T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 30 TEMMUZ 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

YÖK'ün denklik tanımı: Yarın ne olur bilinmez!

Yurtdışında okumaya hazırlanan gençlerin kafası, YÖK'ün "Seçtiğiniz üniversitenin 'tanınıp tanınmadığını' kontrol edin. Bu yıl tanımayabiliriz" uyarısıyla karıştı. Öğrenciler gidecekleri okulların ileride denkliğinin kaldırılacağı korkusuyla yüzyüze

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yurtdışındaki üniversitelerde okuma hazırlığındaki öğrencilere yaptığı "denklik uyarısı" ile kafaları iyice karıştırdı. Yurtdışında okumayı düşünen öğrencilerden seçtikleri üniversitenin denkliği olup olmadığını kontrol etmelerini isteyen YÖK, "Daha önceki yıllarda tanınmakta olan bazı üniversiteler hakkından tanınmama kararı alınabilmektedir" diye uyarmayı da ihmal etmedi. Önceki yıllarda da benzer yaklaşımla denklik verdiği üniversitelerin denkliğini iptal ederek birçok öğrencinin mağdur olmasına neden olan YÖK'ün açıklaması öğrencileri şimdiden kaygılandıracak nitelikte.

BU YIL DENK AMA!

Yurtdışındaki bazı üniversitelerin YÖK'ün kendilerine denklik verdiği yönünde yayınladıkları ilanlara cevaben yapılan açıklamada, yurtdışındaki üniversiteler ile ilgili denklik kararlarının "sürekli" değişebildiği de YÖK tarafından itiraf edilmiş oldu. Söz konusu açıklamada, "Yurtdışındaki üniversiteler YÖK tarafından sürekli olarak değerlendirilmekte ve daha önceki yıllarda tanınmakta olan bazı üniversiteler hakkından tanınmama kararı alınabilmektedir. Bu nedenle, yurtdışına gitmeye karar verdikten sonra YÖK Denklik Birimine dilekçe ile başvurarak, gideceğiniz üniversite ve programın tanınıp tanınmadığını öğrenmeniz gerekmektedir" denildi. Açıklama aynı zamanda YÖK'e başvurarak gidecekleri üniversiteye denklik verildiğini öğrenen ve kayıt yaptıran öğrencilerin, gelecek yıllarda denklikten mahrum kalabileceği anlamını da taşıyor.

En iyiler de nasibini aldı

Özellikle başörtülü öğrencilerin tercih ettiği üniversitelerin denkliği, Avrupa'da ilk 3'e veya ilk 10'a girse dahi, kaldırılıyor. YÖK'ün denklik sorunu çıkardığı üniversitelere son beş yıl içinde Londra'daki Kraliçe Mary Tıp Okulu, ABD'deki John Hopkins Üniversitesi, Frankfurt Üniversitesi ve Roma Üniversitesi de katıldı. John Hopkins dünyanın ilk 500 yüz üniversitesi listesinde ilk üçte, diğerleri de ilk 20'de. YÖK ayrıca, başörtülülerin yoğun biçimde tercih ettikleri Viyana Üniversitesi'nin pek çok bölümü için 'eş program eksikliği' uygulamasını getirdi. Mezun olanlar tekrar ÖSS'ye girmek zorunda. Moskova Üniversitesi ile Ukrayna Devlet Üniversitesi Tıp Fakültesi uluslararası prestijlerine rağmen YÖK'ten nasibini alanlardan.

  • ASLIHAN ALTAY KARATAŞ / ANKARA

    Rezalet, kargaşa, skandal

    YÖK'ün denklik konusunda bilimsel kriterlerden uzak açıklamaları akademisyenler tarafından da eleştirildi. YÖK Eski Başkanı Prof.Dr.Mehmet Sağlam: Denklik olayı tam bir yüzkarasıdır. Tamamen keyfi uygulamalar var. Daha önce tanıdıkları bir üniversiteyi sonradan tanımadıkları çoktur. Karşılaştığım çok örnek var. Bu rezalet, kargaşa, skandal maalesef devam ediyor.

    Öğretim Üyeleri Derneği Eski Genel Başkanı Prof.Dr.Kadir Erdin: Yabancı üniversitelerde okuyan öğrencilerin Türkiye'ye dönüşlerinde sorunlar yaşadığı bir gerçek. Bana da mağdur olan çok sayıda öğrenci başvurdu. Bence oralarda okuyan öğrenciler için YÖK'ün ayrı bir büro kurup, onlarla diyaloğunu sürekli hale getirmesi gerekir.

    Tüm Öğretim Üyeleri Derneği Genel Başkanı Prof.Dr. Tahir Hatipoğlu: Denklik uygulamalarını son derece kötü buluyorum. Bu, öğrencileri alaya almaktır. Üniversite herşeyden önce güvenilir bir kurum olmalı. YÖK zaten geçmişten gelen tartışmalarla yaralı bir kurum. Denklik verilen bir üniversiteden mezun olan öğrencinin diplomasının tanınmaması insan haklarına aykırı, kazanılmış haklara aykırıdır. Bu son derece tehlikeli ve kötü bir durum ve YÖK'ün siyasallaşmasının hızlandırdığını gösteriyor.

    Hukuksuz ama sonuç hep aynı

  • Ocak 2005'te Osmaniye'de görev yapan bir öğretmen YÖK'ü mahkum etti. Danıştay 2. Dairesi, 12 Ocak 2005'te aldığı kararla; Suudi Arabistan Medine-i Münevvere Üniversitesi'nde 4 yıllık öğrenim gören ve YÖK tarafından 1986'da denklik belgesi alan öğretmenin, 1992'de öğretmenlik yapmaya başlamasından 5 yıl sonra 1997 yılında YÖK kararıyla 'denklik belgesinin iptalini' hukuka aykırı bulmuştu.

  • 2005'in Temmuz ayında YÖK, KKTC'deki Yakın Doğu Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 2002'de birlikte mezun olan kardeşlerden Özgül C.'nin diplomasına denklik verirken, Sezai C.'ninkine vermedi. Üstelik Yakın Doğu Üniversitesi, sınav kılavuzunda yer alıyor ve YÖK'çe tanınıyordu.

  • Suudi Arabistan Kral Abdülaziz Ünversitesi'nden 1989'da mezun olan Hamit Çakmak'a YÖK denklik verdi. Çakmak, 1990'da Milli Eğitim Bakanlğı'na bağlı Bartın İmam-Hatip Lisesi'nde öğretmenlik yapmaya başladı. Ancak YÖK, 2000'de Çakmak'ın denkliğini iptal etti. Çakmak öğretmenlik görevinden alınarak düz memur olarak istihdam edildi.

  • Mısır El-Ezher Ünversitesi'nden 1984'te aldığı diplomasına 1986'da YÖK'ten denklik verilen Muhsin Özcan'ın da denkliği iptal edildi. Özcan, Balıkesir Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak göreve başlarken, YÖK tarafından denklik belgesi elinden alındı. Özcan Balıkesir Üniversitesi'nde düz memur olarak görevine devam ediyor.

  • Malezya İslam Üniversitesi, İslam Konferans Örgütü öncülüğünde kuruldu. Türkiye bu üniversitenin kurulması sırasında ikili bir anlaşma ile mali destekte bulundu. Türkiye'nin Malezya Büyükelçisi de bu üniversitenin mütevveli heyeti üyeleri arasında yer alıyor. YÖK, bu üniversiteyi tanıyor ancak buna rağmen üniversiteden mezun olan Türk öğrencilere denklik vermiyor.

  • Numan Demirtaş Kırgızistan Devlet Tıp Akademisi'nden mezun ve YÖK diplomasını geçerli kabul etmiyor. Türkiye ile Kırgızistan arasında imzalanan bilim ve kültür anlaşması çerçevesinde YÖK'le adı geçen eğitim kurumu arasında da protokol bulunuyor.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi