Sınır güvende

Genelkurmay gazetecilere sınırda brifing verdi. 908 km Suriye sınırını koruyan 4 alaydan biri olan 1. Hudut Alayı, kaçakçılara göz açtırmıyor. Albay Alparslan Kılınç, 2015’te 2 bin 44 olan kaçakçılık olayının 2016’da 77’ye düştüğünü anlattı. Arazide uzun boylu bitki ekimi bile yasak.

Tarık Bakıcı Kiymet Sezer Yeni Şafak
1. Hudut Alayı'nın görev sahasındaki 169 km'lik hattın 90 km'si modüler, 4 km'si sabit, toplamda 94 km duvar sistemi oluşturuldu. 28 km akordeon engellerle donatılırken 67 adet kurşun geçirmez rokete dayanıklı gözetleme kulesi, 11.6 km kafes tel engeli, 32.7 km beton temelli kafes tel engeli, 146 km hendek, 98 km aydınlatma tamamlandı, 110 km'de ise stabilize yol inşası yapıldı. Kalan 79 km modüler duvarın 3 ay içinde tamamlanması planlanıyor.
Suriye sınırında konuşlu toplam 4 alaydan biri olan ve 908 kilometrelik sınırın dörtte birini oluşturan 169 kilometrelik bölümü koruyan 1. Hudut Alayı, kaçak geçişlere karşı göz açtırmıyor. Sınır hattı, alınan güvenlik tedbirleriyle tamamen geçilmez hale getirildi. Genelkurmay Başkanlığı'nca düzenlenen basın turuyla sınır önlemleri hakkında bilgi verildi. Basın turunu 32 kuruluştan yerli ve yabancı 59 basın mensubu izledi. TSK'nın çeşitli unsurları tarafından yürütülen Fırat Kalkanı Harekâtı'yla Fırat'ın batısından PYD/YPG'nin Afrin kantonuna kadar sınır hattı DEAŞ terör örgütünden temizlenirken, Höyük Hudut Karakolu'nda ise Mehmetçik PYD/YPG'ye karşı teyakkuzda.



UZUN BİTKİ YASAK

1. Hudut Alay Komutanı Albay Alparslan Kılınç, hudutta alınan önlemleri sınır çizgisi üzerinde modüler duvar, mayınlı alan, hendekler, güçlendirilmiş kafes, tel engeller ve devriye yolu olarak sıraladı. Sınırdan itibaren 30 ila 600 metrelik bölümün birinci derece, gerisinde bin ila 2 bin metrelik ikinci derece askeri yasak bölgeler olduğunu kaydeden Kılınç, ayrıca 14 ayrı yerde askeri güvenlik bölgeleri ilan edildiğini, kaçak geçişleri önlemek amacıyla tarım arazilerinde ise yüksek boylu bitkilerin ekiminin yasaklandığını anlattı. Tüm bu önlemlere rağmen, sınır güvenliğinde insan faktörünün önemine işaret eden Albay Kılınç, şunları söyledi:

HEMEN YAKALIYORUZ

“Modüler duvarlar yapsak da bunları insan faktörüyle korumazsak bunlar her şekilde geçilmeye muktedir. Duvarların yüksekliği 3 metre. 3 bin kilometrelik Amerika-Meksika sınırının 1100 kilometresi duvar. Kalan 1900 kilometrelik kısmının da duvar yapılması planlanıyor. Yüksekliği 12 metre olarak öngörülüyor. Eski duvarlar 5-7 metre. Bu engeller mutlak geçilebilir. Ama gözetlersek engellenir. Duvarları merdiven dayayıp ya da hendek kazıp geçmeye çalışan kaçakçılar artık hemen yakalanıyor. Duvarın aşılması ihtimaline karşı da aralıklarla 25 metre uzunluğunda 12 adet çelik kule yapıldı. Üzerinde termal ve gündüz kamera sistemleri var. Yine üzerinde 5.5 metreye ulaşan direkler bulunan Kobra araçlar da sınırın diğer yanını kamerayla gözleyebiliyor. Hudut güvenliğinde drone dahil her türlü sistemden faydalanıyoruz.”

Karşısı Afrin

TSK envanterine yeni katılan Kobra-2 zırhlı araçlar da sınır nöbetinde yeralıyor. Üzerinde Aselsan üretimi görüntüleme sistemi olan Kobra-2'ler sürekli devriye geziyor. Asker hudutta, mevcut ihtiyaçlara göre yeni kabiliyetler de geliştiriyor. Kobra araçlar üzerine uzatılabilir direklerle sınır ötesine uzatılan kamera da bunlardan biri. Höyük Karakolu'nun tam karşısında PKK/PYD/YPG'nin sözde Afrin kantonu bulunuyor. Afrin kantonunda yaklaşık 4 bin nüfuslu Meydan-ı Akbez'deki terörist unsurlar yakından izleniyor.




Önlemler sonuç verdi

Sınır bölgesinde alınan önlemler sonucu kaçak geçişler büyük oranda düştü. Höyük Hudut Karakolu bölgesini tanıtan Albay Alparslan Kılınç, 2015'te 2 bin 44 olan kaçakçılık faaliyetinin 2016'da 77'ye, hudut olaylarının da 2015'de 710 iken 2016'da 383'e, 2017'nin ilk 2 ayında ise 11'e gerilediğini kaydetti. Halen 908 km'lik Suriye sınırında yapılması planlanan 825 km'lik beton duvarın toplamda 367 km'lik kısmı tamamlandı.