AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A

Ramazan'a dün başlayanlar
Suudi Arabistan, Mısır, Sudan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suriye, Bahreyn, Kuveyt, Libya, Filistin, Ürdün, Patani (Tayland) Fransa, Iraklı Sünniler ve Lübnanlı Sünniler.
Bugün başlayanlar
Türkiye, Kosova, Arnavutluk, Umman, Ukrayna ve Malezya, Lübnanlı ve Iraklı Şiiler.
HİLAL GÖRÜNDÜ

İslam ülkelerini tatlı bir Ramazan telaşı sardı. 11 ayın sultanı Ramazan, bazı İslam ülkelerinde dün başlarken, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkeler Ramazan'ın ilk orucunu bugün tutuyor

Rahmet ve bereket ayı Ramazan bugün başladı. İslam dünyasında coşkuyla karşılanan mübarek ay münasebetiyle camiler yeniden dolup taştı. Müslümanlar Ramazan hazırlığı için çarşı ve pazarlara akın etti. Bir ay boyunca tatlı bir telaşın süreceği İslam dünyasında, özellikle işgal altındaki Müslümanlar için dualar ediliyor. Irak, Afganistan, Çeçenistan gibi ülkelerde Ramazan bu yıl da buruk bir şekilde kutlanacak.

MESCİD-İ AKSA'DA DUA
11 ayın sultanı Ramazan ayına dün giren Filistinliler Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa'ya akın etti. Kadın, erkek ve çocuk Mescid-i Aksa'yı dolduran Filistinler, camide namaz kılıp, dua ettiler. Bu arada, Müslümanlar Ramazan ayının ilk günü münasebetiyle oruç tutarken, museviler Rosh Hashana'yı kutladı. İbrani takvimine göre yeni yılın başladığı gün olarak kabul edilen Rosh Hashana, Tevrat'ta yom ha-zikkaron (hatırlama günü) olarak nitelendirilmektedir.

Çarşılar ve pazarlar hareketlendi

Şam halkı Ramazan alışverişi için en gözde mekanlarından biri olan Osmanlı döneminde yapılan Buzuriye çarşısına akın etti. Halk iftar hazırlıkları için alış veriş yapıyor.

 

Endonezya'da halk camilere sığmadı

Endonezyalı Müslümanlar, Ramazan ayının ilan edilmesiyle camileri lebaleb doldurdular. Tsunamı felaketinde yakınlarını kaybeden Açeli Müslümanlar ise, Ramazan ayını gözyaşı ve dualarla karşıladılar. Camileri dolduran Endonezyalı Müslümanlar, hafızların okudukları Kur'an-ı Kerimi büyük bir içtenlikle dinlediler.

Müslümanlar Irak'ı unutmadı

Ramazan ayına giren dünya Müslümanları işgal altındaki Müslüman kardeşlerini de unutmadılar. İslam ülkelerindeki birçok camide işgal altındaki Müslümanlar için eller duaya durdu. Bazı batı gazeteleri mübarek Ramazan ayını karşılayan Irak'ı yandaki karikatürle anlattılar.

Bosnalılar Ramazan'ı ezanla karşıladı

Boşnak imam İdris Haliloviç'in okuduğu ezan, Sırpların bir hafta içinde 8 bin Müslümanı katlettiği Saraybosna'nın Srebrenitsa halkına Ramazan'ın gelişini haber veriyor.

Açe için gözyaşları

Geçtiğimiz yıl yaşanan tsunami felaketinin yaralarını sarmaya çalışan Açe'de ise onbir ayın sultanı, gözyaşlarıyla karşılandı. Onbinlerce kişi, Ramazan ayı münasebetiyle kaybettikleri yakınları için dua ediyor. Günde 60-70 saldırı olayının gerçekleştiği Bağdat'taki güvenlik önlemleri arttırıldı.

Bereketli Ramazan

Basra'da ise çarşı pazar Ramazan nedeniyle kalabalık. Geçen yıla göre fiyatlarda düşüş olduğunu belirten Basralılar, bu yıl hem fiyatların düşük, hem de bol ürün olduğunu söylüyorlar. Suriye'de halk önceki akşam sahura kalktı. Şam'ın Kasiyun Tepesinde bulunan Türk Camii imamı Tacettin Alkan, "Bolluk ve bereketin teminatı olan 11 Ayın Sultanı Mübarek Ramazan-ı Şerif Suriye'de hoşgörü, sevgi, kardeşlik, dayanışma, sevme ve sayma duygularıyla geçiyor" diye konuştu.

Bush'tan mesaj

ABD Başkanı George Bush, Ramazan nedeniyle yayınladığı mesajında "ABD'deki ve bütün dünyadaki Müslümanlar için bu Ramazan kutsanmış olsun. Ramazan'ınız mübarek olsun'' ifadesini kullandı.



5 Ekim 2005
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED