Çalışan çok, kazanan tek: 9/10 Apple

O kadar çok üreticinin yer aldığı devasa akıllı telefon pazarında, kazanılan her 10 liranın 9'unun Apple'ın cebine girdiğini biliyor muydunuz?

Erdem Gükrer Yeni Şafak
Akıllı telefon pazarı hiç olmadığı ölçüde büyüyor. Başını Çin'in çektiği çok sayıda üreticinin de katılımı ertesinde rekabet artık hiç olmadığı kadar çetin

Peki bu rekabetin kazananı kim? Kaybedeni kim?

Açıkçası Bloomberg'in raporuna göre, kazanan sadece Apple. Eh biraz da Samsung. Diğer tüm üreticiler ise ya zarardalar ya da attıkları taş vurdukları kuşa değmiyor.

Gördüğümüz gibi ikinci çeyrekte mobil pazardan kazanılan toplam karın aslan payı sadece Apple'ın cebine girmiş. O kadar ki kazanılan her 10 liranın 9 lirası (hatta daha da fazlası) Apple'a gitmiş. Kalan 1 liranın da 0.8 küsuru Samsung'ta.



Peki diğerleri? Yani LG, Sony, HTC, Lenovo, Blackberry, Huawei ve burada yazmadığımız irili ufaklı onlarca üretici bu tablonun neresinde?

Sony, HTC, Lenovo gibi anaakım üreticilerin hepsi zararda. LG uzun bir süredir başa baş seyrediyor. Huawei'nin başını çektiği Çin dünyasında ise 'azıcık aşım kaygısız başım' modu hakim.

Açıkçası diyecek çok da bir şey yok. Zaten denilmesi gerekeni Cyanogen CEO'su Kirt McMaster dedi bile:

'Artık telefonlar teknolojik alet vasfını hızla kaybedip kullan/at ürünü olma yolunda ilerliyor. Bir nev'i Pepsi yahut Kola'dan farkları kalmadı. 'Asidi kaçmış kola' kadar zevksiz bir sektör artık!'


Sözü Sony ile Blackberry'ye bırakalım en iyisi:


Ve beklenen oldu: Sony, akıllı telefon pazarına veda hazırlığında!


Blackberry: Android de tutmazsa bize elveda!