'Chat' tutkunları kimliğini gizliyor

. Yeni Şafak
'Chat' tutkunları kimliğini gizliyor
İnternet cafelerde yapılan bir araştırmaya göre, chat yapanların yüzde 52'si kimliklerini gizliyor. Bekarlar evlilere göre daha sık internete bağlanırken, büyük çoğunluk 'chat'i arkadaş aramak için kullanıyor.

İnternet kullanım oranında erkeklerin gerisinde kalan kadınların, sanal ortamdaki sohbette de kimliklerini erkeklere göre daha çok gizledikleri belirlendi. Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aylin Görgün Baran ile öğrencisi Ceyda Kuloğlu, Ankara'da 23 internet cafe ve 245 internet kullanıcısı ile görüşerek bir araştırma yaptı. Araştırmada, internet cafelerin sosyal ilişkilerde nasıl bir etkisinin olduğu saptanmaya çalışıldı. İnternet cafelerden sanal ortama katılanların yüzde 80'inin erkek, yüzde 20'sinin kadın olduğu tespit edilen araştırmada, kullanıcıların yüzde 90'ının bekar ve çoğunlukla öğrencilerden oluştuğu saptandı.

En çok e-posta kullanılıyor

İnternet cafede yapılan en popüler aktiviteler şöyle sıralandı: E-posta göndermek ve okumak yüzde 81,2, sohbet yüzde 62,4, oyun yüzde 50,6, araştırma yüzde 43,3, porno siteleri ziyaret yüzde 14,3, kumar oynamak yüzde 10,2, gezinti yüzde 8,6, alışveriş yüzde 8,2 ve gazete okuma yüzde 2,9. Araştırmaya göre, her gün internete bağlananlardan yüzde 13'ü kadın. İnternete her gün bağlanan evli kullanıcıların oranının yüzde 3,3, bekarların ise yüzde 44,5 olduğu saptandı. Yüzde 46'nın ise evinde internet olduğu halde sanal ortama internet cafelerden katıldığı kaydedildi.

Çoğu chat için internet kullanıyor

Kullanıcıların yüzde 65'inin internette chat yaptığı ortaya çıktı. Chat yapanların 54'ünün yeni arkadaşlıklar kurduğu, bu arkadaşlıkların yüzde 41'inin 'sohbet', yüzde 9'unun 'hobi paylaşımı', yüzde 4'ünün 'bilgi alışverişi', yüzde 2'sinin de 'online seks' amacıyla gerçekleştiği belirlendi. Chat esnasında en fazla konuşulan konular ise şöyle sıralandı: Günlük problemler yüzde 34, hobi paylaşımı yüzde 24, gündemdeki konular yüzde 19, sadece sohbet yüzde 7, seks içerikli konular yüzde 6. Chat sırasında kadınların yüzde 52'sinin, erkeklerin ise yüzde 30,2'sinin kimliğini gizlediği kaydedildi.