Arapça sınıfı kaldırılamaz

YÖK, ilahiyat fakültelerinde Arapça hazırlık sınıfını zorunlu olmaktan çıkardı. 45 öğretim üyesi, yayınladıkları ortak bildiride YÖK’ün böyle bir yetkisinin olmadığına dikkat çekerek, “YÖK, bu kararıyla kanunun dışına çıkmış, fakülteleri ve senatoları işlevsiz hale getirmiştir” dedi.

Neslihan Önder Yeni Şafak
YÖK'ün ilahiyat fakültelerinde Arapça hazırlık sınıfının zorunlu olmaktan çıkarılmasına yönelik kararı tepkiyle karşılandı. Kurulun, mevzuata aykırı hareket ederek, ilahiyat fakültelerinin ders müfredatında değişiklik yaptığını söyleyen ilahiyatçılar, karara karşı bir bildiri yayınladı. Aralarında Prof. Dr. Adem Apak, Prof. Dr. Kemal Ataman ve Prof. Dr. Yaşar Aydınlı'nın da bulunduğu Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden 45 öğretim üyesi, bildiriyi imzaladı.

YÖK, 2013'TE GERİ ADIM ATMIŞTI

Bildiride YÖK'ün görevi 'yüksek öğretim kurumlarında eğitim-öğretim saatlerinin süresini belirlemek' olarak sınırlanmışken, ilahiyat müfredatına karışılmasının kanuna aykırı olduğu vurgulandı. 2013'te de YÖK'ün benzer bir girişimde bulunduğu, tepkiler üzerine geri adım attığı hatırlatılan bildiride, “Bu kez Yürütme Kurulu, 24 Temmuz 2015'te yeni bir karar almıştır. Böylelikle YÖK bir kez daha kanunun dışına çıkmış, fakülteleri ve senatoları tekrar işlevsiz hale getirmiştir” denildi.

AKADEMİK ÖZERKLİĞE VE HUKUKA AYKIRI

Ders müfredatının üniversite senatolarınca belirlenmesi gerektiğinin belirtildiği bildiride, şu ifadeler yer aldı: “Akademik, etik ve özerkliğe, ayrıca hukuka aykırı bu uygulamanın gündeme gelmesi ilahiyat camiasında ciddi kaygılara neden olmaktadır. Talebimiz, diğer fakültelerde olduğu gibi ilahiyat fakültelerinde de program işinin, mevzuata uygun olarak fakülte kurullarına ve üniversite senatolarına bırakılması, lehte ve aleyhte ayrıcalıklı bir tasarrufta bulunulmamasıdır.”