T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
K Ü L T Ü R - S A N A T 27 TEMMUZ 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Suçıktı'da şiir sesi su sesine karıştı

Suçıktı Şiir Günü ve Akşamı, 13. kez şiirseverlerle buluştu. Edebiyatımızın önemli şairlerini buluşturan etkinlikte bu yıl, şiir günlerinin uluslararası boyuta taşınması gündeme getirildi

Dursunbey'in Suçıktı mevkiinde, hiç dinmeyen su seslerinin melodisi eşliğinde okunan şiirler, her yıl şiire yeni bir boyut kazandırıyor. Tabiatın doğal atmosferi eşliğinde, bir doğa mucizesi olan Suçıktı'da bu yıl 13.'sü düzenlenen 'Suçıktı Şiir Günü ve Akşamı'na ilgi her yılkinden daha fazlaydı. Suçıktı Şiir Günü ve Akşamı, müzisyen Ertuğrul Erkişi'nin verdiği konserle başladı. Özellikle çocukların ilgi gösterdiği Erkişi, çocuklarla birlikte Minik Dualar Grubu'nun şarkılarını söyledi. Konserin ardından bundan böyle her yıl yapılmasına karar verilen bir panel düzenlendi. 'Dünden Bugüne Mevlana' başlıklı panelde Mevlana'nın kişiliğinden, eserlerinden ve şiire bakış açısından bahsedildi.

HEM ŞAİR HEM SUNUCU

24 şairin şiir okuduğu geceye Dursunbey halkı yoğun ilgi gösterdi. Dursunbey Belediye Başkanı Mehmet Ruhi Yılmaz'ın ev sahipliği yaptığı geceye, Balıkesir Milletvekili Ali Osman Sali ve Balıkesir Valisi Selahattin Eyüboğlu katıldı. Gazetemizin muhabirlerinden Ali

Sali de gecede okuduğu şiirle beğeni topladı. Gecede uzun yıllardır şiir akşamlarını takip eden Adem Turan ve Ahmet Veske, bu yıl hem şiir okudu, hem de programı sundu. Adem Turan, Suçıktı Şiir Günü ve Akşamı'nın uluslararası boyuta taşınmasını ve bir dergi çıkarılmasını teklif etti. Şöleninin sonunda, Turgay Başyayla Ege yöresinden seslendirdiği türkülerle Dursunbeylileri coşturdu.

Uluslararası olmasın

Nurettin Durman (Şair):
Beş yıldır Şuçıktı Şiir Akşamları'na geliyorum. Bu senenin sunumu çok farklı ve güzeldi. Burada, su şırıltıları arasında şiir okumak çok güzel. İnsanlar buraya gelince rahatlıyor. Gelenekselleşmesi de çok güzel. Ben etkinliğin bu haliyle kalmasını istiyorum. Yani uluslararası olmasına karşıyım.

Berrak olan makbul

Hicabi Kırlangıç (Yazarlar Birliği Başkanı):
İlk defa Dursunbey'e ve Suçıktı Şiir Günü'ne geliyorum. Mekan çok güzel ve şiirle bütünleşmesi ayrı bir güzellik. Tekrar gelmek istiyorum. Şiir ve suyu birbirine şu açıdan benziyor: Şiir berrak ve yalın olduğu, kolay okunduğu zaman kendini sevdirir. Suyun da berrağı makbuldür.

Bir dergimiz olmalı

Adem Turan (Şair):
Şiir akşamlarının hemen hemen hepsine katıldım. Bu yıl ilk kez sunuculuk yaptım. Şiir Akşamları'nın uluslararası olmasını istiyoruz ama sponsora ihtiyacımız var. Ayrıca ben Dursunbey Belediyesi'nin öncülüğünde bir Suçıktı Edebiyat Dergisi çıkması gerektiğini düşünüyorum. O enerji var burada.

Şiir su gibi azizdir

Ahmet Veske (Şair):
Şiir, insanın dünyaya bakışında, görünenin dışında yakaladığı şeylerin ifadesi. Kelime ve ruh işçiliği. Su nasıl bir damardan besleni- yorsa, şiir de bir damardan besleniyor. Şiir su gibi azizdir, kirliliği kaldırmaz. Bence bugün sahih şiir geleneğini sürdüren usta şairlerin, projeler geliştirmesi gerekiyor.

Aşk şiirin motorudur

Mehmet Ragıp Karcı (Şair):
Bu şölene altı yıldır katılıyorum. İki yıldır da şiir okuyorum. İlk şiirim 1967 yılında yayınlandı. Ben, bildiğiniz anlamda şair değilim. Âşık olunca şiir yazıyorum. İçimde bir aşk motoru var, onu çalıştırmadan yürümüyor! Bir çift göze ihtiyacım var. Sadece aşk şiiri yazıyorum. Bu dünyada da şiirden başka hiç bir şeyle alakam yok.

Şiirin kendisi olabilmesi için herhangi bir bahaneye ihtiyacı yoktur diye düşünüyorum. Ve şiir, kendisiyle bağlantı kurulan her şeyin dışında bir hadisedir. Suçıktı'da ya da başka bir yerde okunması, mekan olması dışında anlamlı değil. Bu sene Şuçıktı Şiir Günü ve Gecesi'nin uluslararası yapılması teklif edildi. Ama ben buna inanmıyorum. Benim devlet olmuş kavmimde binlerce ulus var. Hepsine Türk deniyor.

  • SEDA BAŞTUĞ / İSTANBUL

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi