YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Acı çekme sırası Ruslar'da

RUSYA'NIN "Topyekün savaş bitti" dediği Çeçenistan'da karşı saldırıya geçen mücahitler 300'den fazla Rus askerini öldürdü. Seçkin OMON birliklerinden 60 komando imha edildi. Saldırılar şiddetlenerek yayılıyor.

MOSKOVA- Rusya'nın "Topyekün savaş bitti" dediği Çeçenistan'da gelişmeler Ruslar'ın aleyhine döndü. Çeçen komutanlığı, 9 Şubat'ta belirledikleri taktikleri son birkaç gün içinde uygulamaya koyduklarını ve başkent Grozni'nin yanısıra birçok bölgede Rus güçlerine karşı saldırılar düzenleyerek 350'den fazla Rus askerini öldürdüklerini açıkladı. Çeçen Kavkaz Center ajansının dün geçtiği haberlere göre, Çeçen komutanlığı, Grozni'de düzenledikleri ve Rus tarafının da teyit ettiği saldırıda öldürdükleri Rus OMON polisi sayısının 60'tan fazla olduğunu belirtti. Açıklamada, saldırının Staropromislovski bölgesinde yapıldığı, bu bölgede bulunan askerlerin daha önce yağma ve sivillerin öldürülmesi olaylarını düzenledikleri belirtildi. Kayıplar hakkında Rusya çelişkili açıklamalar yaptı. Rus komutanlığı ölü sayısını 20 ve yaralı sayısını 30 olarak açıklarken, Moskova İçişleri Dairesi, 16 kişinin öldüğünü açıkladı.

'Yağmacılar imha edildi

"Sürekli yer değiştiren Çeçenler'in Ruslar'a karşı çeşitli noktalarda çarpışmalara girdikleri" belirtilirken, bu çatışmalardan birinin de Urus-Martan bölgesindeki Sadi Hutar köyünde 4 gün önce düzenlendiği kaydedildi. Çeçen kaynaklar, Rus güçlerinin tamamen dağıtıldığını, 200 askerin öldürüldüğünü ve 7 zırhlı aracın ele geçirildiğini bildirdiler. Urus Kert köyünde çıkan çatışmada ise, 100 dolayında Rus askerinin öldürüldüğü belirtildi. Bu köyde şiddetli çarpışmaların devam ettiği, Çeçenler'in köydeki sivillere zarar gelmemesi için yerleşim birimini boşalttığı, ancak buraya giren Ruslar'ın katliama ve yağmaya başladıkları açıklandı. Bunun üzerine Çeçenler'in geri dönerek 100 Rus askerini öldürdüklerini, kalanların, yağma ettikleri eşyaları bırakarak kaçtıkları açıklandı.

"Temizlik" yeniden başladı

Çeçenler'in son saldırıları üzerine Ruslar, daha önce kontrolleri altına aldıkları yerleşim birimlerinde yeniden "temizlik operasyonları"na başladı. Çeçenler'in Grozni'de düzenledikleri son saldırının, "Çeçen savaşçıların sivil görünüm altında halk arasına karışmış olduklarını kanıtladığı, bu operasyonlarla bu tip kişilerin tespit edileceği" öne sürüldü. Temizlik operasyonlarına Rusya'nın resmi açıklamalarında "zaçistka" (temizlik yapmak) adı veriliyor. Bu tip operasyonlar sırasında daha önce, çeşitli uluslararası insan hakları kuruluşları, insan hakları ihlalleri, katliam ve yağma yapıldığını ortaya çıkarmışlardı. Zaçistka operasyonlarında Rus güçleri kimlikleri olmayanları "filtrasyon kampları" adı verilen toplama kamplarına getiriyor. Omuzunda iz bulunan bir kişi, bu izin silah kullanmaktan, silahın geri tepmesinden dolayı olduğu gerekçesi ile gözaltına alınabiliyor.

Rusya'nın kaybı 6 bin

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma'daki liberal partilerden Yablako'nun milletvekili Aleksey Arbatov, Çeçenistan'a yaptığı son geziyi değerlendirirken, "savaşın başından beri Rus güçlerinin uğradığı toplam kayıplar altı bin kişi" dedi. Resmi açıklamalara göre ise ölü sayısı bin 500'ü geçmiyor. Arbatov, Çeçenistan'da bulundukları sırada bir deneme yaptıklarını, kimliksiz bir kişinin cebine para koyduklarını ve bu kişinin, toplam iki bin 500 dolar rüşvet dağıtarak, bütün Rus kontrol noktalarını geçerek Çeçenistan'ın bir ucundan diğer ucuna ulaştığını kaydetti.




Kağıda basmak için tıklayın.

Nijerya bölünebilir
108 milyonluk nüfusuyla Afrika'nın en kalabalık ülkesi olan ve dünyada en fazla Müslüman nüfus barındıran ülkelerden biri olan Nijerya, son günlerdeki çatışmalarla ikiye bölünmenin eşiğine geldi. Ülkenin ya bölüneceği ya da Müslüman Hausalar'ın yönetimi devireceği söyleniyor.
Tanımanın altından AB çıktı
Bosna Aydınlar Konseyi Temsilcisi Haliloviç, Bosna Hükümeti'nin Rum Kesimi'ni tanıma kararının, Avrupa'nın baskısıyla alındığını söyledi.

Taliban Terör Komisyonu kurdu
KABİL- Afganistan'daki Taliban yönetimi, ülkede terörle mücadele için bir komisyon oluşturulduğunu bildirdi. Taliban yönetimine bağlı Radyo Şeriat'dan yayınlanan Dışişleri Bakanlığı bildirisinde, terör kınanarak, "Biz uluslararası sorumluluklarımızı biliyoruz. Kutsal savaş cihadı destekliyoruz ancak, masum sivillere yönelik terörizmi desteklemiyoruz" denildi. Bu arada Taliban'a karşı mücadele eden muhalif güçlerin stratejik öneme sahip bir dağ geçidini ele geçirdiği öne sürüldü. Muhalif güçlerin sözcüsü Kabil'in 400 kilometre kuzeyindeki Dar-us-Suf bölgesine başlattıkları saldırıda, Samangan bölgesini kuzeydeki Balkh bölgesine bağlayan Safed Kotal dağ geçidini aldıklarını açıkladı.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...