Dünyanın önde gelen ekonomi yayınlarından Forbes'a göre, uluslararası alanda yatırım yapmak isteyen yatırımcıların gelişmekte olan ülkelerin lokomotifi kabul edilen piyasaların yanı sıra Türkiye'ye de bakmaları gerekiyor. Forbes'ta “Beyond the BRIC'S” başlığıyla yayımlanan makalede, 2050 yılında dünya ekonomisinin motoru haline geleceği belirtilen Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in, yani kısa adıyla BRIC ülkelerinin gelişmekte olan piyasalarla özdeşleşmesinin talihsizlik olduğu belirtildi.
HER GÜN BÜYÜYOR
Dergide, bu ülkelerin her geçen gün biraz daha büyümesine karşın, sadece BRIC ülkelerine bakan yatırımcıların birtakım fırsatları kaçırdıkları ve finans danışmanlarına göre Türkiye'nin yatırım için ideal bir ülkeye dönüştüğü ifade ediliyor.Yazıda görüşlerine başvurulan ABD merkezli bir araştırma şirketi olan Ashmore Investment Management'in Başkanı Jerome Booth, yatırımcıların varlıklarının yüzde 50'sini gelişmekte olan ekonomilere aktardığını söyledi.
KRİZ SONRASI TOPARLANMA
ABD'li yatırımcılar, varlıklarının yüzde 2'si civarında bir bölümünü gelişmekte olan ülkelere taşırken, yatırım danışmanlığı firmalarının büyük bir kısmı da yatırımcılara varlıklarının yarısından fazlasını gelişmekte olan ülkelere aktarmamalarını tavsiye ediyor. İçinde gelişmekte olan ülkelerin de bulunduğu 120 hisse piyasasıyla ilgili veri takibi yapan araştırma şirketi Emerginvest'in tepe yöneticisi Andrew Waterman'a göre, Doğu Avrupa'da son zamanlarda yaşanan bankacılık ve döviz krizine rağmen, bu bölgedeki piyasaların büyük bir kısmı toparlanma sürecinde. Waterman, “Geçen çeyrekte en başarılı 10 piyasadan sekizi Doğu Avrupa'daydı” açıklamasında bulundu.
EKONOMİK BİRİKİM ÖNEMLİ
Waterman, BRIC ülkelerinde birtakım fırsatların olduğuna dikkat çekerken, emtia fiyatlarındaki değişimin risklerine fazlasıyla açık olmasından dolayı Rusya'ya yatırım konusunda yatırımcıların dikkatli olması gerektiği uyarısını yapıyor. Waternan, yatırımcıların büyüme sürecini devam ettirmesi beklenen Çin'in ekonomisine katkı sağlayan Vietnam, Tayland, Endonezya, Güney Afrika, Gana ve Zimbabwe gibi ülkelere de devam etmesi gerektiğini dile getirdi. Ayrıca neredeyse tüm dünya ülkeleri kriz sürecinden gelişmekte olan ülkeler arasında en hızlı Türkiye'nin çıkacağı da vurguladı.
Krize rağmen turizmimiz hem büyüdü hem büyüledi
Dünya Turizm Örgütü'nün verilerine göre 2009'un Ocak-Temmuz döneminde dünyada ilk on ülke arasında sadece Türkiye'de turizm büyümesi yaşandı. Krizin etkilediği 2009 yılında dünyada ilk yedi ayda ortalama yüzde 7, Avrupa'da ortalama yüzde 8,4 daralma yaşanırken Türkiye'yi ilk dokuz ayda ziyaret edenlerin sayısı 21,8 milyona ulaşarak yüzde 1,47 büyüme
oldu. Turist sayısı bakımından ilk on ülke arasında sadece Türkiye'nin turist sayısı değerleri artış gösterdi.Dünya Turizm Örgütü 2009 yılında, dünyada -4 ile -6 arasında daralma olacağını öngörmüştü. Öte yandan küresel krizin etkisiyle 2008'in dünya turizminde yüzde 2 büyüme oranı gerçekleşirken, Türkiye turizminde 26,3 milyon yabancı ziyaretçi sayısı ile yüzde 12.83 büyüme yaşanmıştı.
Gizli yatırım merkezi!
Yatırımcılara tavsiyesi de iShares MSCI Turkey Index fonunu tavsiye eden Waterman, “Türkiye, BRIC ülkelerinin statüsüne erişmeyi bekleyen bir başka gizli büyüme hikayesi” diyor. Waterman'a göre, Türkiye'nin 70 milyonluk nüfusu ve stratejik konumunun avantajından yararlanılabilir. Yatırım danışmanı Türk hisselerine yatırım yapacakların Yunanistan & Türkiye 30 endeksindeki, National Bank of Greece, Hellenic Telecom Organisation, Akbank ve Titan Cement gibi hisselere ya da ABD'de iş yapan şirketlerin hisselerine yatırım yapabileceklerini ifade ediyor. Türkiye'nin yabancı sermaye açısından olumlu bir süreç yaşadığına ve finansal yatırımları önümüzdeki süreçte de çekmeye hazır olduğuna dikkat çeken Waterman, sektörel yapının yatırımcılar için önemli bir gösterge olduğuna da vurgu yaptı. Türkiye'nin son çeyrekte ve 2010 yılındaki son çeyreklerde ekonomik büyüme yaşayacağı tahmininde buluunan uluslararası yatırım uzmanları da bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiği yönünde açıklamalar yapmışlardı.