YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Yargı da 'af' istiyor

Yargıtay Başkanı Sami Selçuk, düşünce suçlularının mutlaka af kapsamına alınmaları gerektiğini ifade ederken, Adalet eski Bakanı Selçuk Öztek, düşünce suçundan utanç duyduğunu söyledi.

ANKARA- Yargı çevresi söz verilen af yasa tasarısının mutlaka çıkması gerektiğini savunuyorlar. Yargıtay Başkanı Sami Selçuk, düşünce suçlularının mutlaka af kapsamına alınmasını istedi.

Yeni Şafak'a af konusuyla ilgili görüşünü açıklayan Selçuk, "Şiddeti içermeyen, zoru özendirmeyen her söz veya yazı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin görüşüne göre düşüncedir. Düşüncenin suçu olmaz. Bu nedenle çıkarılacak olan affın, düşünce suçlarını da kapsaması gerekir" dedi.

Selçuk, düşünce suçlarının af kapsamına alınması halinde, Avrupa Birliği'nin kapısında bekleyen Türkiye'nin işinin daha da kolaylaşacağını bildirdi.

Öztek: Utanıyorum

Eski Adalet Bakanı Selçuk Öztek de, insanların düşüncelerinden dolayı hapse atılmasından utanç duyduğunu belirterek, "İnsanlar düşüncelerinden dolayı yargılanmasın, hapse atılmasınlar. Ben bir hukukçu ve bu ülkenin bir evladı olarak insanların düşüncelerinden dolayı hapse atılmasından utanç duyuyorum" dedi.

'Cezaevlerinde devrim'

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun, "af"la birlikte cezaevlerinde "devrim" sayılabilecek büyük bir dönüşümün yaşanacağını kaydetti. Affın çıkması halinde, yaklaşık 25 bin hükümlü ve tutuklunun salıverileceğini belirten Ertosun, "Aftan hemen hemen şu anda cezaevinde bulunan toplam 70 bin hükümlü ve tutuklunun üçte biri yararlanmış olacak. Böylece cezaevlerinde de büyük bir rahatlık meydana gelecek. Yeni yapılmakta olan cezaevleri ile satmak istediğimiz bir kısım cezaevleriyle ilgili sorunlar daha kolay çözümlenmiş olacak" dedi.

'Affın amacı iyi saptanmalı'

Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürü Mustafa Tören Yücel ise, çıkarılacak olan affın amacının iyi saptanması gerektiğine dikkat çekti. Yücel,

"Bize göre genel nitelikteki af kanunları çıkarılmasının altında yatan gizli veya açık neden, insan hakları açısından sakıncalı olan kabarık cezaevi nüfusunun azaltılmasıdır. 1974'de Cumhuriyetin 50. yılı nedeniyle Türkiye'de, Portekiz ve Fransa'da bu nedenle af çıkarıldı. Nitekim 1974 yılında çıkarılan genel af olmak üzere toplam 20 bin 969 hükümlü salıverilmiştir. 1960 yılında çıkan afla 51 bin 447 kişiden 18 bin 188 hükümlü olmak üzere 20 bin 344, 1962 affı ile 45 bin 899 kişiden 8 bin 740'ı hükümlü olmak üzere 11 bin bin 781 kişi serbest bırakılmıştır." Yücel, en kapsamlı affın gerçekleştirildiği 1950 yılında da 19 bin 20 kişiden 15 bin 144 hükümlünün serbest bırakıldığını anımsattı.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...