T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
O K U R   S Ö Z C Ü S Ü 24 TEMMUZ 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Yusuf Ziya CÖMERT

Filistin ve Lübnan'da 'mazlum'un tarafındayız

Yeni Şafak okurları, gazetelerinin duyarlılığını paylaşıyor. Bunun çok az istisnası var. Belki de 'Kim tarafından yapılırsa yapılsın' haksızlığın karşısında olacağımızı bir kez daha ilan etmemiz gerekiyor.

Bir okurumuz, Yeni Şafak'ın Filistin'de ve Lübnan'da olanlar hakkında yeteri kadar tarafsız olmadığını yazıyor. İsrail'in kendisini koruma ihtiyacını dikkate almadığımızı düşünüyor.

'Empati'yi, İsrail'in, plajda bir aileyi öldürmesini anlamaya kadar vardırmamız mümkün değil. Güvenlik endişesini herkesi öldürecek kadar ileri götürmeyi anlayacak kadar yetenekli olsaydık, Firavun'un Beni İsrail kadınlarının doğurduğu erkek çocukları öldürmesini de anlayabilirdik.

Son bir kaç haftada, bu sayfada Filistin'i, İsrail'i, antisemitizmi yazdık. Bulunduğumuz nokta anlaşılmıştır, sorulacak bir soru kalmamıştır diye ümid ediyorduk.

Bu okurumuz, İsrail'i de 'kesinlikle' haklı bulmuyor. "İsrail de masum değil, kat'iyetle" diyor. "Biz, salt bir taraf Müslüman olduğu için ne pahasına olursa olsun o tarafı tutarsak 'doğru'yu yakalamış mı oluruz? Okur kitlenizin düşünceleri dogrultusunda yazmak belki ekonomik olarak gazeteye katkı saglayacaktır ama ya gerçeklere?" diye soruyor.

Şunu rahatlıkla söyleyebilirim: Bizim değerlerimiz, haksızlık ister Müslümanlar, ister gayrımüslimler tarafından yapılsın, haksızlığa karşı ve haklının tarafında olmayı öğretiyor.

Filistin ve Lübnan konusunda da yaptığımız bundan ibarettir.

Sözünü ettiğim okurumuz bir istisna. Okurlarımızın büyük çoğunluğu, Filistin'de, Lübnan'da işlenen cinayetleri görmenin, oradaki gerçeği anlatmanın insanlık gereği olduğu konusunda hemfikir. Bazı okurlarımız, mesela Erdinç Berberoğlu, tepkisini "Madem Birleşmiş Milletler Müslümanların maruz kaldığı saldırılar için bir şey yapmıyor, ne işimiz var orada" demeye kadar götürüyor.

Yeni Şafak'ın İsrail saldırısı altındaki Lübnan'a giderek olayları sıcağı sıcağına izleyip Türkiye'deki okuyucuya iletmesi de takdirle karşılanıyor. Metin Mutanoğlu, Lübnan'da, İsrail bombalarının yol açtığı yıkıntıların arasında, İsrail'in yol açtığı insanlık trajedisini bütün çıplaklığıyla hepimize gösteriyor.


Başkasının yazdığı yalan önemli ama bir yere kadar

Sadece medyadaki yalanları düzeltmek için bir gazete çıkarılsa, yeridir, çünkü basında her gün bir gazeteye yetecek kadar 'yalan' üretiliyor.

Okurlarımızdan zaman zaman başka gazetelerin yazdıkları yalanları, attıkları iftiraları, haberlerde yaptıkları çarpıtmaları, kamuoyunu bir şeye hazırlamak için önceden yaptıkları haberleri teşhir etmemizi isteyen mektuplar alıyoruz. Hatta bazen, filan gazete şöyle yazdı, aslında o olay öyle değil böyledir, diyerek haber önerenler bile oluyor.

Bu talepler, 'medyasından muzdarip' bir toplumun halini yansıtması bakımından kayda değer. Ama, 'gazetecilik türü' olarak kayda değer mi, bu tartışılabilir.

Mesela, Murat Akyol adlı okurumuz, "Neden kartel medyanın gündeme getirdiği suni asılsız haberlerle ilgili olarak aydınlatıcı haber yazmıyorsunuz? Neden herhangi bir olayda yazılan asılsız haberlere göz yumuluyor?" diye soruyor.

Burada önerilen, belki de bir tür "Medya zabıtası" projesi. Bu tabiri karikatürize etmek için kullanmadım, yukarıda da ima ettiğim gibi, yalanları düzeltme ihtiyacını doğuran duyguları önemsiyorum.

Bana sorarsanız, sadece medyadaki yalanları düzeltmek için bir gazete çıkarılsa, hiç boş kalmaz, çünkü basında her gün bir gazeteye yetecek kadar 'uydurma, çarpıtma, yakıştırma' haber üretiliyor.

Böyle bir gazete, herhalde, basın mensupları arasında en çok ilgi gören gazete olur. Herkes, birbirinin 'asparagas'ını oradan takip eder.

Ama bir gazete, kendi başına gazete olma iddiası taşıyorsa, varoluşunu başka gazetelerin yanlışlarını düzeltmek üzerine bina edemez. Antitez olarak varolmak, bizim bakışımıza uygun değil.

Yeni Şafak, ilke olarak, bu gazetecilik tarzını benimsemiyor. Sadece, toplumun tamamının ya da bir kesiminin hedef alındığı, suçlandığı, mağdur edildiği 'vaka'larda, kamu adına (burada kamudan maksat, 'statüko' değil toplumdur) haberin asıl mahiyetini araştırıp gerçeği gösteriyor.

Doğrular söylenince, yalanın yalan olduğu zaten ortaya çıkar. İlke, doğru olmak, doğru yazmak, doğruyu göstermektir. Yeni Şafak, bunu yapmak istiyor.


  • Vefa Güleçyüz
    "Atabey'lere grup indirimi" başlıklı haber çok hoşuma gitti. Haberlerinizde böyle kaliteli espriler daha çok yer alırsa daha iyi olur kanaatindeyim. Kolay gelsin.

  • Kemal Eyidoğan
    Gazetenizin temini ile ilgili sabah attığım mail üzerine saat 16.00'da gelip -adres olmamasına rağmen- çözüm için yardımcı olan çalışanlarınıza teşekkür ederim. Yeni Şafak okuru olmanın en büyük ayrıcalıklarından biri de bu galiba. Bozulmamanız temennisiyle, iyi çalışmalar.

  • Hilal Tekin
    Ben İmam-Hatip'te okuyan bir öğrenciyim. Açıkça söylemem gerekirse gazete okumayı pek sevmiyorum. Ama Yeni Şafak'ın habercilik anlayışını tebrik etmek istedim. Çünkü Yeni Şafak'ta en azından görmek istemediğimiz ama hergün görmek zorunda bırakıldığmız bir çok manken veya sanatçının boy boy resimleri yer almıyor. Aslında bir de öneri sunmak istemiştim: Günlük haberlerin yanında bir de gençlere hitap eden bir bölüm olsa bu gazetede. En azından benim gibi gazete okumaktan zevk almayan ama gündemi de takip etmek isteyen arkadaşlara bir bahane olur. Başarılar.

  • Celal Dikme
    Sizin gazetelerinizi yakından takip eden bir Kürdüm ama hak ve adalet için vardiğiniz mücadeleye olan inancım sarsılıyor. Neden Kürt sorunu sadece PKK ile özdeşleştiriyosunuz.

    Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi