AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Kanunları uyguladık

ÇEAŞ ile Kepez'in imtiyaz sözleşmelerinin iptal edilmesine ilişkin kararla ilgili olarak kurula kimsenin müdahalesi olmadığını belirten EPDK Başkanı Yusuf Günay, "Biz kanunları uyguladık" dedi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, Çukurova Elektrik AŞ (ÇEAŞ) ile Kepez Elektrik AŞ'nin imzalanan imtiyaz sözleşmelerinin iptal edilmesine ilişkin kararla ilgili olarak, "Kurulumuzun bu kararı almasında hiçbir kişi ya da organın müdahalesi sözkonusu olamaz" dedi.

Günay basın toplantısında, kurulun tek yaptığının Elektrik Piyasası Kanunu'nu uygulamak olduğunu vurguladı. İmtiyaz sözleşmesinde yer alan 'Sözleşmenin imzalandığı tarihten sonra mevzuatta meydana gelecek değişikliklerin tarafları etkileyen hükümleri uygulanacaktır' hükmünün, ilgili şirketlerce görmezlikten gelindiği kaydeden Günay, kanun kapsamında yayımlanan bir yönetmelikle ÇEAŞ ve Kepez'in işletmekte olduğu iletim tesislerini tüm hak ve yetkileri ile birlikte Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ)'ye devretmesi zorunluluğu getirildiğini, üretim veya dağıtım faaliyetlerinden hangisini seçtiklerini 20 iş günü içerisinde kuruma bildirmelerinin istendiğini anlattı.

'Kanunsuz karar verilmedi'

Kanunun Anayasa'ya aykırılığı iddiasıyla açılan davaların hiçbirinde şu ana kadar bu iddianın haklılığı yönünde bir karar verilmediğine dikkat çeken Günay, şöyle devam etti: "Kurumumuz, kamu sektörü ya da özel sektör, tüm gerçek ve tüzel kişilere eşit mesafededir ve herhangi bir kişi ya da kuruluşu hedef alan bir düzenleme yapması düşünülemez. Tüm düzenlemelerin kanun hükümlerinin kararlılıkla uygulatılmasını sağlamaktan öte bir yanı yoktur. Ancak, kanundan önce birden fazla piyasa faaliyetini bir arada yürüten bu şirketler, kanun uyarınca bu faaliyetlerin birbirinden ayrıştırılmasından ve devretmesi gereken faaliyetleri devretmekten kaçınırsa, tüketicilerin elektrik tedarik edecekleri kaynağı seçme özgürlüklerini engellerse, yeni katılımcıların piyasaya girmesine izin vermez ve mevcut katılımcıların şebekeleri kullanmasını kısıtlarsa, ülke kalkınmasının önünü açacak enerji sektörü reformunun gençekleşemeyecektir."

Bakanlığın söz konusu şirketlerin kanun ve ilgili mevzuat hükümlerine uyup uymadıkları hakkında kurumdan değerlendirme istediklerini belirten Günay, şunları kaydetti: "Birden fazla piyasa faaliyetini bir arada yürütmekte olan ÇEAŞ ve Kepez'in görev belgelerinde faaliyet gösteren veya göstermek isteyen tüzel kişilerin enerji nakli veya sisteme bağlantı yapmalarına izin verilmediği, serbest tüketicilerin haklarını kullanmalarına engel olunduğu, iletim sisteminin işletilmesine ilişkin hak ve yetkilerin TEİAŞ'a devredilmediği, üretim veya dağıtım faaliyetlerinin birinin seçimi için yönetmelikte öngörülen süre içinde bu tüzel kişiler tarafından kurumumuza başvuruda bulunulmadığı tespitleri karar altına alınarak, bakanlığa bildirilmiştir. Görevini yasal çerçeve içerisinde yerine getiren kurulumuza, bu kararı almasında hiçbir kişi ya da organın müdahalesi söz konusu olamaz."

Yönetmelik oybirliğiyle çıkarıldı

Kanuna aykırı hiçbir faaliyete hukuk içerisinde kalmak kaydıyla izin vermeyeceklerine sözlerine ekleyen Günay, toplantının son bölümünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, "Başbakan Erdoğan, EPDK'nın oybirliğiyle almış olduğu kararı uyguladıklarını söyledi. EPDK'nın oy birliği ile alınmış böyle bir kararı var mı?'' sorusu üzerine Günay, 28 Kasım 2002'de yürürlüğe giren elektrik piyasıyla ilgili yönetmeliğin ÇEAŞ ve Kepez Elektrik'in iletim faliyetlerini TEİAŞ'a devretmeleri ve bu şirketlerin üretim veya dağıtım faliyetlerinden hangisini seçeceklerini 20 iş günü içerisinde EPDK'ya bildirmelerinin istendiğini hatırlatarak, konunun IMKB'ye bildirildiğini ifade etti. Günay aynı gazetecinin, "İmtiyaz sözleşmelerinin feshi ile ilgili EPDK'nın oy birliği ile alınmış bir karar var mıdır?'' sorusuna, "Tamamen bakanlığın yetkisindedir" yanıtını verdi. Günay, bir başka soru üzerine de "İmtiyaz sözleşmelerinin feshedilebilmesi için Bakanlar Kurulu kararı zorunlu değildir" dedi.

GÜNAY: ÇAĞRILARA UYMADILAR

EPDK Başkanı Günay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan alınan 20 Aralık 2002 tarihli yazıda, yönetmelikte belirlenen konuları ve uygulanacak yöntemler ile devir esaslarını görüşmek üzere müteaddit defalar toplantıya çağrıldığı halde ÇEAŞ ve Kepez'in bu çağrılara icabet etmediğinin belirtildiğini ifade etti. Günay, söz konusu şirketlerin görev bölgelerinde bulunan diğer tüzel kişiler tarafından, söz konusu görev bölgelerinde ya da dışında bulunan ortaklarına ve müşterilerine enerji nakli yapmalarına ya da iletim sistemine bağlantı yapmalarına izin verilmediğinin tespit ettiklerini söyledi. EnerjiSA, Mensa, Oysa, Bossa gibi şirketlerin aralarında bulunduğu 9 şirketin kanuni haklarının ÇEAŞ ve Kepez tarafından engellendiği gerekçesiyle kendilerine başvurduğunu ve kendilerinin de bu durumu belirlediklerini anlatan Günay, yine bölgede üretim faaliyetinde bulunan 10 şirketin lisans başvurularının da sisteme bağlantı ve sistem kullanımı konusunda görüş oluşturulamadığı için sonuçlandırılamadığını bildirdi.

 
Çukurova ve Kepez TRT ile mahkemelik
ÖZİLHAN: KARARIN SİYASİ OLDUĞUNU SANMIYORUM
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Kepez ve Çukurova Elektrik'in imtiyaz sözleşmelerinin iptal edilmesinin, siyasi bir karar olduğunu sanmadığını söyledi.
1.5 milyon yürek gelecek için çarptı
Daha iyi bir gelecek için yıllardır dersane kapısı aşındıran, çalışma odalarında adeta hayattan tecrit olan 1 milyon 502 bin 564 genç, bir üniversiteye girebilmek için dün yapılan ÖSS'de 3 saat ter döktü.
Adayları taşıyan otobüs kaza yaptı
Babalar bir başka sevilir...
Sevgilerini ifade etmede annelere göre biraz çekingen davranan babalar, dün çocuklar gibi şendi. Öpücükler, kucak dolusu sevgiler ve hediyeler onlar içindi.
Babalar Günü acısını arttırdı
Uzun yol arabeski kaldırmadı
Uzakdoğu'da Türk mutfağı çok sevildi
Türk kültürüne ilgi duyan Uzakdoğu, mutfağımızı da sevdi. Japonya'da 30, Singapur'da 12, Malezya'da 6, Endonezya'da ise 1 Türk lokantası var.
Avcı, çetelerle başlayacak
Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı görevini bugün devralacak olan Hanefi Avcı'nın, ilk iş olarak, çetelere karşı savaş başlatacağı ileri sürüldü.
İşportacılıkta patlama
Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, Soğuksu'da, sayıları her geçen gün artan işportacılara pazarın dar gelmesi üzerine, yeni bir düzenleme yapmak için işportacıların tezgah açmasını yasakladı.
Batıklarda pasaport skandalı
Hakları olmadığı halde yeşil pasaport alan eski Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu başkanları Ocak ve Akışık ile eski Ziraat Bankası Müdürürü Erdoğan hakkında soruşturma başlatıldı.
Şişmanlık ömrü kısaltıyor
Kısa kısa...
16 Haziran 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED