AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K Ü L T Ü R
700 yıllık sefa: HAMAM

Onlara bugünkü ruhunu Osmanlıların verdiğini söyleyen Orhan Yılmazkaya, İstanbul'daki hamamları gezerek dünden bugüne hamam ve hamam kültürünün izlerini 'Türk Hamamı' adlı kitabında topladı.

  • AYŞE OLGUN İSTANBUL
    Dünden bugüne hamam kültürü üzerine titiz bir çalışma yapan Orhan Yılmazkaya'nın hazırladığı Murat ve Deniz Oğurlu'nun resimlediği ''Türk Hamamı'' adlı kitap, hamamı hiç görmemiş kişilerin içinde bile heves uyandıracak cinsten. İstanbul'da 200 üzerinde hamam tespit ettiklerini ancak bugün faaliyette bulunan 57 hamamın kaldığını anlatan Yılmazkaya, sedefli takunyaların tok seslerinin, kurnalardan akan sulara karıştığı hamamlardan günümüze ulaşan izlerini takip etmiş. Çitlembik Yayınları arasında çıkan kitap, önümüzdeki günlerde İngilizce olarak kitapçı vitrinlerinde yerini alacak.

    Hamamları, Romalılar'ın yaptığını ama onlara bugünkü ruhunu verenin Osmanlılar olduğunu söyleyen Yılmazkaya, hamamın ihtişamını Cumhuriyetten sonra evlerde yapılan banyolarla kaybettiğini ve böylece pek çok geleneğinde kaybolup gittiğini belirtiyor. "Osmanlı döneminde kadın ve erkeğin zorunlu olarak gittiği bir yer olma özelliği kalmayınca doğal olarak 80 yıl öncesine kadar o sosyalliğin yarattığı bütün ritüeller, gelenekler, görenekler aşılmış" diyen Yılmazkaya, gelin hamamı, damat hamamı geleneği, sünnet hamamları ve daha da önemlisi doğumdan 40 gün sonra lohusa kadının ve bebeği için yapılan 'kırklar' hamamının hala İstanbul'da yaşayan hamam gelenekleri olduğunu ifade ediyor. Bu gelenekleri yaşatanları ise Yılmazkaya şöyle tarif ediyor: "Özellikle Anadolu'nun değişik yerlerinden İstanbul'a göç eden ve kendi geneliklerini büyük ölçüde sürdürenler tarafından bu kültür yaşatılıyor. Kadınlar arasında daha da canlı bir şekilde hamam kültürü devam ediyor. Bir de İstanbul'da hâlâ geleneksel yapının korunduğu Fatih, Kocamustafapaşa, Üsküdar gibi geçmişle bağlantısı güçlü olan, dokusu çok fazla bozulmamış semtlerimizde örneklerine daha fazla rastlıyoruz."

    Romalılar icad etti, ruhunu Osmanlı verdi

    "Hamamları ilk kez Romalılar yapmış. Hamamlar, alttan ve duvardan ısıtma sistemi ve kubbe yapısıyla Roma mimarisinin birer örneği olarak bizlere armağan edilmiş. Ancak bugün anladığımız manada hamamlara ruhunu veren Osmanlı'dır. Romalılar döneminde köleler çalışırken zenginler de hamamlarda toplanır, şiirler okur, felsefe yapar, siyaset konuşurlarmış. Bu yüzden Roma hamamlarında felsefeci, siyasetçi ve tanrıların heykellerini görmek mümkün. Romalılar zamanında faaliyet gösteren hamamlar Endülüs ve Emeviler döneminde İslam kültürünün birer parçası olarak canlı tutulmuş. Hamamı bir kez daha Avrupa'ya tanıştıran ise Endülüs Emevileri. Daha sonra Selçuklular, ardından da Osmanlılar hamam kültürünü günümüze ulaştırmış."

  •  
    'Kitab'ın bereketi
  • OSMAN AKKUŞAK


    İslamiyat Türkiye dindarlığını inceliyor
    Üç aylık araştırma dergisi İslamiyat 4. sayısında Türk(iye) dindarlığını mercek altına alıyor. Çağdaş araştırmalar içinde ağırlıklı olarak psikolojinin ilgi alanı içinde yer aldığı düşünülen, gerçekte ise tüm bilim dallarında konu edinilen dindarlık, İslamiyat'ın dördüncü sayısında bilimsel bir bakış açısıyla ele alınıyor. Konu çerçevesinde Necdet Subaşı Türk modarnleşme deneyimi üzerinde duruyor. Dindarlığı mevcut bir dizi zorunluluğun somutlaşmasından başka bir şey olmadığına değinen Subaşı, bu durumun gelenek ve modernliğin bileşenleri içinde yeni dindarlık tipolojisini günlük yaşama bağladığını, dinin yeni aktörlerinin kulluğun bütünlüğünden uzaklaştğını söylüyor. M. Hayri Kırbaşoğlu ise İlmihal Dindarlığının İmkanı Üzerine başlıklı yazısında, daraltılmış dindarlık-kulluk, şeklici-mekanik dindarlık, anakronik dindarlık, eksik ve yanlış bilgi dindarlığı gibi önemli konuları inceliyor. Dergide ayrıca Mehmet Said Hatiboğlu, Yasin Aktay, Hüseyin Yılmaz, Ahmet Zeki Ünal, Celaleddin Çelik, İlhami Güler, M. Hayri Kırbaşoğlu, Ahmet Keleş, Ünver Günay, Ali Murat Yel, Ali Yaşar Sarıbay, Ahmet Onay, Ejder Okumuş, Adem Şahin, Talif Atalay ve Halim Sabit gibi değerli isimler, Türkiye ve müslümanlığı yazıyorlar. Bilgi için tel:0 312 395 21 17
  • 10 Mart 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED