YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Kutan: Ver 69'u, al 5+5'i

Meclis'teki partilerin demokrasi ve samimiyet sınavından geçtiğini belirten FP lideri Kutan, parti kapatmanın zorlaştırılması ve siyasi yasak süresinin azaltılması konusunda mutabakat bekliyor

ANKARA- FP Genel Başkanı Recai Kutan, cumhurbaşkanının 2 kez seçilebilmesini ve görev süresinin 5'er yıl olmasını öngören Anayasa değişikliğine, "genel mutabakat" sağlanırsa destek vereceklerini, "ancak bu mutabakat sağlanmazsa bu teklife kesin olarak destek vermeyeceklerini" bildirdi.

Kutan, FP Genel Merkezi'nde, Ankara ve Samsun İnşaat Müteahhitleri Derneği Yöneticilerini kabul etti. Kabulden sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kutan, Anayasa değişikliğinin, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in görev süresinin uzatılması için "5 artı 5" şeklinde formüle edildiğini, daha sonra AB sürecinde, partilerin kapatılmasına ilişkin Anayasa maddelerinde de değişiklik teklifinin gündeme getirildiğini hatırlattı.

'Devam olma' konusu

Türkiye'de parti kapatmanın dernek kapatmaktan daha kolay olduğunu kaydeden Kutan, şöyle konuştu: "Siyasi Partiler Yasası'nın 96'ncı maddesi var. Burada, kapatılan bir partinin aynı ad ve amblemle kurulamayacağı öngörülüyor. Hükümet, en son, bu yasanın 'odak olmayı' düzenleyen 103'üncü maddesinin 2'nci fıkrasını değiştirdi. Biz 96. maddeyi de Anayasa'ya koyalım diyoruz. Burada bir pazarlık yok. Şimdi bütün siyasi partiler hem demokrasi hem de samimiyet sınavından geçiyorlar."

Savaş'ın anladığı gibi değil

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş'ın, kapatılan bir partinin devamı olmayı yanlış yorumladığını ileri süren Kutan, Anayasa'daki hükmün, Başsavcı'nın anladığı şekilde olmadığını savundu. Kutan, "FP, RP kapatılmadan önce kurulmuştu. Bunun pazarlıkla bir alakası yok" dedi.

Siyasi yasak süresi azaltılmalı

Kutan, "Anayasa'nın 69'uncu maddesinde siyasi yasakların beş yıl olarak düzenlendiğini" ifade eden gazetecilere de, seçimlerin 4 yılda bir yapılması ve siyasi yasakların da 4 yıla inmesi için daha önce teklifte bulunduklarını hatırlattı. Kutan, "Eğer genel mutabakat sağlanırsa 5 artı 5 formülüne destek vereceğiz. Ancak mutabakat olmazsa bu teklife destek vermemiz mümkün değil. Sivil ve demokratik bir anayasa değişikliği için 3 madde yeterli değil. Uzlaşma Komisyonu'nda üzerinde anlaşmaya varılan 20 maddeye yönelik değişiklik de Meclis'e getirilmeli" dedi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Yargı da 'af' istiyor
Yargıtay Başkanı Sami Selçuk, düşünce suçlularının mutlaka af kapsamına alınmaları gerektiğini ifade ederken, Adalet eski Bakanı Selçuk Öztek, düşünce suçundan utanç duyduğunu söyledi.
Köşk padişah yeri değil

Başbakan Ecevit Batı'dan rahatsız
ANKARA- Başbakan Bülent Ecevit, Danimarka Dışişleri Bakanı Niels Helveg Petersen'e, HADEP'li belediye başkanlarının görevden alınması ile Batılı ülke temsilcilerinin Güneydoğu'ya yönelik ilgilerinin artmasının "Türkiye'nin atmak istediği adımların zorlaştırılması" anlamına geldiğini söyledi. Ecevit, türkiye'nin AB adaylığı sürecinde gerçekleştireceği düzenlemeleri anlattığı konuk Bakan'a, "PKK'ya yapılan dış destek kamuoyumuzda ters tepki yaratıyor" dedi.
ANAP, 'üçlü paket'i görüşecek
ANKARA- ANAP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK), 6 Mart Pazartesi günü Genel Başkan Mesut Yılmaz'ın başkanlığında toplanacak. Toplantıda, Anayasanın Cumhurbaşkanı seçimini düzenleyen 101, siyasi partilerin kapatılmasını düzenleyen 69 ve milletvekillerinin özlük haklarını düzenleyen 86. maddelerinin "paket" halinde değiştirilmesini öngören teklifin tartışılacağı bildirildi. ANAP Başkanlık Divanı'nın daha önce Başbakan Ecevit'in teklifini kabul eden kararının da MKYK'da da onaylanması bekleniyor. Bu arada teşkilatların yeniden yapılandırılması çerçevesinde bazı il başkanlıklarında yapılan değişiklikler de MKYK'da ele alınacak.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...