YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Tanımanın altından AB çıktı

Bosna Aydınlar Konseyi Temsilcisi Haliloviç, Bosna Hükümeti'nin Rum Kesimi'ni tanıma kararının, Avrupa'nın baskısıyla alındığını söyledi.

İSTANBUL- Bosna-Hersek'in Kıbrıs Rum Kesimi'ni tanıma kararının yankıları sürüyor. Aliya İzzetbegoviç'in de üyesi olduğu Bosna Aydınlar Konseyi, kararın Avrupa'nın baskısıyla alındığı görüşünü savundu. Konsey'in Temsilcisi Rıdvan Haliloviç, dün bir basın toplantısı düzenleyerek gelişmelere ilişkin bilgi verdi. Haliloviç, kararın İzzetbegoviç'in partisi SDA'nın gelecek seçimlerde oy kaybetmesi ve Bosna- Hersek'in Türkiye'yle olan iyi ilişkilerinin dumura uğraması için Avrupa'nın baskısıyla alınmış bir karar olduğunu belirtti. Haliloviç, bu gelişmeyle Avrupa'nın, Bosna- Hersek ve Türkiye arasındaki iyi ilişkileri bozup Bosna'nın kalkınmasında önemli rolü olan İzzetbegoviç'i etkisiz hale getirip, "Boşnaklar'ın ellerini kollarını bağlamayı" amaçladığını söyledi.

Boşnaklar zor durumda bırakıldı

Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde açılması sözkonusu olan Bosna Büyükelçiliği'yle ilgili kararın durdurulduğunu da hatırlatarak, Bosna'da sivil olarak geniş etkiye sahip Bosna Aydınlar Konseyi'nin baskılarının etkili olacağını tahmin ettiklerini kaydetti. Bosna-Hersek Hükümeti'nin aldığı bu kararın Deyton Anlaşması'nın çarpık bir sonucu olduğunu belirten Haliloviç, Bosna Parlamentosu'nda bir araya gelerek çoğunluğu sağlayan Hırvat ve Sırp temsilcilerin, Boşnak Müslümanlar aleyhine olan her kararda mutabakata vararak Boşnakları çıkmaza soktuklarını belirtti. "Mecliste oluşturulan sinsi ittifakla Sırp ve Hırvat dayanışması, Müslüman milletvekillerine her zaman baskın çıkmaktadır" diyen Haliloviç, adıgeçen kararın da, Sırp ve Hırvat yöneticilerin Müslümanlar karşısında daima birlikte olduklarını gözler önüne serdiğini söyledi. Haliloviç, İzzetbegoviç'in Miloseviç seviyesine düşürülmesini istemediklerini de belirterek, Begoviç'in Cumhurbaşkanı Demirel ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile acilen görüşmesi gerektiğini söyledi. Türk vatandaşlarından hoşgörü beklediklerini anlatan Haliloviç, "Türkiye bizim dünyadaki tek kardeşimizdir" diye konuştu.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...