Ben banka yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptığım sırada vergi incelemesi sebebiyle bankamıza şikayet gelmişti. Ben bankanın hukuk işlerine bakmam sebebiyle müfettiş görevlendirdim. Sonuç olarak Futbol Federasyonu'nun hesaplarından dolayı bankamız kar etmiştir. Herhangi bir zarar söz konusu değildir. Ödenen para da bu kardan verilen Futbol Federasyonu'nun kendi parasıdır" dedi.

ÜLKE ZARAR EDİYOR

Son savunması sorulan sanık Halis Toprak, "Allah'ın kudreti, 7 günde dünyayı yapmıştır. Sebebi de, hesap kitap. İstese bir saniyede de yapabilirdi. Ben şimdi 40 trilyon lira para almışım. Buna karşılık 1997'de 35 milyon dolar para ödemişim. Hem de bankaya el konulmazdan önce. Borcum yok, borcumun temeli de yok. Para aynen dönmüştür. 10 milyon dolarlık bankama el konuldu. O da yetmedi, 453 milyon dolar borçlandırıldım. O da yetmedi sanık olarak yargılanıyorum. Benim anlamadığım tek şey var, bankam nasıl zarar etti? Benden fazla, ülke zarar ediyor. Bu para ülkeye geliyor. Ama maalesef böyle oldu. Nasıl oldu bilmiyorum" diye konuştu. Son sözü sorulan Halis Toprak, "Beraatimi talep ediyorum" dedi.

ANA DAVAYA ZAMAN AŞIMI

Mahkeme, yaklaşık 1,5 saatlik aranın ardından kararını açıkladı. Mahkeme, suç konusu paranın en son çıkış tarihinin 27 Ağustos 1998 olduğunu belirterek eski TCK'nın 504/1 maddesi gereğince davanın 9 Aralık 2003 tarihi itibariyle zaman aşımı süresinin dolduğunu ifade etti. Mahkeme bu nedenle, ana dava dosyasının ortadan kaldırılmasına karar verdi. 'Altın Forward' yöntemiyle gerçekte olmayan bilgilerle muhasebe kayıtlarının düzenlenmesi suretiyle 'Gerçek Mahiyetine Uygun Düşmeyecek Şekilde Muhasebeleştirme' suçundan Halis Toprak'ı 4389 Sayılı Bankalar Kanunu'nun 22/6 maddesi uyarınca önce 3 yıl hapis ve 9 bin YTL adli para cezasına çarptırdı. Toprak'ın duruşmalardaki saygılı tutumu, geçmişteki sabıkasızlık halini göz önüne alan heyet, cezayı 2,5 yıl hapis ve 7 bin 500 YTL adli para cezasına indirdi.

Oğullara beraat, kızına ceza

Mahkeme, oğulları Ahmet ve Mehmet Toprak'ın sorumluluk yüklenebilecek eylemleri bulunmadığı gerekçesiyle beraatlerine karar verirken kızı Ayla Toprak'ı ise, 1 yıl 8 ay hapis ve 5 bin YTL para cezasına çarptırdı. Heyet, cezanın türü, miktarı, sanığın pişmanlık hali ve ileride suç işlemekten çekineceği yolunda yeterli kanaat oluştuğundan ertelenmesine karar verdi. Mahkeme, Taner Berksoy, Salih Yardımcı, Veysel Bilen, Meral Necmiye Altınok, Recai Alper Tunga'yı 1 sene 8 ay hapis ve 5 bin YTL para cezasına vererek bu cezaları erteledi.

  • ZEYNEP ÇİFTÇİ / İSTANBUL

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi