T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 28 TEMMUZ 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Sadece sebze ve meyve tüketerek yaz geçirilir mi

Düzenli olarak sebze, meyve tüketen kişilerin, bağırsak kanseri riskini büyük ölçüde düşürdüklerini söyleyen uzmanlar, bunun yanında asitli içeceklerden olabildiğince uzak durulmasını öneriyor

Yaz aylarında, yüksek şeker içeren, yağlı, kalorili besinler yerine meyve ve sebze tüketimine ağırlık vermek, kilolardan kurtarıyor. Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Seçil Kenar, yaz döneminde meyve sebze ağırlıklı beslenmenin çok önemli olduğunu söylüyor. Sıcaklarda asitli içecek tüketiminin de azaltılması gerektiğini belirten Dyt. Kenar, bitki çaylarının sıcak havalarda rahatlık verdiğini belirtti. Yaz mevsimi ile birlikte meyve ve sebze tüketiminin de artması gerekir. Günde toplam 6-7 porsiyon meyve ve sebze tüketmek gerekmektedir. Yeterli meyve ve sebze tüketimi kanser, kalp hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları başta olmak üzere birçok kronik hastalık riskinin azalmasını, bağışıklık sisteminin artmasını, vücutta stresin azalmasını, yaşlanmanın geciktirilmesini ve cildin güzelleşmesini sağlar. Bunun yanında meyve ve sebzelerin yüksek posa ve karbonhidrat içeriği kan şekerini dengeleyerek bağırsakların çalışma hızını artırıyor ve sindirim sistemi hastalıklarından koruyarak zayıflamaya da yardımcı oluyor.

Meyveler bolca YENİLDİĞİNDE kİlo aldIrIr

İçerdikleri vitamin ve minerallerin yanında meyvelerde meyve şekeri denilen fruktoz bulunur. Meyveler de fazla yendiği takdirde, karbonhidrat içeriklerinden dolayı kilo aldırabilirler. Bu yüzden diyette meyveler uzmanların belirlediği çeşit, miktar ve porsiyonda tüketilmelidir. Ayrıca yaz aylarında çok uygulanan 'sadece meyve içeren diyetler'in uzun süre yapılması vücuda büyük zarar vermektedir. Bu tür diyetler yeterli protein ve yağ içermedikleri için vücutta kas ve su kaybına yol açıyorlar. Ayrıca bu tarz diyetleri uzun süre yapanların vücutlarında gerekli yağların ve vitaminlerin eksildiği gözlenmektedir. Bu yüzden yaz aylarında da yeterli ve dengeli bir diyet uygulanmalı, diyette dengeli protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral içeriği olmalıdır. Düzenli egzersiz ile metabolizma desteklenmelidir.

Hangi meyve ne kadar yararlı?

Yüksek antioksidan özelliğine sahip yeşil biberde, bağışıklık sistemini arttıran C vitamini yüksek oranda bulunuyor, ayrıca A vitamini de içeren yeşil biber yazın yemeklerde ve salatalarda bolca tüketiliyor.

Domates, antioksidan işlevi yüksek A ve C vitamininin yanı sıra 'laykopen' de içeriyor. Domates içeriğindeki laykopenin başta sindirim sistemi olmak üzere mesane, deri ve göğüs kanseri oluşumunu azalttığı biliniyor. Domates, sabah kahvaltıda, salatalarda ve yemeklerde bol miktarda tüketilmelidir.

Üzüm C vitamini, folik asit, potasyum ve polifenol içeriyor. Özellikle kırmızı üzüm, üzüm suyu kalp hastalıkları ile kanser oluşum riskini azaltıyor.

Karpuz yazın vazgeçilmez meyvelerinden. İçeriğindeki laykopen ve C vitamini sayesinde vücudu kansere karşı korur.

Kayısıda ise antioksidan içeriği yüksek A vitamini türevi olan Beta-karoten bulunuyor. Bu madde kanser oluşum riskini azaltıyor. Ayrıca kayısı, bağırsakların çalışmasına büyük katkıda bulunmaktadır.

Çilek içerdiği A, C, B1, B2 vitaminleri , sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor gibi mineraller ile vitamin ve mineral deposu olma özelliği taşıyor. Şeftali; A ve C vitamini bakı-mından zengin meyvelerin içinde yer alıyor.

Diyet programı

Sabah: 1 dilim yağsız peynir
Domates-salatalık-biber
4 - 5 adet zeytin
1-2 dilim tam buğday ekmeği
bitki çayı-süt

Ara: 3-4 adet kayısı

Öğle: 1 tabak sebze yemeği
Salata
1 kase Yoğurt (kaymaksız)
1-2 dilim tam buğday ekmeği

Ara: 12 kiraz, 1 şeftali, 1 dilim karpuzdan oluşan mevsim meyveleri tabağı

Akşam: Izgara balık vaya tavuk
Salata, ayran
Zeytinyağlı sebze yemeği
1-2 dilim tam buğday ekmeği

Gece: 1 küçük salkım üzüm
Diyet boyunca bol su tüketilmelidir.
(Asitli içecekler yerine bitki çayları!)

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi