AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K Ü L T Ü R

Sevgililer sevgilisine

Peygamber Efendimiz'e yazılan en güzel şiirler Seyfullah Kartal'ın sesiyle 'Yüce Dosta' adlı bir albümde toplandı

"Ömür verirdi bülbül bir bakanda Sen / Mecnûn'dan beterim selâmım alanda Sen.." Büyük şairler şiirlerinin en güzelini O'na yazar, kelimelerin kifayetsiz kaldığı noktada, bu sevginin kaynağına sığınır. Sevgililer Sevgilisi Peygamber Efendimiz'e yazılan şiirler, yazan gibi işitip 'aşk' ile sarsılanları da, varlığın bir başka boyutuna taşır.

Seyfullah Kartal'ın Beyza Müzik'ten çıkan yeni albümü "Yüce Dosta" işte bu şiirleri bir araya topluyor. Şiir yolculuğuna "Sır" adlı albümle başlayan Seyfullah Kartal, yürüyüşünü naa'tlardan oluşan Yüce Dosta çalışmasıyla sürdürüyor. Doğu esintili müziklerin kullanıldığı, İbn Arabî'den Yunus Emre'ye, A. Nihat Asya'dan M.Akif Ersoy'a ve Ali Ulvi Kurucu'ya kadar Peygamber âşığı şairlerin şiirlerinin hayat bulduğu Yüce Dosta, Peygamber sevgisini, Peygamber'e yazılan en güzel şiirlerin başarılı yorumlarıyla tazelemek isteyenler için vazgeçilmez bir albüm sunuyor.

Albüm, sözlerini Yunus Emre'nin yazdığı ve Mustafa Demirci'nin nenni tadında yorumladığı Can Muhammed ilahisi ile başlıyor ve İbn Arabi'nin başta Peygamber Efendimiz ve Sıddîk Dostu olmak üzere, o yüce insanlara olan aşk ve özlemini dile getirdiği Yüce Dosta şiirinin yürekleri delen sesile sürüyor. Ömrünü Hz. Peygamber'e hasretle tamamlamış bir başka âşık Ali Ûlvi Kurucu Ruhum Sana Âşık, millî şairimiz Mehmed Akif Ersoy Necid Çölleri'nden Medîne'ye şiirleriyle Sevgili'ye aşklarını dillendiriyorlar. M. Es'ad Erbilî'nin iki dîvan şiirinin ardından, kumları seccade yapan Yüce Dostu, pervazlara konan güvercinler ve hû hûlara karışan âminlerle yâd eden usta şair Arif Nihat Asya'nın Na't'ı albümdeki yerini alıyor. Nurullah Genç, Peygamber hasretini Yağmur şiiriyle ilân ederken Hak âşığı Yunus Emre Adı Güzel Muhammed diyor, Yaman Dede, Dahîlek Ya Rasûlallah şiiriyle kalplerin pasını siliyor. Ve en son vedâ... Vedâların en hüzünlüsü. Son Peygamber, âlemlerin sultanı, iki cihan güneşi, efendimiz Hz. Muhammed (SAV)'in ümmetine son seslenişi: 'Veda Hutbesi'. Naatler Seyfullah Kartal yorumuyla Yüce Dosta albümünde ses giyiniyor. Bilgi tel: 0 212 621 74 86

Karşı Pencere'ye üç 'Gümüş Kurdele'

İtalyan sinemasının önemli ödüllerinden 'Gümüş Kurdele'de, 9 dalda aday olan, yönetmenliğini Ferzan Özpetek'in yaptığı "Karşı Pencere" 3 ödül kazandı. Sicilya Adası'nda önceki akşam düzenlenen törende, En İyi Film Ödülü'nü İo non ho paura kazanırken Karşı Pencere; En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Konu ve En İyi Şarkı dallarında 3 ödül aldı. İtalya'da 18 hafta gösterimde kalan ve 11 milyon Euro gişe yapan film, İtalya'nın Oscarları olarak bilinen David di Donatello'da, En İyi Film dahil 5 ödül birden almış, film festivallerinden de boş dönmemişti. İtalyan sinema eleştirmenleri, Karşı Pencere'yi, sezonun en iyi filmi olarak gösterdiler.

 
'Vatansızlık' ne menem bir şeydir?
Beni unutma, unutma...
Eğitim Bakanı'nın basireti
Kendini izlerken uyuyor ama..
İbn Arabî'den ilham damlaları
Ülkemizde ve dünyada İbn Arabî'ye ilgi artarak devam ediyor. Şeyh-i Ekber'e duyulan bu ilginin altında, modern zamanlarda insanlığın yaşadığı ontolojik ve epistemolojik kırılmanın ortaya çıkardığı manevi buhranın sebep olduğu travmanın yattığını söyleyebiliriz. 13. yüzyılda medeniyetimizin gerçekleştirdiği büyük sıçramanın mimarlarından olan İbn Arabî kendisinden sonra gelen entelektüelleri derinden etkilediği gibi günümüz insanlarına da yol gösteriyor. Beş yüzden fazla eser bırakan İbn Arabî'nin en meşhur eseri Füsûsü'l-Hikem, en kapsamlı eseri ise Doğu seyahati esnasında uğradığı Mekke'de 30 yılda kaleme aldığı 560 babtan oluşan 37 ciltlik dev eseri El-Fütûhatü'l-Mekkiyye (Mekke İlhamları)'dır. Fütûhat'ın maalesef toplu tercümesi henüz yapılmadı. Bazı bölümler tercüme edilerek yayınlandı. İbn Arabî'nin eserlerini tercümeye özel önem veren Mahmut Kanık, kişisel tercihiyle seçtiği bölümleri "Hakikat ve Tefekkür" adıyla kitaplaştırdı. Hece Yayınları'ndan çıkan kitapta yer alan bölümlerden Hikemî Öğütler kısmı İbn Arabî okumaya yeni başlayanlar için tavsiye edilebilecek sadelikte. Bilgi tel: 0312 4196913
  • HÜSEYİN KIR

  • 16 Haziran 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED