T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 30 TEMMUZ 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İki yaka adım adım birleşiyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Marmaray Projesiyle ilgili çalışmaların belirlenen zamanda biteceğini, herhangi bir gecikme olmayacağını belirterek, ''Aralık ayında ilk tüp denize indiriliyor'' dedi. Başbakan Erdoğan, Marmaray Projesi kapsamında Üsküdar Meydanında yapılan çalışmaları denetledi, ardından bir motora binerek Boğazdaki tüp geçiş çalışmalarını yerinde gördü. İnceleme öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, projeyle ilgili olarak şu anda hedeflenen süre içinde uygulamanın bitirileceğini dile getirerek, arkeolojik çalışmaların sona erdiğini bildirdi.

Bunun yanında yaklaşım tünelinin yüzde 70'inin tamamlandığını belirten Erdoğan, Boğazda döşenecek tüplerle ilgili çalışmaların da devam ettiğini kaydetti. ''Marmaray Projesiyle ilgili çalışmalarda belirlenen zamanlamamızda gecikme olmayacak'' diyen Erdoğan, Üsküdar Meydanındaki istasyon merkeziyle ilgili çalışmalara da başlanacağını söyledi. Erdoğan, Üsküdar Meydanında projenin çok farklı bir gelişmesi olacağını vurgulayarak, ''Burası çok çok farklı bir meydan olacak. İstanbul'un da önemli meydanlardan bir tanesi olacak. Aralık ayında da ilk tüp denize indiriliyor'' diye konuştu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın, metro inşaatlarına genel bütçeden katkı istediklerine ilişkin sözlerinin hatırlatılması üzerine Erdoğan, bu düşünce tarzının doğru olduğunu söyledi.

''YÜKÜ BELEDİYELERİN ÜZERİNDEN ALMAYI HEDEFLİYORUZ''

Dünyada bu tür dev projeleri hep merkezi yönetimin yaptığını dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti: ''Fakat ülkemizde maalesef bugüne kadar dev projeleri hep belediyelere yıkmışız. Belediyeler vasıtasıyla gerçekleştirmişiz. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığım döneminde bunu yaşadım. Levent-Taksim metrosuyla ilgili çalışmalar tamamıyla belediye bütçesinden gerçekleştirilmişti. Şu anda böyle bir değişim için atılmış adım yok. Fakat biz mümkün olduğu kadar bu yükü belediyelerin üzerinden almayı hedefliyoruz. Genel bütçe güçlendikçe belediyelerden bu tür yükleri alma kararlılığındayız.'' Erdoğan, metroyla ilgili olarak, ''Metronuz var, ama halkınız metroyu kullanmıyorsa o zaman atıl bir yatırım gibi duruyor. Bu kültürü de geliştirmek durumundayız'' dedi. Şu anda İstanbul Büyükşehir Belediyesinin metro ve raylı sistemle ilgili attığı adımlar bulunduğu hatırlatan Erdoğan, ''Onlar hayırlısıyla tamamlansın. Bundan sonraki süreçte çok daha güçlü bir ekonomik imkanla bu tür projeleri merkezi yönetim olarak üstleniriz. Bunları daha da hızlandırmış oluruz'' diye konuştu. Başbakan Erdoğan'ın Üsküdar'daki esnaf ziyareti ve Marmaray Projesiyle ilgili yaptığı incelemeler yaklaşık 4,5 saat sürdü.


Yıldızlar artık daha yakın

Bugüne kadar sadece hayalini kurabildikleri kimi zaman da filmlerde çok yakından görebildikleri yıldızlar, çocuklar için artık ulaşılmaz olmaktan çıkıyor. Zeytinburnu Belediyesi, öğrenim çağındaki çocuklar için Gökyüzü Okulu açıyor.

Zeytinburnu Belediyesi, 2006-2007 Eğitim- Öğretim döneminin başlamasına az bir zaman kala farklı bir uygulama başlattı. Çocukların tatillerini daha faydalı ve farklı geçirmelerini amaçlayan belediye, Gökyüzü Okulu açıyor. Belediye hizmet binasının teras katında açılacak okulda 18 Ağustosía kadar kadar her gün 20:30ñ 22:30 saatleri arasında yaklaşık 500 çocuk eğitim görecek. Okul için kayıtlar 4 Ağustosíta sona erecek. Uzay, Samanyolu, güneş, kutup yıldızı, meteor, ay, yıldız kayması gibi terimler artık Zeytinburnuínda yaşayan çocuklar için yabancı olmaktan çıkacak. Gökyüzü Okuluínda öğrenciler, bugüne kadar sadece hayalini kurabildikleri ya da filmlerde izledikleri yıldızları daha yakından görme fırsatını yakalayacaklar.

SAMANYOLU SAMANLI BİR YOL MUDUR?

Viyanaída astronomi araştırmacısı olarak görev yapan Figen Kaplaníın anlatımıyla uzayı hayal dünyalarında bir sır olmaktan çıkaracak öğrenciler, kafalarındaki ilginç sorulara da cevap bulacaklar. Çocuklar ayrıca, "Yıldızlar biz dilek tutalım diye mi kayar, samanyolu gerçekten samanlı bir yol mudur, güneş batınca nereye batar, uzaylılar gökten mi geliyor, gökyüzüne bakarak babaannemizin evini nasıl buluruz?î gibi ilginç soruların cevaplarını öğrenecekler. Okulla ilgili bilgi veren Belediye Başkanı Murat Aydın, amaçlarının çocukların yaz tatillerini daha renkli geçirmelerini sağlamak olduğunu söyledi. Çocuklar için belediyenin terasına yerleştirilen teleskop sayesinde yıldızları ulaşılmaz olmaktan çıkardıklarını anlatan Başkan Aydın "Öğrencilerimiz bugüne kadar sadece kitaplarda veya filmlerde gördükleri, kimi zaman hayalini bile kuramadıkları evreni daha yakından tanısın ve görsün istedik. Bu amaçla da böyle bir uygulama başlattık. Umarım çocuklarımızın bu sayede uzaya olan merakı daha da artar. Öğrencilerimiz uzay çağını yakaladı" dedi.

  • İSTİHBARAT SERVİSİ/ İSTANBUL


    Balıkçılar şans eseri kurtardı

    Girdiği bunalım sonucu Boğaz Köprüsü'nden atlayan A.D., sans eseri hayatta kaldı. Sulara gömülen A.D.'yi bir teknedeki vatandaşlar kurtardı. A.D., 1984 yılından bu yana yüzeyinde sağ bulunan 18. kişi oldu

    Boğaziçi Köprüsü'nden atlayarak intihar etmek isteyen A.D (29), bir teknedeki kişilerce su yüzeyinde sağ bulunarak hastaneye kaldırıldı. Alınan bilgiye göre, bir taksi ile Boğaziçi Köprüsü'ne gelen A.D, taksiyi köprü üzerinde durdurdu. Araçtan inerek korkulukları aşan D, köprünün Ortaköy'deki ayaklarına yakın bir yerden denize atladı. Bu sırada yakında bulunan gezinti teknesindekiler durumu fark etti. Teknede bulananlardan bir kişi, kıyıya yakın bir noktada denize düşen D'yi kurtarmak için suya atladı. Diğerleri de can simidi attı. Sağ çıkarılan D., Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. D.'nin sağlık durumunun ciddi olduğu bildirildi.

    A.D, 1984 yılından bu yana yaklaşık 64 metre yükseklikten düşmelerine rağmen su yüzeyinde sağ bulunan 18. kişi oldu. Ancak bu kişilerden bazıları hastaneye kaldırılırken ya da yolda yaşamını yitirmişti.

  • İSTANBUL


    Metro makinistleri yemin ederek işbaşı yaptı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı Ulaşım A.Ş bünyesinde göreve başlayacak 23 metro makinisti, yemin ederek işbaşı yapacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, trafik sorununu çözebilmek için karayolu ve raylı sistemlere büyük yatırım yapılırken, aynı zamanda ''kalifiye eleman'' yetiştirildiği ifade edildi. Metrolarda çalışacak makinist adaylarının, çeşitli eğitim ve psikoteknik sınavının ardından makinist olabilmek için gerekli asgari sağlık kriterlerine tabi tutuldukları belirtilerek, makinist adaylarına daha sonra CBT (Bilgisayar Tabanlı Eğitim) metodu ve animasyonlar yardımı ile ''temel demiryolu eğitimi'' verildiği kaydedildi. Temel eğitimi başarıyla bitiren makinist adaylarının, fiziki işletme şartlarına alışabilmeleri için seferlerin yapılmadığı 00.30-06.00 saatleri arasında yolcusuz eğitim seferleri yaptırıldığı ifade edilen açıklamada, son olarak, ''yol sınavı''na tabi tutulan ve başarılı olan adayların ayrıca, ''ilkyardım'', ''sistem emniyeti ve kurallar'' ve ''halkla ilişkiler ve stres kontrolü'' eğitimleri aldıkları bildirildi Açıklamada, bu kapsamda, eğitimlerin tamamını başarıyla geçen 23 metro makinistinin, 31 Temmuz Pazartesi günü yemin ederek görevlerine başlayacakları kaydedildi.

  • İSTANBUL


    10 bin taksici bilinçlenmek istedi

    İstanbul Büyükşehir Belediyesince taksi şoförlerine yönelik düzenlenen ''Mesleki Geliştirme ve Uyum Kurslarına'' kayıt yaptıran taksici sayısının 10 bini aştığı belirtildi. Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, ''taksi şoförlerinin bilinçlendirilmesini sağlamak, trafikle ilgili temel bilgi ve becerilerini geliştirmek'' amacıyla ücretsiz olarak düzenlenen kurslara büyük ilgi olduğu belirtilerek, ilk etapta 6 bin taksiciye verilmesi planlanan kurslara yaptırılan kayıtların 10 binin üzerine çıktığı kaydedildi. Açıklamada, mayıs ayından bugüne kadar İstanbul'un Avrupa yakasındaki 12 ayrı merkezde devam eden kurslarda 4 bin taksi şoförünün eğitimini tamamladığı, 2 bininin ise eğitiminin sürdüğü ifade edildi. Eğitimlerin yer ve zamanının taksi şoförlerinin çalışma saatlerine ve tercihlerine uygun olarak belirlendiği dile getirilen açıklamada, en yoğun talebin Atatürk Havalimanı, Bahçelievler, Kocasinan ve Aksaray İSKİ'deki kurs merkezlerine olduğu bildirildi. Açıklamada, kursa katılan taksi şoförlerine, ''çevre ve şehir bilgisi'', ''halkla ilişkiler'', ''ilkyardım'', ''İngilizce'', ''tarih bilinci ve ahlaki değerler'', ''taşıt, trafik ve turizm'' derslerinden oluşan toplam 50 saatlik eğitim verildiği kaydedildi.

  • İSTANBUL


    İstanbul artık daha aydın

    İstanbul Büyükşehir Belediyesince, kentin meydan ve ana arterlerinin aydınlatılmasına yönelik bir yılda 7 bin 400 aydınlatma direği dikildiği, 15 bin 400 armatür takıldığı bildirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, kentte meydan ve ana arterleri aydınlatma çalışmalarının son aşamaya geldiği belirtildi. Açıklamada, ''İstanbul gece de gündüz gibi ışıl ışıl olacak'' sloganıyla hareket eden büyükşehir belediyesince çeşitli ilçelerde 10 meydan ve 50 ana arterin bir 1 yıl içinde tüm elektrik aksamı değiştirilerek aydınlatıldığı kaydedilerek, bu süre içinde 7 bin 400 yeni aydınlatma direği dikildiği, 15 bin 400 armatür takıldığı ifade edildi. Yaklaşık 100 kilometre ana arterin yeniden aydınlatıldığı ifade edilen açıklamada, 150 kilometrelik bölümde ise bakım ve onarım çalışmalarının yapıldığı bildirildi. Açıklamada, gece aydınlatmasının halkın can ve mal güvenliği açısından büyük önem taşıdığı vurgulanarak, aydınlatma çalışmaları tamamlanan cadde ve meydanlarda halkın gece geç saatlere kadar rahatlıkla gezebildiklerine dikkat çekildi.

  • İSTANBUL


    Uyuşturucu çetesine geçit yok

    İstanbul'da uyuşturucu satıcılarına karşı düzenlenen bir dizi operasyonda toplam 21 kilo uyuşturu ele geçirilirken 8 bin uyuşturucu hap ele geçirildi. Polisin aldığı bir ihbar sonucu Zeynep B'yi takibe aldı. Samsuna giderken otogarda operasyon düzenleyen ekipler, Zeynep B'nin çantasında 2 bin 100 adet uyuşturucu hap ele geçirdi. Zeynep B. Eínin verdiği ifadeler doğrultusunda uyuşturucu trafiğini daha önce uyuşturucu kullanmak suçundan tutuklu bulunan Veysel C'nin cezaevinden yönettiğini belirledi. Veysel C'nin Beyoğlu Dolapdere'deki dini nikahlı eşi Şerife B'ye ulaşan ekipler, evin içerisinde yapmış oldukları aramada 5 bin 950 adet hap ile 1 kilo 520 gram esrar ele geçirdi. Bahçelievlerde ise düzenlenen bir baskında, Ali D'nin evinde 19 kilo esrar ele geçirildi. Zanlılar tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • SALİH AYDIN


    Beykoz'da deniz şöleni

    Kürek Federasyonu ile Beykoz Belediyesi tarafından düzenlenen Beykoz Belediyesi 3. Deniz Oyunları Kupası yarın yapılacak. Paşabahçe İskelesinde başlayacak ve Beykoz Belediyesi Beytaş Tesisleri önünde sona erecek yarışa, Galatasaray, Fenerbahçe, Boğaziçi Üniversitesi, Deniz Kuvetleri, ODTÜ, Anadoluhisarı, Şişe Cam, Sarıyer Belediyesi ve Beykoz Belediyesinin kürek takımları katılacak. Deniz oyunları kapsamında yağlı direkten bayrak alma ve yüzme yarışlarının da gerçekleştirileceği bildirildi.

  • İSTANBUL


    Yıldırımakın yeniden Kalp Vakfı Başkanı

    18 yıldır Türk Kalp Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yapan Çetin Yıldırımakın 11. kez başkanlığa seçilerek bir rekora imza attı. Vakıf Konferans Salonu'nda önceki gün gerçekleştirilen Mütevelli Heyeti Genel Kuruluínda yapılan seçimler sonunda, oyların tamamını alan Çetin Yıldırımakın, girdiği tüm seçimleri kazanarak rekor düzeydeki sonuçla yeniden başkanlığa getirildi. Yıldırımakın toplantıdan sonra yaptığı kısa açıklamada, büyük hamleler ve yenilikler yapan ve yenilerine hazırlanan Türk Kalp Vakfı'nın kuruluşunun 31. yılında kendisine gösterilen teveccühle yeniden başkan olduğunu, değerli Türk medyası ve insanının büyük desteğiyle bugünlere gelindiğini belirterek, bu önemli desteğe şükran ve minnetlerini ifade etti.


    Manolya aşkı Manolya çiçeğinden nikah salonu

    Maltepe Belediyesi, saflık ve beyazlığı simgeleyen manolya çiçeğinin bireber aynısı olan bir nikah salonu yaptı. Nikah salonunda gelin ve damat masası kendiliğinden açılıyor ve masanın arkasında çiftlerin video görüntüleri geçiyor. Adaları gören nikah salonu henüz hizmete girmedi fakat 3 ay sonrası tarihleri şimdiden doldu. Salona Yalova'dan bile gelen var. Belediye Başkanı Fikri Köse'nin önemle üzerinde durduğu proje, 15 ay gibi kısa bir sürede bitirildi. Maltepe'nin en önemli sorunu olarak gördüğü yaşam alanlarının kıtlığından yakınan Belediye Başkanı Köse, "Maltepeliler nikah için başka ilçelere gidiyorlardı. Ama bu tam tersine döndü" diye konuştu.

  • MURAT PALAVAR/ İSTANBUL


    'Red Bull' yarışması yanan binaya müdahaleyi geciktirdi

    Fatih'te iki katlı tarihi ahşap bina çıkan yangın sonucu kül olurken, itfaiye ekipleri Red Bull yarışlarının neden olduğu trafik nedeniyle olay yerine güçlükle ulaştı. Haydar Mahallesi Salihpaşa Caddesi üzerindeki iki katlı ahşap binada yangın çıktı. İtfaiye ekibinin çıkış yaptığı merkez, yangın yerine çok yakın olmasına rağmen, Red Bull yarışını izleyenlerin neden olduğu izdiham nedeniyle müdahelede gecikti. Yangın itfaiyenin uzun uğraşları sonucu söndürülürken, iki katlı tarihi bina kullanılamaz hale geldi.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi