YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Gazi davasında beraat

GAZİ davasının 31. duruşmasında 18 polis için beraat kararı çıktı. 6 yıl 8 ay hapisle cezalandırılan Adem Albayrak ve Mehmet GÜndoğan, tahliye edildiler.

TRABZON- İstanbul-Gaziosmanpaşa'da 12-13 Mart 1995'de meydana gelen ve kamuoyunda "Gazi Olayları" olarak adlandırılan davanın 31. duruşmasında karar verildi. Mahkeme, 18 polis memuru hakkında beraat kararı verirken, 2 polis memurunu da cinayet suçundan cezalandırdı.

Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın dünkü karar duruşmasında, tutuklu sanık Adem Albayrak, avukatı İlhami Yelekçi, müdahil avukatlardan Remzi Kazmaz'la birlikte 10 avukat, bazı müdahiller ve müdahil yakınları hazır bulundu.

Duruşmada, son savunmasını yapan İlhami Yelekçi, daha önce yaptığı savunmalarını tekrarlayarak, müvekkillerinin beraatlerini talep etti. Daha sonra Dursun Kaya Güleç başkanlığındaki mahkeme heyeti, müzakere yapmak için 5 dakika ara vererek, duruşma salonundan ayrıldı.

İki polis memuruna ceza

Aradan sonra kararı açıklayan Mahkeme Başkanı Güleç, sanık Adem Albayrak'ın, maktüller Dilek Sevinç, Reis Kopal, Sezgin Engin ve Fevzi Tunç'u öldürmek suçlarından önce ayrı ayrı 24'er yıl ağır hapis cezasına çarptırıldığını açıkladı.

Güleç daha sonra maktüllerin, kanunun yasak saydığı suçları işlemeleri ve sanığın kendiliğinden teslim olması nedeniyle, duruşmadaki hali de göz önünde bulundurularak, toplam 6 yıl 8 ay ağır hapis cezasıyla cezalandırılmasına, 4.5 ay süreyle de kamu hizmetlerinden geçici mahrumiyetine karar verildiğini bildirdi. Davanın tek tutuklu sanığı Albayrak'ın, tutukluluk süresi göz önüne alınarak tahliyesine karar verildi. Karara göre, diğer sanık Mehmet Gündoğan ise Zeynep Poyraz ve Mümtaz Kaya'yı öldürmek suçlarından ayrı ayrı önce 24'er yıl, daha sonra aynı gerekçelerle 3 yıl 4 ay ağır hapis cezasıyla cezalandırıldı. Mahkeme, Gündoğan'ın 2 ay 15 gün süreyle kamu hizmetlerinden geçici mahrumiyetine karar verdi. Tutuksuz sanık Gündoğan'ın da, cezaevinde geçirdiği süreler göz önünde bulundurularak tekrar cezaevine konulmayacağı belirtildi.

Mahkeme 5 yıl sonra sonuçlandı

12-13 Mart 1995'te meydana gelen olaylar sonrasında Eyüp Başsavcılığınca 20 polis hakkında, 9 kişinin ölümüne neden oldukları gerekçesiyle dava açılmıştı. Güvenlik gerekçesiyle Trabzon'a nakledilen davanın ilk duruşması 15 Kasım 1996'da yapılmıştı.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...