AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
10 yılda 82 milyar dolar
para girişi bekliyoruz

Para piyasası uzmanları AB uyum sürecinde, Türkiye'ye uluslararası piyasalardan 10 yılda kabaca 82 milyar dolar civarında para girişi bekliyor

AB ile müzakere sürecinin başlaması para piyasası uzmanlarını da sevindirdi. Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Topaç, Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde, Türkiye'ye 10 yılda 82 milyar dolar civarında para girişi beklediklerini bildirdi. Yabancı sermaye açısından da daha güvenilir, önü görülür bir ortamın oluşacağını, şirket birleşmeleri, satın almalarının devreye gireceğini kaydeden Topaç, şu görüşleri dile getirdi: "Çok uluslu şirketler de gelip şirket alacaklar. Geçen sene yaptığımız bir çalışmaya göre, AB uyum sürecinde Türkiye'ye 10 yılda kabaca 82 milyar dolar civarında para girişi bekliyoruz."

Sermaye girişi piyasayı canlı tutacak

Hem yabancı sermaye girişi hem mali disiplin nedeniyle yerli para girişinin sermaye piyasalarını canlı tutacağını, şirket ortaklıklarının, özelleştirmelerin, yeni halka açılmaların, KOBİ borsalarının, gayrimenkul piyasalarının olumlu gelişeceğini belirten Topaç, "Piyasalar açısından borsa öncü göstergedir. 1 2 senedir yabancılar hisse satın alıyor. Biraz durulur, şirket bazlı hareket sürer. Orta dönemde daha önümüzü gördüğümüz piyasalar oluşur" dedi. Topaç, hisse senedi yatırımcılarını da bilinçli olmaları, risklerini bilmeleri konusunda uyardı.

Yatırım yapılabilir ülke olarak görülecek

Ernst&Young Türkiye Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Can Deldağ, tam üyelik müzakerelerinin başlaması kararının, Türkiye'nin yabancı sermayeyi geri döndürmeyeceğinin bir teyidi olduğunu söyledi. Deldağ, "Müzakerelerin başlaması, teknik düzeyde faizlerin aşağı inmesi ve risk oranının biraz daha aşağıya gitmesi anlamında ek bir katkı yapacaktır" dedi. Deldağ, özelleştirmelerde enerji, telekomünikasyon ve bankacılık sektörlerinin çok önde olduğunu, önümüzdeki 24 ayda da enerjinin çok önem kazanacağını vurguladı.

DB, AB'ye uyumu sağlamak için çalışıyor

Türkiye'nin AB yolunda attığı adımların sonucunda müzakere sürecenin başlaması Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink'i de memnun etti. Türkiye'nin kalkınmasına üyelik sürecinin olumlu etki edeceğine dikkat çeken Vorking, "Dünya Bankası Global Gelişim Ağı (GDLN) olarak Türkiye'deki sektörlerin AB'ye uyumunu sağlamak için çalışıyoruz" dedi. Vorkink, GDLN'nin Türkiye'nin AB'ye girmesi yolunda açık diyaloglar geliştirdiğini ve bu anlamda Ağ'ın önemli bir araç haline geldiğini belirterek, "GDLN olarak Türkiye'deki sektörlerin AB'ye uyumunu sağlamak için çalışıyoruz" dedi.



5 Ekim 2005
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED