AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
Rumsfeld: Emekli generali göreve çağırdı

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, alışılmışın dışında bir kararla, 3 yıl önce emekli olan bir generali Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na önerdi. Rumsfeld'in, ABD Başkanı George Bush'tan, daha önce Amerikan Özel Operasyonlar Gücü Komutanı olan 57 yaşındaki emekli General Peter Schoomaker'ı, General Eric Shinkesi'nin yerine Kara Kuvvetleri'nin başına atamasını istediği bildirildi. Askeri tarihçiler, General Douglas MacArthur dışında hiçbir emekli askerin Kara Kuvvetleri Komutanlığı için çağrılmadığını belirtiyor.

Rusya'dan Pakistan ve K.Kore'ye destek

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandır Losyukov, Pakistan ve Kuzey Kore'nin nükleer alanda işbirliği yaptıkları iddialarını reddettiklerini söyledi. Losyukov, Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov'un Pakistan'a, ardından da Hindistan'a gideceğini belirtti. Losyukov, Pakistan ve Kuzey Kore'nin nükleer alanda işbirliği yaptığı yolundaki haberlerin İvanov'un Pakistan yönetimiyle görüşmeleri sırasında gündeme geleceğini ifade eden Losyukov, "Hem Pakistan, hem de Kuzey Kore bu alanda işbirliği yaptıkları iddialarını reddediyor" dedi.

Bağdat'ta iki ABD askeri öldürüldü

Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlenen bombalı saldırıda, iki Amerikan askeri öldü, biri ise ağır yaralandı. Amerikan Merkez Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada, öğleden sonra Bağdat'ın güneybatısındaki bir kontrol noktasında silah toplayan Amerikan askerlerine bombalı saldırı düzenlendiği, saldırıda bir askerin öldüğü, bir diğerinin ise ağır yaralandığı belirtildi. Bu arada, Irak'ın başkenti Bağdat'ta, kimliği belirlenemeyen saldırganların, ABD ordusunda görevli bir paraşütçüyü öldürdükleri bildirildi.

Çelebi: Saddam Bağdat'ta görüldü

Irak Ulusal Kongresi lideri Ahmed Çelebi, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in başkent Bağdat'ın kuzeyinde görüldüğünü öne sürdü. ABD'de bulunan Çelebi, bir düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada, Saddam Hüseyin'in, doğum yeri Tikrit'le Bağdat'ın kuzeydoğusundaki Diyala bölgesi arasında defalarca görüldüğünü söyledi. Irak Ulusal Kongresi lideri, en son 2 hafta önce görülen Saddam Hüseyin'in, ABD'li askerler için fiyat belirlediğini de iddia etti. Çelebi, Saddam Hüseyin'in Irak Merkez Bankası'ndan 18 Mart'ta 1 milyar 300 milyon dolar çektiğini belirtti.

Basra halkından İngilizler'e protesto

Irak'ın güneyindeki Basra şehrinde 4 bin Iraklı, geçen hafta öldürülen aşiret lideriyle ilgili olarak, İngiliz işgal yönetiminin soruşturma başlatması için yürüyüş yaptı. Öldürülen Şeyh Ali Necm el Sadun liderliğindeki aşiretin önemli isimlerinden Şeyh Cemal el-Sadun, "Şeyh Ali'nin öldürülmesiyle ilgili olarak soruşturma başlatılmasını ve katillerinin yakalanmasını talep ediyoruz" dedi. Şeyh Ali, 4 Haziran'da Basra'da yüzleri kapalı 4 saldırgan tarafından öldürülmüş, olay sonrasında katiller kaçmıştı. Cinayet, el Sadun aşiretinde büyük bir öfkeye sebep oldu.

İşkence kasetleri sokakta satılıyor

Irak'ta, Saddam Hüseyin rejimi döneminin işkence ve idamlarını gösteren kasetler sokaklarda satılmaya başladı. Kasetleri daha çok, görüntülerde kayıp yakınlarına rastlayabileceğini düşünen Iraklılar satın alıyor. Görüntülerin çoğunun, baba Bush'un (ABD'nin eski Başkanı George Bush), 1991 Körfez Savaşı'ndan sonra, Saddam'ı devirmek için yaptığı çağrının ardından Şiiler'in başlattığı isyan dönemine ait olduğu bildiriliyor. Çoğu Necef ve Kerbela'da yapılan idamların yer aldığı görüntülerde Saddam'ın "Kimyasal Ali" olarak tanınan kuzeni General Ali Hasan El Mecid'in Iraklılar'ı öldürmesi gözler önüne seriliyor.

Blix: Pentagon bana iftira attı

BM silah denetçilerinin şefi Hans Blix, "alçaklar" olarak nitelediği bazı Pentagon görevlilerinin kendisine iftira attıklarını belirtti. Birkaç hafta içinde emekliye ayrılmaya hazırlanan Blix, İngiliz The Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, 3 yıl çok önemli bir görevi yerine getirmeye çalıştığı sırada ABD Savunma Bakanlığı'ndaki bazı "alçakların" kendisini lekelemeye çalıştığını kaydetti.

İngiltere'den ABD'ye Guantanamo uyarısı

İngiltere, ABD'den Küba'daki Guantanamo üssünde tutulan tutsakların "anormal durumları"nın düzeltilmesini istedi. İngiltere Dışişleri Bakan Yardımcısı Mike O'Brien, Avam Kamarası'nda konuşurken, Guantanamo üssündeki tutsaklara uluslararası kuralların uygulanmasını istedi. O'Brien, "Bu sorun fazla uzadı. ABD'nin artık bu sorunu çözme vakti geldi de, geçiyor" diye konuştu. Küba'daki üste 650'den fazla esir bulunuyor. Bunların 9'u İngiltere vatandaşı.

İranlı silah uzmanları Kuzey Kore'yi ziyareti

İranlı nükleer silah uzmanlarının, geçen aylarda gizlice Kuzey Kore'yi ziyaret ettiği iddia edildi. Japonya'da yayınlanan Sankei Shimbun gazetesinin, adının açıklanmasını istemeyen Koreli bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, İranlı uzmanların Mart ve Mayıs ayları arasında Kuzey Kore'yi 3 kez ziyaret ettiği bildirildi. Haberde, Ziyaretlerin, Kuzey Kore'nin uluslararası denetçilerin kabulünde nasıl hareket ettiği konusunda bilgi alma amacı taşıyabileceği belirtildi.



12 Haziran 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED