Hayran bıraktı

Mescid-i Aksa külliyesindeki Kubbetu's-Sahra’nın ve Kıble Mescidi'nin iç restorasyon işlemleri tamamlandı. Aksa’nın daimi cemaati restorasyon çalışmalarına hayran kaldı.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Mescid-i Aksa külliyesindeki Kubbetu's Sahra'nın 8 yıl, Kıble Mescidi'nin de 2 yıl süren iç restorasyon işlemleri tamamlandı. Kudüs İslami Vakıflar Dairesi Başkanı Azzam el-Hatip, “İç restorasyonları tamamladık. Mozaikler ve sıva dekorasyonu dahil bin 800 metrekarelik alan üzerinde kapsamlı bir restorasyon süreci oldu. Yakın zamanda dış restorasyona başlayacağız” ifadelerini kullandı. Emevi Halifesi Abdülmelik Bin Mervan tarafından Hazreti Muhammed'in üzerinden miraca yükseldiğine inanılan kayanın üzerine 691 yılında yaptırılan ve “kayanın kubbesi” anlamına gelen Kubbetu's Sahra Mescidi'nin içi uzun yıllar süren restorasyon çalışması sonrası, tezhip sanatıyla süslendi.

ALTIN KAPLAMA YENİLENDİ

Duvarlarındaki motiflerin eksikleri tamamlandı ve boyaları yenilendi. Yapılan son restorasyon işleminin bitmesiyle beraber Mescid-i Aksa'nın daimi cemaati bile restorasyon çalışmalarına hayran kaldı, Mescid-i Aksa'nın en önemli sembollerinden biri haline gelen altın kaplamalı Kubbetu's Sahra'nın içi yepyeni bir görünüme kavuştu.



İtalyalı uzmanlar ile İslami Vakıflar Dairesi tarafından daha önce İtalya'da eğitim görmek üzere gönderilen mühendis ve mimarların restorasyon işleminde çalıştığını belirten Hatip, milyonlarca dolara mal olan restorasyon çalışmalarının Ürdün Haşimi Fonu tarafından karşılandığını aktardı. Ayrıca, Kıble Mescidi'nin dökme kurşun kubbesinin değiştirilmesi projesi, Kubbetu's Sahra Mescidi'nin kubbesinin restorasyonu projesi ve dış ışıklandırma sisteminin yenilenmesi ile iç ahşap kaplama dekorasyonu şeklinde uzun yıllar sürecek dört ayrı restorasyon projesinin de olduğunu belirten Hatip, İsrail'in restorasyon çalışmalarını engellemeye çalıştığını belirtti.