T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Cheney için 'deli' operasyonu

Ankara polisi günlerce öncesinden hazırlandı. Yetmedi Amerikalı polisler devreye girdi. 5 bin polis bir o kadar da ajan görev yaptı. ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in kaldığı Hilton Oteli'nin etrafında kuş uçurtulmadı. Ancak başka uçanların ve geçenlerin olduğu, daha Cheney'in geldiği gece farkedildi.

Gece saat 02:00'de Ankara polisi ve ABD'li ajanlar alarma geçti. Hilton Oteli'nin etrafında "şüpheli bir şahıs" görülmüştü. Takviye birlikler getirildi, hemen operasyon yapıldı. Bir çatışma çıkmadan şahıs kıskıvrak yakalandı. Ankara Emniyet Müdürlüğüne götürülen şüpheli hemen sorguya alındı. "Cheney'in, Türk polisinin uyanıklığı sayesinde bir suikastin eşiğinden döndüğünü" düşünenler oldu. Çünkü Hilton Oteli'nin yanında yakalanan şüpheli şahıs "İranlı" çıkmıştı.

Sorguya katılan bir polis müdürü "manşetleri görür gibiyim" dedi. Bir başkası, "Büyük bir suikasti önledik" diye gururlandı.

İsminin Emir Muhtar Yusuf olduğu öğrenilen şahsın sorgulaması tüm hızıyla soruşturuluyordu. Ancak sorgu ilerledikçe "hoş olmayan" bazı sonuçlar alınmaya başlandı. Sonuç, polisi hem sevindirdi, hem sinirlendirdi: 24 yaşındaki İranlı genç "akıl hastası"ydı.

Ancak henüz iş bitmemişti. ABD'li koruma görevlilerine ayrıntılı bilgi verildikten sonra Ankara polisi onca iş arasında Emir Muhtar Yusuf'un karnını doyurdu, üzerini giydirdi, cebine da para koyduktan sonra İran Büyükelçiliği'ne kadar götürdü ve tutanakla teslim etti.


TÜRK POLİSİ HAZIR CEVAPTIR!
Ankara geçen hafta ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile meşguldü. Tüm ana yolları tutan polisler, hayli sıkıntılı saatler geçirdiler. Otoban kenarında bulunan Altındağ Çöplüğü yakınında nöbet tutan polisler ise en şanssızlarıydı. Bir elleriyle burunlarını kapatan görevliler, Cheney'in geçişini izlerken, bu duruş ABD'li ajanların dikkatinden kaçmadı. Ertesi gün bir polislerle sohbet eden ABD'li bir koruma, burunlarını tutan polisleri hatırlatarak, bunun bir "selamlama biçimi" olup olmadığını sordu. Gülmemek için kendini zor tutan polis, cevabı yapıştırdı: "O bizde işaretle haberleşme sistemidir."


Tapu'nun matbaası korsan kitapçı
Tapu ve Kadastro'dan sorumlu Devlet Bakanı Şuayip Üşenmez, yolsuzluk ve suiistimali önlemek için aldığı tedbirler nedeniyle "mafyanın hedefi" haline geldiğini açıklarken, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Çalışanları Vakfı'nda da başka bir "mafya" vukuatı ortaya çıktı. Vakfa ait matbada 45 bin "korsan kitap" basılmıştı. Özgün Matbaacılık Şirketi'nin, telif hakkına sahip olduğu "Okumaya Başlıyorum" adlı Türkçe kitabının korsan olarak basıldığı ihbarında bulunması üzerine Vakıf'ın matbaasını basan Ankara Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekipleri, yeni basılmış 45 bin kitapla karşılaştı. Gözaltına alınan TAKAV Matbaacılık A.Ş'nin Genel Müdürü Yaşar Sıtkı Ateş ile matbaa çalışanları Ferit Bolat ve Ümit Altundağ, kitapları Hasan Aldemir ve Ali Topal'ın sipariş ettiğini ve 45 bin kitap için 18 milyar liraya anlaştıklarını söyledi. Bunun üzerine Hasan Aldemir ve Ali Topal gözaltına alındı. Bu arada, TAKAV matbaasında daha önce "40 ton kağıdın kaybolduğu" ve soruşturma açıldığı ortaya çıktı.


DSP'liler Meclis'in tatlıcısı oldu
DSP'nin sanayici kökenli isimlerinden Bursa Milletvekili Fahrettin Gülener, iki hafta önce Meclis kulisinde milletvekilerine ve gazetecilere Bursa'nın ünlü "bülbül yuvası" tatlısından ikram etti. Büyük beğeni alan tatlı sebebiyle herkes Gülener'e teşekkür etti. Uyum yasalarının görüşmeleri sırasında da Aydın Milletvekili Ertuğrul Kumcuoğlu, büyük tepsiler içinde milletvekillerine ceviz ve incir servisi yaptırdı. Birer hafta arayla DSP'lilerin Meclis kulislerini tatlandırmaları bazı muhalefet milletvekillerinin esprilerine neden oldu. Bir DYP milletvekili, "İcraatıyla milletin ağzında tat bırakmadıkları için olsa gerek, milletin vekilerine tatlı dağıtmak zorunda kalıyorlar" dedi.


MHP'NİN KÂBUSU ASLAN POLAT
SP Erzurum Milletvekili Aslan Polat, MHP'lilere takılmadan bir türlü rahat edemiyor. Polat'ın Erzurum'un kurtuluş yıldönümü törenlerinde hemşehrisi MHP'li Cezmi Polat'a takıldığını öğrendik. Erzurum Belediyesi mehter takımının Mehter Marşları'nı çalması MHP'li Cezmi Polat'ıwn duygularının depreştirince SP'li Polat fırsatı kaçırmamış; "Kardeşim sizin mehter marşlarının dinleme zamanınız çoktan geçti. O eskidendi. Şimdilerde artık sizin Tarkan'ın 'Kuzu Kuzu' şarkısını dinlemeniz gerekir."


HÜKÜMET SEZER'İ KANDIRDI MI?
Bazı üst düzey kamu görevlilerinin maaşlarında düzenleme yapan kararname büyük tartışmalara neden oldu. Memur sendikaları kararnamenin iptali için Danıştay'a dava açtı. Ancak, kararname çıkmadan Maliye Bakanı Sümer Oral'ın, kendisini sıkıştıran milletvekillerine "Kararname Köşk'te. Laf Cumhurbaşkanı'nın dikkatinden kaçarsa milletvekili maaşlarında artış öngörülüyor" dediği öğrenildi. Meclis kulislerinde Cumhurbaşkanı Sezer'in, maaş kararnamesi ile milletvekili maaşlarının artırıldığının ya farkına varmadığı veya hükümetle yeni bir kriz yaşanmaması için kararnameyi imzaladığı konuşuluyor.


ERCAN YAVUZ
BİLAL ÇETİN
FARUK MANGIRCI
VELİ TOPRAK
NEVZAT DEMİRKOL
HAKAN GÖKTEPE


25 Mart 2002
Pazartesi


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED