AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
K Ü L T Ü R
Zeki Müren'in sesinden Kaynak ve Pınar çağıltısı

Zeki Müren'in 50-60'lı yıllarda okuduğu, hiç bilinmeyen taş plak kayıtları yayınlandı. Selahattin Pınar ve Sadettin Kaynak'ın bestelerinin Müren'in yorumuyla buluştuğu albümler, gönül telini derinden titreteceğe benziyor.

  • ELİF YILDIZ
    Titiz, duyarlı ve alışılmamış Türk Sanat Müziği yorumlarıyla kısa sürede "Sanat Güneşi" unvanını alan, dinleyenlerine gösterdigi eşsiz saygıyla zihinlere kazınan sanatçı Zeki Müren'in hiç bilinmeyen taş plak kayıtları Kalan Müzik tarafından yayınlandı. İki albüm halinde dinleyenlere sunulan şarkılar 20. yüzyılın en önemli iki bestecisi Hafız Sadettin Kaynak ve Udi-Tanburi Selahattin Pınar'ın eserlerinden oluşuyor. Genç Zeki Müren, albümlerde benzerine az rastlanır duru ve ayrıntılarla bezeli bir üslupla yorumluyor eserleri. Sözcükleri, güftenin aktarmak istediklerini ne bir fazla ne de bir eksik olmadan bize ulaştırıyor.

    Niçin baktın bana öyle?

    Sultanahmet Camii baş imamlığı görevinde bulunan dini musiki ile din dışı musikiyi birlikte yürüten ender hafız ve hanendelerden biri olan Sadettin Kaynak'ın bestelerini okuduğu "Sadettin Kaynak Şarkıları" isimli albümde 19 şarkı yer alıyor. Albümün dikkat çeken eserleri arasında Leylakların Hayali, Yollarına Gül Döktüm ve Perişan Ömrümün Neşesi Soldu, Menekşelendi Sular, Yad Ellerde Aldı Beni, Benim Yarim Gelişinden Bellidir ve Muhabbet Bağına Girdim yer alıyor. Taş plaklara Münir Nurettin ve Yunanlı Rembetiko sanatçısı Marika Ninou tarafından okunmuş "Çıkar Yücelerden Haber Sorarım" şarkısı da yine ilk kez Zeki Müren'in yorumuyla karşımıza çıkıyor.

    Daha önceleri neredeydiniz?

    Udi-Tanburi Selahattin Pınar'ın en çok tanınan ve sevilen eserlerinden oluşan; Müren'in, 30'lu yaşlarında icra ettiği ikinci albüm "Selahattin Pınar Şarkıları"nda ünlü besteciyi yorumlarıyla yeniden keşfediyoruz. Güfte yazarlarının eserlerini kolaylıkla fark edilebilen kendine ait üslubuyla besteleyen Pınar'ın Yunus Emre'nin şiiri üzerine Neva makamında bestelenmiş olan "Ben Yürürüm Yane Yane" isimli şaheseri de bu albümde dikkat çekiyor. O dönemde müzikli gazino sahnelerinde ve radyo programlarında pekçok sanatçı tarafından okunmuş 17 şarkının yer aldığı albümdeki eserlerin bazıları şunlar: Ne Demiştin Niçin Caydın, Gecenin Matemini, Gel Gitme Kadın, Nereden Sevdim, Anladım Sevmeyeceksin, Dile Düştüm, Gel Gör Beni Aşk Neyledi, Ayrılık Yarı Ölmekmiş, Geçti Ömrüm ve Yüce Dağdan Esen Rüzgar.
    Bilgi için tel: 0 212 258 94 33


  •  
    Uçlar arasında salınan yazılar
    Elif Şafak'ın kadınlık, kimlik, kültürel bölünme, dil ve edebiyat konulu yazılarından bir araya getirilmiş seçki kitabı Med-Cezir, Metis Yayınları tarafından yayımlandı.
    KÜLTÜR HARİTASI
    Soyut boyutla yüzleşme
    Türkiye İş Bankası Kibele Sanat Galerisi, soyut resmin dört temsilcisinin eserlerine ev sahipliği yapıyor. "Soyut Boyut" adlı karma sergide, tuval resminin yanısıra üç boyutlu çalışmalar, video filmler ve enstalasyonlar da yer alıyor. 12 Kasım'a kadar açık kalacak sergide; soyutu gerçekliğin bir boyutu olarak tanımlayan anlayışlarıyla bir araya gelen, Nezir Aydın, Şive Neşe Baydar, Utku Dervent ve Somel, son dönem çalışmaları yer alıyor. Sanatçılar, 'soyut'u, uzamda ve zamanda çeşitlemelerle yeniden tanımlayan bir yaklaşımla resimlerine taşıyorlar.
    Bilgi tel: 0212 217 29 99

    Mekke'yi yaşamak
    İstanbul Fecir Sahnesi tarafından hazırlanan ve Hz.Peygamber dönemine farklı bir bakışıyla yaklaşan "Mekke'de Birgün" adlı tiyatro oyununun galası geçtiğimiz pazar Fırat Kültür Merkezi'nde yapıldı. Müslüm Yılmaz'ın yazıp yönettiği "Mekke'de Birgün" İslam'ın doğuşunu müşriklerin gözüyle sahneye yansıtıyor olmasıyla benzerlerinden ayrılıyor. Oyun, Ramazan ayı boyunca her cumartesi 14:30, her pazar 20:30'da FKM'de sahnelenecek.
    Bilgi tel: 0212 517 46 97
    5 Ekim 2005
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED