T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Boşanma, çocukları
bunalıma sokuyor

150 çocukla yapılan bir araştırmada, boşanmış ailelerdeki erkek çocukların yüzde 21.76'sında depresyon belirlendi.

Ankara'da, 150 çocukla yapılan bir araştırmada, boşanmış ailelerdeki erkek çocukların yüzde 21.76'sında depresyon belirlendi. Ankara Üniversitesi (AÜ) Ev Ekonomisi Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Neriman Aral ile Doç. Dr. Figen Gürsoy'un, 6 ilköğretim okulunda, 4. ve 5. sınıflara devam eden 70'i boşanmış ailelerden toplam 150 öğrenciyle yaptığı araştırma, boşanmanın çocuklar üzerindeki etkisini ortaya koydu. Araştırmada, boşanmış ailelerden gelen erkek çocukların yüzde 21.76'sında, kızların ise 16.97'sinde depresyon tespit edildi. Boşanmadan 11 yaşındaki kız ve erkek çocukların, 10 yaş grubuna göre daha fazla etkilendiği belirlendi. Araştırmada, 10 yaş grubundaki çocuklarda depresyon oranı yüzde 18.93 olarak ortaya çıkarken, bu oran 11 yaşta yüzde 20 olarak dikkat çekti.

Alt gelir grubu çok etkileniyor

Araştırmada, sosyo-ekonomik durumun da depresyon düzeyi üzerinde etkili olduğu görüldü. Depresyon oranı, alt gelir grubundaki çocuklarda yüzde 19.54, orta gelir grubundakilerde yüzde 17.95 ve üst gelir grubunda da yüzde 20.48 olarak belirlendi. Boşanmadan sonra anne veya babasını hiç görmeyen çocuklarda da depresyon oranı yüksek çıktı. Annesini görmeyenlerde bu oran yüzde 19.29, babada ise yüzde 20.67 olarak tespit edildi. Prof. Dr. Neriman Aral, çocukta oluşabilecek belirsizlik ve güvensizlik duygularını önlemek için boşanmanın ne olduğunun ve boşanılan eş kötülenmeden anlatılması gerektiğini söyledi.

TOÇEV'DEN ÇOCUKLARI GÜLÜMSETECEK PROJE

Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı (TOÇEV), geliriyle belli sayıdaki Siirtli çocuğun eğitimine katkı sağlamak amacıyla "Gülümseyen Çocuk Projesi" başlatıyor. Proje ile, Siirt'te 50-150 çocuğun vakıf bünyesine alınarak tahsil hayatları boyunca ücretsiz okumalarını sağlamak ve çocuk çalışmaları hakkında toplum bilincini geliştirmek hedefleniyor. 31 Mart'ta Venue

Maslak'ta bir karnavalla başlayacak olan proje kapsamında nisan ayı içersinde Siirt'te, Siirt Çocuk Hakları Komisyonu Çocuk Merkezi açılacak. İstanbul, Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerini kapsayan organizasyonda Ali Güreli, Ara Güler, Coşkun Aral, Faruk Saraç, Güler Güngör, Kemal Ulusoy, Monik İpekel gibi ünlü isimler de aktif olarak rol alacaklar.

 
AKILLI EVDE HER İŞ TIKIR TIKIR
İnternete bağlanabilen fırın, herhangi bir sorun çıkarsa otomatik olarak tamirci çağıran çamaşır makinası, elektronik posta gönderen termos ise akıllı evin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Kanser genelde belirti veriyor
Gaziantep Sağlık Müdürü Yener, "Bireyler, kanserin belirtilerini ciddiye alırlarsa, tedavi şanslarını olabildiğince yükseltebilirler" dedi.
Gülmek astımı tetikliyor
Avustralyalı araştırmacılar, gülmenin astımlı çocuklarda solunum farklılıkları yaratarak, astım nöbetine neden olabildiğini açıkladı. New South Wales Üniversitesi'nde, hastaneye başvuran 500 astımlı çocuk üzerinde yapılan araştırmada, deneklerde saptanan astım nöbetinin 3'te 2'sinin, gülme, gıdıklanma ve neşelenme sonucu meydana geldiği belirlendi. Neşelenme ve gülme sonucu meydana gelen nöbetin, egzersiz veya duman etkisi sonucunda meydana gelebilen nöbetlerden daha sık görüldüğü kaydedildi. Gülme sonucu nöbetin, kalıcı etki ortaya koyabildiği ve çocuklarda astım hastalığının kontrolünü güçleştirdiği kaydedildi. Araştırmacılar, astımlı çocukların hastalığın kontrolünü güçleştirecek şekilde neşelenmekten kaçınmalarını söyledi.
29 Mart 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED