"Pehlivan Elektrak" Formula sahnesine çıkıyor

Üniversite öğrencileri tarafından üretilen ve en iyi tasarım ödülü alan elektrikli otomobil "Pehlivan Elektrak", uluslararası Formula-G yarışında mücadele edecek.

Haber Merkezi AA
Trakya Üniversitesi (TÜ) Mühendislik Fakültesi'nde eğitim gören 16 öğrencinin çalışmaları sonucu ortaya çıkarılan elektrikli otomobil "Pehlivan Elektrak", uluslararası Formula-G yarışına hazırlanıyor.

TÜ Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve "Pehlivan Elektrak" proje danışmanı Yrd. Doç. Dr. Nilhan Ürkmez Taşkın, ağustos ayında yapılacak yarışlara alternatif enerjiyle çalışan araçların katılacağını söyledi.

Taşkın, TÜBİTAK'ın Türkiye'de düzenleyeceği yarışların bu yıl uluslararası nitelikte olacağını belirtti:

  • "Geçen yıl aracı yaparken görselliğine önem verdik. Biraz ağır oldu aracımız. Gerçi buna rağmen geçen yıl düzenlenen yarışlarda en iyi tasarım ödülünü alarak birinci olmuştuk. Bu yıl aracı hafifletmeyi düşünüyoruz. Çalışmalarımız başladı. Aracımız şu anda 240 kilo. 190 kiloya düşürerek 50 kilo daha hafifletmeyi düşünüyoruz."

Taşkın, "Pehlivan Elektrak"ta elektronik açıdan bazı yenilikler yapıldığını, aracın hafifletilmesi ve iç tasarımıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini aktardı.

Yerli elektrikli otomobil: 'Pehlivan Elektrak'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan talimatıyla Balkan turuna çıkan Trakya Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin geliştirdiği, yerli elektrikli otomobil 'Pehlivan Elektrak' yurda döndü. TUBİTAK tarafından en iyi tasarım ödüllü alan Pehlivan Elektrak elektrikli fiber karbondan üretilen otomobil 14 günlük Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Arnavutluk, Karadağ ve Bosnahersek'i kapsayan Balkan gezisi başarıyla tamamlandı. Trakya Üniversitesi Edirne Mühendislik Fakültesi'nde eğitim gören 16 öğrencinin çalışmaları sonucu geliştirilen elektrikli otomobil, 190 kilo ağırlığında ve saatte 110 kilometreye hıza çıkabiliyor. TÜBİTAK tarafından en iyi tasarım ödülüne sahip Pehlivan Elektrak, Lityum bataryalarla çalışıyor. Bataryalar 45 dakika da doluyor. Yaklaşık 75 kuruş maliyete dolan bataryalarla 100 kilometre gidebiliyor.


Aracın her tarafının karbon kompozit olacağını ifade eden Taşkın, ''Alüminyum şaseyi atıyoruz, yerine karbon kompozit şase yapıyoruz. Başarabilirsek inşallah yarışlarda üniversitemizi temsil edeceğiz. Aracımızı her geçen gün geliştiriyoruz. Yarışların önemli bir özelliği de bu sene ilk defa uluslararası nitelikte olması. Şu ana kadar 60 başvuru var. Biz üniversite olarak elimizden geleni yapıyoruz. Uluslararası Formula-G yarışında hedefimiz dereceye girmek ve başarabilirsek kürsüye çıkabilmektir. İnşallah güzel bir yarış olacak.' diye konuştu.

Pehlivan Elektrak yenileniyor

"Pehlivan Elektrak" ekibinden Onur Arslan ise yarışlara hız kesmeden hazırlandıklarını söyledi.

Aracın kaplama, elektronik ve iç dizaynında değişiklikler yaptıklarını anlatan Arslan, şöyle devam etti:

  • "Elektronik bölümünde okuyan arkadaşlarımız araca yeni batarya pil yapıyor. Bunun için gerekli sistemin çizimini ve tasarımını bu arkadaşlarımız atölyede gerçekleştiriyor. Pehlivan Elektrak'ın kompozit gövde kısmında yenilikler yapıyoruz. İç elektronik tasarımında da yenilikler yapacağız."