AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

Erdoğan artık Meclis'te

Siirt'teki yenileme seçiminde yüzde 84.8 oy alan AK Parti, Genel Başkanı Erdoğan ile 2 milletvekilini daha TBMM'ye taşıyarak 365 sandalyeye ulaştı. CHP ise yüzde 13.7 oy aldı.

Siirt'te yapılan yenileme seçiminde AK Parti adayları Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Öner Gülyeşil ve Öner Ergenç milletvekili seçildi. Böylece AK Parti, milletvekili sayısını 365'e yükseltti. 3 Kasım'da bir milletvekili çıkaran CHP yüzde 13.7'lik oyla bu kez milletvekili çıkaramadı.

Kesin sonucu açıklayan Siirt Valisi Nuri Okutan, AK Parti'nin 55 bin 687 oy ile geçerli oyların % 84.8'ni alarak 3 milletvekili çıkardığını belirtirken, CHP'nin 9 bin 102 oy ile oyların % 13.7'sini aldığını bildirdi.

Bugün mazbata yarın yemin

AK Parti lideri Erdoğan'ın milletvekili mazbatasını almak üzere bugün Siirt'e gitmesi bekleniyor. Erdoğan, yarın yapılacak AK Parti Meclis Grup toplantısına ise milletvekili olarak katılacak. Bugün Erdoğan'ın milletvekili mazbatasını alması halinde yarın TBMM Genel Kurulu'nda yemin etmesi bekleniyor. Yüksek Seçim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Hamdi Ünlü, İl Seçim Kurulu tarafından milletvekili seçilenlere mazbatalarının bu akşam ya da en geç yarın verilebileceğini belirtti.

Katılım düşük oldu

Propaganda dönemi boyunca hayli şenlikli günlere sahne olan Siirt'te oy kullanımının bittiği saat 15.00'e kadar -biraz da katılımın düşüklüğü nedeniyle- sessizlik hakim oldu. Katılımın düşük olmasında DEHAP'ın seçimleri boykot kararı etkili oldu.

Vali Okutan: Çok göç verdik

Katılımın azlığının "oy vermemeye" bağlı olmadığını belirten Siirt Valisi Nuri Okutan, "119 binin üzerinde kayıtlı seçmen gözüküyor. Ancak, kentten büyük göç oldu ve yaklaşık 97 bin seçmenin bulunduğunu tahmin ediyoruz" dedi.

Yabancı ajanslar flaş geçti

Uluslararası ajanslar, Erdoğan'ın Siirt'te yapılan milletvekili yenileme seçimini kazanmasını acil koduyla duyurdular.İngiliz Reuters ajansı, Erdoğan'ın seçimleri kazanmasının, Türkiye'deki belirsiz ''ikili iktidar'' döneminin sonu olduğunu kaydetti. Associated Press ajansı da, karizmatik olarak nitelendirdiği Erdoğan'ın, Siirt seçimlerinde yıkıcı zafer elde ettiğini duyurdu.

'Emanet emin ellerde'

AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiyemize yaraşır ince bir üslupla ve tarihin derinliklerinden süzülerek gelen derin bir basiretle yoğrulmuş olan halkımızın iradesi, bir yanlışı tashih etti'' dedi. Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'nden sinevizyon aracılığıyla Siirt Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan binlerce kişiye seslendi. Türkiye'ye yaraşır ince bir üslupla ve tarihin derinliklerinden süzülerek gelen derin bir basiretle yoğrulmuş olan halkın iradesinin bir yanlışı düzelttiğini belirten Erdoğan, "Bu seçim sonucu AK Parti'nin üslubu ile milletimizin üslubu açısından bizce şiir gibi bir sonuç ortaya çıkardı." dedi. Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti: "Usta kaptanın maharetlerini fırtınalı denizde göstereceğini halkımız bilir. Bu anlamda geldiğimiz günden beri sosyal, hukuki, mali ve siyasi güveni esas aldık. Milletimiz herhangi bir kaygı içinde olmasın. Emanet emin ellerdedir."

Bazı bakanlar değişicek

Öte yandan CNN Türk'te Taha Akyol'un sorularını yanıtlayan Erdoğan, Başbakan Abdullah Gül ile bir performans değerlendirmesi yaptıktan sonra bazı bakanların değiştirileceğini kaydetti.

3. adaylığı uğurlu geldi

AK Parti lideri Tayyip Erdoğan, ilk kez 1986 ara seçimlerinde milletvekilliğine aday oldu. Erdoğan, genel seçimlerde ilk adaylığını 20 Ekim 1991'de İstanbul'dan koydu. Seçimde RP listesinden Mukadder Başeğmez, Ali Oğuz, Hasan Mezarcı ve Tayyip Erdoğan çıktı. Ancak Erdoğan milletvekili mazbatasını almasına rağmen, tercihli oy sistemine göre yapılan sayımda, Erdoğan'ın yerine Mustafa Baş TBMM'ye girdi. 3 Kasım'da adaylığı 3'e karşı 4 oyla YSK'ya takılan Erdoğan, dünkü yenilme seçiminde TBMM'ye girmeyi başardı.

Doğan Köyü %40 fire verdi

Devletten hizmet alamadıkları gerekçesiyle 3 Kasım'da sandık başına gitmeyen Siirt'in Pervari İlçesi'ne bağlı Doğan Köyü'nde, dünkü yenileme seçiminde de yarıya yakın oy kullanılmadı. Köylüler sabah 06.00'dan itibaren Şehit Piyade Üsteğmen Orhan Zağlı İlköğretim Okulu'nda oy kullanırken, sandıklardan AK Parti'ye 366, CHP'ye 29, TKP'ye 2 ve İP'e 1 oy çıktı. 299 seçmenin oy kullanmadığı seçimde 9 oy geçersiz sayıldı.

Erdoğan'ın yeni muhiti Keçiören

AK Parti lideri Tayyip Erdoğan, Ankara'daki evini de değiştiriyor. Halen Or-An'da milletvekili lojmanlarına yakın oturan Erdoğan, Keçiören'de Ankara Milletvekili Faruk Koca'nın yaptırdığı eve taşınmaya hazırlanıyor. Erdoğan böylece gecekondu evlerine de komşu olacak. Son yıllarda Başbakanlık yapan isimlerden Bülent Ecevit Or-An, Tansu Çiller Bilkent, Mesut Yılmaz Gaziosmanpaşa, Süleyman Demirel ise Kavaklıdere gibi Ankara'nın lüks semtlerini tercih etmişlerdi.

Fırat: Yiğit düştüğü yerden şahlandı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, "Yiğit düştüğü yerden şahlanmıştır" dedi. Siirt'te yapılan milletvekili seçimlerini değerlendiren Fırat, AK Parti'nin seçimde büyük başarı gösterdiğini söyledi. Fırat, alınan bu sonucun Siirt halkı tarafından Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a verilen bir armağan olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Yiğit düştüğü yerden şahlandı. Siirt halkı Sayın Erdoğan'a sahip çıkmıştır. Aslında bu Siirt demokrasisinin şahlanışıdır diyebiliriz. Bu seçimin hayırlı olmasını diliyoruz."

 
Dünyanın gözü Siirt'teydi
Siirt, hiç görmediği bir ilgiyle karşılaştı ve dünyada artık daha fazla bilinen bir kent haline geldi. Çok sayıda gazeteci ve politikacı nedeniyle Siirt'teki evlerin günlük kirası 100 dolara kadar çıktı.
Türk tankları K.Irak'ta
Irak operasyonu sırasında Türkiye'ye yönelik muhtemel tehditlere karşı sınıra gönderilen tank ve zırhlı araçlar, dün Habur'dan, 1993'ten beri teröre karşı kullanılan Bamaryan'daki Türk üssüne geçti.
Talabani: TSK zaten buradaydı
Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Celal Talabani, bağımsız bir Kürt devletinden yana olmadıklarını ve federal modelin Irak'ın bütünlüğünü sağlayacağını söyledi.
'Kerkük Bosna olur'
Irak Türkmen Cephesi Londra Temsilcisi Mustafa Kemal Yayçılı, Kuzey Irak'ta Bosna benzeri bir iç savaşın yaşanabileceği uyarısında bulunurak, "Bölgede tek silahsız grup Türkmenler. Türkiye bölgede bulunmalı" dedi.
Pearson: Son tarih 17 Mart
ABD, Irak'a yapacağı operasyon için Türkiye'nin 17 Mart'a kadar karar vermesini istedi.
Yakış: Kuzey Irak'a girmek zorundayız
Ankara'dan ABD'ye 'açıklama' uyarısı
Çelebi: Türkiye'de zirve yapacağız
Tezkerede boşluklar var
Yayçılı, yurtdışına asker gönderme ve yabancı asker kabulüne ilişkin tezkerenin de büyük boşlukları olduğunu savundu. Yaylıcı, tezkereye bağlı olarak çıkarılacak olan mutabakat metninin aynen kabul edilmesi durumunda Türkmenlerin elinin güçsüzleşeceğini belirtarak, "Eğer Amerikan askerlerinin Türk topraklarından Kuzey Irak'a silah sevkiyatı yapmasına izin verilirse, ABD'nin de söylediği gibi Kürt gruplara silah dağıtılacak. Ancak bizim elimiz boş kalacak. Bize de silah verilmezse durum Bosna'da yaşananların tekrarından başka birşey olmayacak. Nüfüsun yarısını oluşturduğumuz Kerkük'ü kaybedeceğiz" dedi.
Türkmenlerden BM'ye şikayet
Kuzey Irak'ta yaşayan Türkmenler "Etnik temizlik ve soykırım tehlikesi" ile karşı karşıya bulunduklarını belirterek, Genel Sekreter Kofi Annan'dan acil koruma istedi. Türkmen Cephesi, mektupta, Irak'ta yaşayan yaklaşık 3 milyon Türkmen'in ciddi tehdit altında olduğunu vurgulayarak, Kürt grupların, yaşadıkları toprakları ellerinden almak için olası savaşı fırsat olarak değerlendirdiklerini ve Türkmen toplumuna uyguladıkları baskıları sistemli bir şekilde arttırdıklarını ifade etti. Mektupta, Barzani'nin de Kürt halkını Türkmenlere karşı kışkırttığının altı çizildi.
10 Mart 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED