AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ

Düşük kuru büyük bankalar istiyor

Döviz kurlarında herkesin avantası istikametinde konuştuğunu söyleyen ASO Başkanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin iliğini sömürenlerin daha çok beklenti içinde bulunduklarını vurguladı.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, yabancı bankaların yıl sonu kur tahminlerine ilişkin olarak, "Türkiye'nin iliğini sömürenler daha çok beklenti içindeler" dedi. Çağlayan, dolar kurunun düşük olmasının bankaların da işine geldiğini belirterek, şunları söyledi: "Kimisi doların 1 milyon 400, kimisi de 1 milyon 800 olmasını istiyor. Herkes avantası istikametinde konuşuyor. Dolar kurunun düşük olması bankaların işine geliyor. Açık pozisyonları rahat şekilde kapatacaklar. Türkiye üstünde çok ciddi tezgahlar oynanıyor. Ekonomi kırılgan, mikroplar da çok iyi bir şekilde vücuda saldırıyor."

Dünyanın hiç bir yerinde dolar üzerinden yüzde 100 oranında para kazanılamadığını anlatan Çağlayan, "Türkiye'de 1 milyon dolarla bir yılda 2 milyon dolar kazanılıyor. Önce faizleri yükseltiyorlar, yüksek fiyatla döviz bozduruyorlar. Dış güçler ve spekülatörler bu milletin ve devletin ciğerini ve dalağını söküp alıyorlar" dedi.

Talepler sürekli erteleniyor

Bütün kötülüklerin anasının faiz olduğunu vurgulayan Çağlayan, yüzde 50 faiz varken kimsenin konfeksiyon, ev ve araba almadığını, herkesin alımlarını ertelediğini söyledi. Konuşmasında devleti de suçlayan Çağlayan, kamunun 'fil' gibi piyasadan parayı hortumladığını, kendilerine kaynak kalmadığını söyledi.

Çağlayan, şöyle devam etti: "Merkez Bankası zamanında müdahale etseydi, tedbirini alabilirdi. Şimdi düşük kur nedeniyle Türk ihracatçısı dünyanın finansörü durumuna düştü. İhracat yapmak pazarda limon satmaya benzemez. Bir ihracat pazarını yakalamak bazen yıllar alır. İhracatçının elini kolunu bağlayacaksın, koş diyeceksin. Bu olmaz"

'Bu kur bizi felç etti'

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Canip Karakuş kur politikası konusunda, "Bu kur bizi felç etti, kur düşecek mi? Kalkacak mı? Her gün falcılık oynuyoruz" dedi. Karakuş, artık ihracatçıların neredeyse müneccim hale geldiğini belirterek, "Her akşam yattığımızda sabah nasıl bir kurla karşılaşacağımızı tahmin etmek, papatya falları bakarak 'yarın dolar ne olacak, ne kadar düşecek' diye gelecekten haber alacak duruma geldik" şeklinde konuştu. Karakuş, enerji fiyatlarının yüzde 50 oranında düşürülmesini de istedi.

 
Buying ofislere vergi muafiyeti geliyor
Enerjide yeni iptaller geliyor
Enerji Bakanı Hilmi Güler, Meclis Komisyonu'nda yaptığı açıklamada "Önümüzdeki günlerde enerjide tahkimdi, fesihti, iptaldi vesaire bunların hepsi sözkonusu olacak. Bu dönemde çözemezsek şansımızı kaybederiz" dedi.
Maaş zammında tedirgin bekleyiş
DİSK'ten diyaloga son
Hazine'nin ödeme haftası
Hazine, bu haftaki 6,4 katrilyonluk itfa öncesi 4 ihale birden düzenleyecek. Bugün 91 gün vadeli referans bono ihalesi yapacak olan Hazine, yine bugün 357 gün vadeli Türk Lirası cinsinden iskontolu bono ihalesi düzenleyecek. Hazine, yarın ise 140 gün vadeli bono ihalesi yapacak. Bu ihale, 20 Mayıs 2003 tarihli bononun yeniden ihracı olacak. hazine yarın ayrıca, 3 ayda bir kupon ödemeli tahvil ihalesi gerçekleştirecek. Hazine, 18 Haziran Çarşamba günü 6 katrilyon 121 trilyon lirası piyasaya olmak üzere 6 katrilyon 477 trilyon lira iç borç ödeyecek.
16 Haziran 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED