Namazı bozmayan durumlar maddeler halinde

Namazı bozan şeyler ne kadar önemli ise namazı bozmayan şeyler de o kadar önemlidir. Dinimizin direği, Müminin miracı namaz, Allah katında tek din olan İslam’ın şartından biridir. Namazı olmayanın diğer amellerine bakılmaz. Zira Peygamber Efendimiz “Kıyamet gününde kulun hesaba çekileceği ilk ameli onun namazıdır. Eğer namazı düzgün olursa, işi iyi gider ve kazançlı çıkar.” buyurmuştur. Kıyamette ilk sorgunun namaz olacağına göre o halde namazı zayi etmemek için namazı bozan ve bozmayan şeylerin de neler olduğunu bilmemiz gerekiyor. Peki namazı neler bozmaz? İşte namazı bozan ve bozmayan haller...

Namazı bozan ve bozmayan durumlar

Kainatta en yüksek hakikat imandır. İmandan sonra ise namaz gelmekte. Rabbimiz Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerimde, Namaz şüphesiz insanlara belirli vakitlerde farz kılınmıştır. (Nisa Suresi 10). Akıl sahibi olan, buluğ çağına, ergenlik çağına ulaşmış olan kadın ve erkeğe günde beş vakit namaz kılmak farzdır. Rabbimiz Kur’an’da yaklaşık yüz yerde namazdan bahsetmektedir. Peygamber Efendimiz’in hadislerine bakıldında da namaz, imandan sonra hep ön planda yer almaktadır. Namaz dinin direğidir.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/09/25/03/31/resized_eaefc-3e2fe0d0namazc4b1bozmayandurumlar.jpg

Kim ki namazı terk ederse dinini yıkmış olur. Rabbimiz kulları hesaba çektiğinde imandan sonra ilk sorulacak amel namazdır. Eğer kişinin namazı tam ise namazında bir eksiklik, noksanlık, kusur yoksa diğer amellerini de Rabbimiz hesaba çekme konusunda kolaylık sağlar. Onun için namazı zayi etmemek için namazı bozan şeylerin ya da n neler olduğunu bilmemiz gerekiyor. İlk önce namaz hangi durumlarda bozulur, hangi hallerde namaz bozulur ona bir bakalım. Daha sonra ise namazı bozmayan durumlara bir göz atalım.

Namaz hangi durumlarda bozulur, namazı bozmayan şeyler, durumlar, haller

Ağlamak, namazı bozar mı?

Namazda üç kere el kaldırılırsa, namaz bozulur deniyor. Mesela 1 kere bir yerimizi kaşımak için kaldırdık, bundan sonra 2 kere de esnerken ağzımızı kapamak için kaldırsak namaz bozulur mu?

Namazda iken öksürünce balgam geliyor, yutuyorum. Namazım bozuluyor mu?

Gülmek abdesti ve namazı bozar mı?

Namazı bozan 12 mesele

İmam-ı a’zama göre namazı bozan 12 mesele varmış. Bunlar nelerdir?

Aşağıdaki 12 husus, İmam-ı a’zama göre namazı bozar, İmameyn’e göre bozmaz.

Namazı bozmayan durumlar neler, namaz hangi durumlarda bozulmaz?

Mükellef olan bir kimse, kasten namaz kılanın önünden geçerse günah işlemiş olur. Bu meselenin dört yönü vardır:

Namazın Mekruhları neler?

Mekruh nedir? Mekruh, İslam fıkıhında haram gibi kesin ve bağlayıcı olmamakla birlikte- yapılmaması istenen şeydir. Efâl-i mükellefindendir. Sözcük anlamı olarak "hoş görülmeyen, beğenilmeyen şey" manasına gelir.

Namazda mekruh olan başlıca şeyler şunlardır:

Mesela: Rükûya eğildikten sonra "Allahu Ekber" demek, rükûdan tamamen doğrulduktan sonra "SemiAllahu limen hamideh" demek. Halbuki tekbir, rükûya eğilmeye başlarken alınır ve rükûya varınca tamamlanır. "SemiAllahu limen hamideh" 9 demeye rükûdan kalkarken başlanır ve doğrulunca bitirilir.

Namazda süre okunurken baştan sona, yani, yukardan aşağıya doğru gidilir. Mesela; birinci rekatta Fatihadan sonra 'Elemtere'yi okumuş ise, ikinci rekatta "Liîlafîyi" okuması gerekir, doğru olan budur. Birinci rekatta "Uîlafı"yı okuyup ikinci rekatla "Elemtere"yi okumak tersine okuyuştur ve mekruhtur. Birinci rekatta bilmeyerek fatihadan sonra "Kul eüzübi rabbinnas "ı okusa, ikinci rekatta da onu tekrar eder. Eğer kasıtlı olarak okursa mekruhtur. Ancak yine aynı sureyi okur.

Şöyle ki: Birinci rekatta "Elemtere"yi okusa, ikinci rekatta "Liîlafi"yı okuması gerekirken bunu atlayıp "Eraeytelleziy" okumak mekruhtur. Fakat iki veya daha fazla süre atlayarak okumak mekruh değildir.

Aynı rekatta iki süre okuduğu takdirde iki sure arasını bir veya birkaç süre atlayarak okumak da mekruhtur, Aradaki sure uzun ise, onu geçerek sonra ki süreyi okumak mekruh olmaz, (îki süreyi bir rekatta ara vermeden peş peşe okumak mekruh değildir,) Bir surenin ayetinden bir veya birkaç ayet atlayarak başka ayete geçmek de mekruhtur.

Çünkü secdede alnı yere koymak farz, burnu yere koymak vaciptir. Özürsüz olarak vacibin terk edilmesi mekruhtur Ancak burnu yere koyup, özürsüz olarak alın yere konulmadığı takdirde namaz sahih olmaz.

(Bu durumda olan, eğer vaktin çıkmasından korkmuyorsa tuvalete çıkıp rahatladıktan sonra abdest alıp namazı yeniden kılar. Vaktin çıkmasından korkarsa öylece namazım tamamlar.)

- Seni bu kıyafetle bu insanlara göndersem gider misin" diye sordu, Adam:

- Allah Teala, huzuruyla düzgün kıyafetle çıkılmaya daha layıktır, dedi.

Namazda iken işaretle selam almak namazı bozar mı?

ÖZGÜN
Rabbi Yessir duası ve anlamı: Rabbi Yessir Arapça okunuşu, Türkçe manası nedir?

ÖZGÜN
İstanbul namaz vakitleri, ezan saatleri

ÖZGÜN
Tecvid ne demektir? Tecvid kuralları neler? İşte tecvidli güzel Kur’an okumanın püf noktaları