T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S İ N E M A 28 TEMMUZ 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Sinema
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

'Hoşçakal Koca Reis, hoşçakal!'

1950'li yıllar... Amerikan dili ve edebiyatı öğretmeni Bay John K., Welton Koleji'nde okuyan çocuklar için, yeni başlayan eğitim-öğretim döneminin kuşkusuz ki en büyük sürprizidir. Ülkenin bu en disiplinli, her bir öğrencisini âdeta kırk elekten geçirerek binbir nazla kabul eden okulu, öğretmen seçimi konusunda belki de şanlı tarihinin en büyük hatasını yapmış ve gerçek bir "bozguncu"yu öğretmenler odasına kabul etme gafletine düşmüştür.

John, ilk günlerde çevresine pek fazla renk vermese bile, ezberciliğe dayalı her eğitim sisteminin kâbusu olacak nitelikte biridir. Onun, Amerikan dili ve edebiyatı derslerinde müfredatı zerre kadar dikkate almayan serbest tarzını kısa süre fark eden öğrencileri, ilk şoku atlattıktan sonra, kendisiyle birlikte statükoyu sonuna kadar zorlayacakları eğlenceli bir oyuna girişirler. Bu oyunun temel kuralı ise yine John tarafından "İçinde bulunduğun ânı yakala" cümlesiyle özetlenmektedir. Onun derslerinde şiirler kafiyelerin matematiksel uyumundan oluşan ruhsuz sözcük desteleri olmaktan çıkar, geçmişte yaşamış bilge insanların deneyimlerinden süzülüp gelen ve halihazırda yaşayanların hayatlarını anlamlandıran hikmetli tavsiyelere dönüşür. Kendisi de gençliğinde aynı kolejden mezun olan ve öğretmenliğe başladığında bu ruhsuz sistemin temel kurallarını adım adım yıkmaya and içen kahramanımız, çocuklara edebiyatın lezzetli dilini kullanarak yepyeni bir hayat felsefesi kazandırmaktadır. Öğrencilere farklı bir dünya algısının kapılarını açan bu oyun, içlerinden bazılarının baskıcı anne-babalarına ve okuldaki diğer öğretmenlere karşı verdikleri kişilik mücadelesinin hayatlarına mâlolmasına kadar da gayet başarılı bir şekilde sürecektir.

Yönetim, okulun asırlık geleneklerini zorlayıp duran bu yeni öğretmenin, çocukları -merkezinde şiir olan- gizli bir "cemiyet"in çevresinde örgütlediğini fark ettiğinde, John için de artık yolun sonu gelir. Ancak o her ne kadar incitici bir biçimde okuldan uzaklaştırılsa da ardında kendisine kulak veren bir avuç öğrenci ve onları hayatları boyunca etkileyecek olan çok zengin bir miras bırakmıştır. Bu miras, kişinin her türlü dış baskıdan arınıp "kendi" olmayı bilmesidir.

1989 yılında ilk kez gösterime girdiğinde, insanların birer "birey" değil "rakam" olarak algılandığı otoriter eğitim sistemlerinin tezgahından gelip geçmiş hemen herkesi derinden etkileyen, o tarihten bu yana da dünya çapında milyonlarca hayrana sahip olan bu ünlü filmin orijinal adını, yönetmenini, başroldeki sıradışı öğretmen karakterini canlandıran oyuncuyu, senaristini ve özgün müziklerinin bestecisini bilmenizi istiyoruz.

Toplam beş addan oluşan doğru cevapları (adları ve açık adresleriyle birlikte) 2 Ağustos 2006 Çarşamba günü saat 23.00'e kadar sinebulmaca@yahoo.com elektronik posta adresine ileten okurlarımız arasından bilgisayarda rasgele tercihle seçilecek olan beş talihli, Macar yönetmen István Szabó'nun 2001 yapımı filmi "Taraf Tutmak"ın (Taking Sides) birer DVD'sini kazanacaklardır. Hepinize iyi şanslar...


GEÇEN HAFTANIN CEVAPLARI
21 Temmuz 2006 Cuma günü sorduğumuz soruların doğru cevapları şöyle:

- Filmin Orijinal Adı: Lord of the Flies (1990 / İkinci çevrim ve renkli)
İlk çevrimi 1963 yapımı ve siyah-beyaz olan bu yapıt, ülkemizde "Sineklerin Tanrısı" adıyla tanınmaktadır.
- Yönetmeni: Harry Hook (İkinci çevrim, 1990)
- Başrol Oyuncuları: Balthazar Getty, Chris Furrh, Danuel Pipoly, James Badge Dale, Gary Rule (İkinci çevrim, 1990)
- Filme Kaynaklık Eden Kitabın Yazarı: William Golding

Yarışmamıza bu hafta yurt çapında toplam 125 katılım gerçekleşti. Bunlardan 108 tanesi sorulan soruların cevaplarını eksiksiz olarak içermekteydi. Bu arada, her zaman olduğu gibi., yanlış cevap veren ya da doğru cevaplarına -bütün uyarılarımıza rağmen- adını, soyadını ve açık adresini yazmayan okurlarımızı ise üzülerek elemek zorunda kaldık.
27 Temmuz Perşembe Saat 13.00 itibarıyla bilgisayar programının rasgele seçtiği talihlilerimiz şöyle:

- MURAT ÇALIK / ANKARA
- FATMA TURAN / MERSİN
- ULAŞ DEVRİM ÇAVDAR / TRABZON
- SAMET YAVUZ / KÜTAHYA
- BEDİA DOĞAN / ANKARA

Talihlilerimizin armağan DVD'leri ("Fatih Pelle" / 1987 / Yönetmen: Bille August) en kısa sürede adreslerine taahhütlü postayla gönderilecektir.

Bütün katılımcılarımıza ilgileri nedeniyle teşekkür ederken, yeni katılımlarınızı beklediğimizi bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Unutmayın ki bu köşenin amacı hem eğlenmek, hem seçkin filmler kazanmak, hem de "sinema tarihini araştırmak ve öğrenmek!"

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi