T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 25 TEMMUZ 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Sizi temin ederim ki...

ABD elçisi Wilson, sık sık dile getirdiği 'PKK'ya karşı işbirliği üzerinde çalışıyoruz' açıklamalarına bir yenisini daha ekledi. Ancak, bu kez inandırıcı olmak için "Sizi temin ederim ki PKK'ya daha etkin önlemler alacağız" dedi

Türkiye'nin Kuzey Irak'a bir sınırötesi operasyon yapmasına karşı çıktığı için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sert tepkisiyle karşılaşan ABD Büyükelçisi Ross Wilson, bu kez ülkesinin PKK'ya karşı harekete geçeceğini ilginç bir şekilde dile getirdi. Daha önce de sık sık 'PKK'ya karşı önlemler konusunda çalışıyoruz' açıklaması yapan Wilson'ın bu kez, açıklamasına inandırıcılık kazandırmak için "Sizi temin ederim ki" diyerek başlaması dikkat çekti.

Wilson, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) 'Türkiye-ABD İş Ortaklıklarının Güçlendirilmesi Projesi Mutabakat Zaptı'nın imzalanmasının ardından düzenlenen 'Türkiye-ABD İş Ortaklıklarını Güçlendirmek' konulu toplantının açılışında, PKK ve terörle daha etkin mücadele için iki ülkenin çok sıkı bir çalışma içinde olduğunu söylerek, Stratejik Vizyon Belgesi'ne de atıfta bulundu. Büyükelçi Wilson, terör örgütü PKK ile mücadele yolları konusunda aktif olarak çalıştıklarını belirterek, "Sizi temin ederim ki ABD, PKK ile mücadele konusunda daha etkin ve etkili önlemler alınması konusunda çalışıyor" dedi.

ANKARA VE BAĞDAT

Öte yandan Başbakan Erdoğan'ın temasları sonucunda ABD Başkanı Bush'un Türkiye ile birlikte PKK'ya karşı harekete geçme emri verdiği ABD'li askeri yetkililerle Türk askeri yetkilileri çift koldan çalışmaya başladı. Türk ve ABD askeri yetkililer, Kuzey Irak'taki PKK varlığı ile mücadelenin detaylarını görüşüyor. İki ülke askeri makamları arasındaki görüşmeler biri Ankara'da diğeri Irak'ta yürütülüyor. Ankara'daki görüşmeler, ABD'nin Türkiye'deki en yüksek düzeyli askeri temsilcisi General Peter Satten ile Genelkurmay Harekat ve İstihbarat Başkanlıkları arasında yapılıyor.

SONUÇ ALICI ADIMLAR

Diğer görüşme ise Irak'taki ABD komutanlığı arasında yürütülüyor. ABD'nin Irak kuvvetleri komutanı General George Casey'in yardımcılarından biri sadece PKK konusunda atılacak adımların belirlenmesine yönelik görüşmeler için görevlendirildi. Irak'taki görüşmelerin bir bölümü Türkiye'nin de askeri temsilci bulundurduğu Bağdat'taki ABD karargahında yapılırken, bir bölümü de Irak'ın kuzeyindeki Türk Özel Kuvvetleri'nin irtibat görevlileriyle gerçekleştiriliyor.

Kaynaklar, görüşmelerde artık ABD'nin somut askeri adımlar atma noktasına geldiğini belirterek, askeri planların masaya yatırıldığını, bunun da önemli bir aşama olduğunu belirtiyorlar. Aynı kaynaklar, artık kısa bir zaman dilimi içinde sonuç alıcı adımlar atılacağını ifade ediyorlar.

  • DUYGU GÜVENÇ/ ANKARA

    Büyükelçi Wilson'dan Lübnan teşekkürü

    Türkiye-ABD İş Ortaklıklarının Güçlendirilmesi Projesi Mutabakat Zaptı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkıioğlu ile ABD Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi John Bachmann arasında imzalandı. İmza töreninde konuyan ABD Büyükelçisi Wilson, Büyükelçilik Maslahatgüzarı Nancy McEldowney'in İncirlik Üssü'nde Lübnan'dan ABDlilerin tahliyesi için çalışmalarda bulunması nedeniyle, toplantıya kendisinin katıldığını söyledi. Wilson, Türkiye'nin Lübnan'dan tahliye konusunda gösterdiği yardımlardan dolayı ABD halkı ve hükümeti adına teşekkür etti.

    TOBB'un çabalarını değerlendiren Büyükelçi Wilson konuşmasında, Gazze'de Erez sanayi bölgesinde TOBB'un oynadığı rolün önemli olduğunu bildirdi. ABD Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi John Bachmann da 2001 yılından bu yana ekonomik alanda büyük başarılar elde eden iş ortamını iyileştiren Türkiye'nin Amerikalı yatırımcıların büyük ilgisini çektiğini söyledi.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi