YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Silah lobisi işbaşında

İSTANBUL-Cumhuriyet tarihinin en büyük askeri ihalesinin sonuçlanmasına ramak kala ihale öncesinde yürütülen kulis faaliyetleri de yoğunlaştı. Türkiye'ye 4.5 milyon dolara malolacak ihaleden belirli şirketlerin galip çıkması için bazı emekli generallerin de dahil olduğu bir lobinin harekete geçtiği öne sürüldü.

Geçtiğimiz ayın 10'unda Ankara'ya gelen Adnan Kaşıkçı'nın ANAP Lideri Mesut Yılmaz'ın kardeşi Turgut Yılmaz'ın eşiyle birlikte Ankara'daki yetkililerle pazarlık yaptığı söyleniyor. İddialara göre Yılmaz'ın eşinin ihale öncesindeki soğuk savaşta devreye girmesine neden olan en önemli olay İtalya Dış Ticaret Bakanı Piero Fassino ve silah firması temsilcilerinin Ankara'da yaptığı temaslar olmuş. Bu temaslar Türkiye'nin Abdullah Öcalan operasyonu sonrasında İtalyan Mangusto helikopteri için yapılan ön anlaşmanın neticeye bağlanması için gerçekleştirilmiş. İhale kapsamında İtalyan Agusta firmasından 30 ile 50 arası Mangusto helikopteri alınacağı belirtiliyor.

Yine iddialara göre, kulislerde 'yenge' olarak anılan Turgut Yılmaz'ın eşi, İtalya'nın temaslarını öğrenince soluğu Ankara'da almış ve Dışişleri'nin aracıyla Tedarik Daire Başkanlığı'na giderek yetkileri uyarmış: "İtalyanlara zaten helikopterde söz verildi. Bir de tankta onlar devreye sokulamaz."

Almanya kıskacı

Leopard-2 tanklarının satışı için Türkiye'yi kıskaca almayı amaçlayan Almanya'nın, bir taraftan 'yenge' aracılığıyla kulis faaliyeti yürütürken bir taraftan da DHKP-C lideri Dursun Karataş'ın iadesini koz olarak kullanmaya çalıştığı öne sürülüyor. Ankara'nın ise Almanya'nın bu yaklaşımına karşılık, koalisyon ortağı partilerin bazı önemli isimleriyle pazarlığa dahil olduğu kaydediliyor. Lobicilerle ve yabancı hükümet heyetleriyle bu önemli isimler muhatap oluyor. Bu arada Turgut Yılmaz ve Adnan Kaşıkçı'nın ihalenin yanısıra Kurtköy Havaalanı çevresinden arsa aldıkları da kulislere yansıyan bilgiler arasında.

Almanya'yla artan alışveriş trafiği

80'lerin başından itibaren Almanya ile (tabii güçlü lobicilerin, komisyonerlerin de büyük katkılarıyla) iyice artan alışveriş trafiğinin ürünleri bugün, nükleer olmayan kategoride dünyanın en gelişmiş denizaltılarından olan ay tipi denizaltılar ve Knox fırkateynleri olarak arzı endam ediyor. Ambargo döneminin en ilginç lobicilik faaliyetlerinden birini bugün Fenerbahçe yönetim kurulunda bulunan Ertuğrul Hataylı'nın gerçekleştirdiği ileri sürülüyor. Zamanın Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Kemal Kayacan'ın hem damadı, hem de en yakınında bulunan kişilerden biri olan Hataylı, hem de ambargoyu uygulayan ABD'den, daha ülkesinde bile denenmeyen Harpoon füzeleri "aldırmayı" başarıyor. Hataylı'nın Deniz Kuvvetleri'ne "kazandırdığı" ileri sürülen bir başka ürünse mayın tarama gemileri. Türkiye'nin en önemli silah lobicilerinden olduğu söylenen Hataylı'nın son ihalelerde alman Leopard-2 tanklarını almamız için çalıştığı iddia ediliyor.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...