T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Ç A L I Ş A N I N   S E S İ 27 TEMMUZ 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 


Tahsin SINAV


Özürlü sorularına cevaplar

% 28 özürlülük tespiti, özürlü emekliliğimi etkiler mi?

Faruk (Rize): Ben, vergi indiriminden yararlanmak için başvuru yaptım. Ama raporuma % 28 olarak verdiler. Bu benim özürlü emekliliğimi etkiler mi?

% 28 özürlülük tespiti, vergi indiriminden, özürlü emekliliği ve özürlü istihdamı -şartların oluşmaması nedeniyle malullük aylığı vb- imkânlarından yararlanmayı ortadan kaldırmaktadır. Burada bazı özürlülerin yaşadığı çarpıklığa dikkat çekmek istiyorum. Bu çarpıklığı, bilhassa özürlü işçilerden işyerlerinde İŞKUR kanalıyla özürlü kadrosunda istihdam edilirken almış oldukları özürlülük durumlarını gösteren raporlarla, özürlülük vergi indirimi hak etmek için Maliye Bakanlığı'na yapılan başvuru sonuçlarıyla çelişmesi olarak ifade edebiliriz. Çünkü özürlülük hallerine ilişkin farklı raporlar ortaya çıkabilmektedir. Bilhassa % 40 gibi sınır özürlülük hallerine ilişkin farklı raporlar çıktığında, işyerinde özürlü kadrosunda çalışırken, birçok olayda özürlülük vergi indiriminden yararlanamama durumu yaşanmaktadır. Bu durum, çalışanlarımızı hayal kırıklığına uğratmaktadır. Bu bir çarpıklıktır. İş Hukukundaki işçi lehine çözüm ilkesinden hareketle kazanılmış haklar, Maliye Bakanlığı'nın yaptığı hukuki yorumlarda dikkate alınmalı ve bu tür olaylara çözüm bulmanın yasal yolu oluşturulmalıdır.

Bu anlamda Resmi Gazete'nin 16.07.2006 tarih ve 26230 sayılı nüshasında yayınlanan "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik" hükümleri hakkında yapılacak uygulamalar, oldukça önemlidir. Bu Yönetmelik, özürlülere sağlanan haklardan ve verilecek hizmetlerden yararlanmak üzere istenilen Özürlü Sağlık Kurulu Raporları ile Özürlü Sağlık Kurulu Raporu verebilecek yetkili sağlık kuruluşlarını ve özürlülerle ilgili sınıflandırma ve ölçütleri kapsamaktadır.

3600 prim ödeme günüyle özürlü emekliliğinden yararlanabilir miyim?

1-Bahaddin PAKSOY: Özel bir kuruluşta özürlü kontenjanından sigortalı olarak çalışmaktayım. Özür durumum, %45. Sivil hastaneden 3600 işgününü doldurduktan sonra emekli olabilir miyim? Vergi indirimden faydalanabilir miyim?

Okuyucumuzun %45 oranında özürlülük raporu, üçüncü derece özürlü olduğunu göstermektedir. Öncelikle çalıştığı mahallin yetkili birimine vergi indiriminden yararlanma başvurusu yapmalıdır. Eğer bütün inceleme süreci tamamlanır ve Maliye Bakanlığı ilgili birimi uygun bulursa, okuyucumuza vergi indirimi belgesi verilecektir. Bu belgenin sağladığı özürlü emekliliği imkânından Geçici 87. madde uyarınca, kademeli geçiş şartları içerisinde, sigortalılık süresi ve prim ödeme durumuna göre yararlanabilecektir.

Okuyucumuz, yeterli olacak sigortalılık bilgilerini vermemiştir. Bu nedenle bütün esasları kaydediyorum. 06.08.2003 tarihinde yürürlüğe giren ve 01.01.2007'den sonra da yürürlükte kalacak olan Geçici 87. maddeyle, "özürlü emekliliğine kademeli geçiş", kurallara bağlanmıştır. Şöyle ki: a)06.08.2003 tarihinde 12 yıl ve daha fazla sigortalılık süresi bulunan ve sakatlık derecesi, III. olanlar, 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 prim ödeme gününü doldurmak suretiyle emekliliği hak etmektedirler. b)06.08.2003 tarihinde 9 yıldan fazla 12 yıldan az sigortalılık süresi bulunup III. Derece sakatlığı olanlar 16 yıl sigortalılık süresi ve 3760 gün, c)06.08.2003 tarihinde 6 yıldan fazla 9 yıldan az sigortalılık süresi bulunup III. derece sakatlığı olanlar, 17 yıl sigortalılık süresi ve 3920 gün, d)06.08.2003 tarihinde 3 yıldan fazla 6 yıldan az sigortalılık süresi bulunup III. derece sakatlığı olanlar 18 yıl sigortalılık süresi ve 4080 gün, e)06.08.2003 tarihinde 3 yıldan az sigortalılık süresi bulunup III. derece sakatlığı olanlar 19 yıl sigortalılık süresi ve 4240 gün, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla yaşlılık aylığından yararlanırlar.

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi