YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Enflasyon moral bozdu

Temmuz enflasyonunun beklenenin çok üstünde çıkması programa olan güveni tamamen ortadan kaldırdı. Ekonomistler programda revizyonun şart olduğunu belirttiler.

Temmuz ayında sıfır hatta eksi oranlarda enflasyon beklentisinin gerçekleşmemesi ekonomistlerin programdan yüz çevirmesine yolaçtı. Yüzde 2,2'lik Temmuz enflasyonunun program hedeflerinin artık gerçekleşmeyeceğini kanıtladığını söyleyen ekonomistler, programda revizyona gidilmesini istiyorlar.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hüsnü Erkan, ücret görüşmeleri ve enflasyon psikolojisinin Temmuz ayındaki yükselmede rol oynadığına dikkati çekti. Ağustos ayında sözkonusu yükselişin sürmeyeceğini kaydeden Erkan, yıl sonunda enflasyonun yüzde 35 dolayında olacağını, yüzde 25 enflasyon hedefinin tutmasının artık söz konusu olamayacağını ifade etti. Hükümetin enflasyonu düşürme konusunda eksik politika izlediğini öne süren Erkan, "Hükümet gerek maliyeti düşürücü gerekse üretimi artırıcı önlemler almalı ve yatırımları hızlandıracak çalışmalar yapmalı" dedi.

Abaç: Revizyon şart

Uluslararası Bankacılık Danışmanlık Şirketi İBAR'ın Yönetim Kurulu Başkanı ve eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Selçuk Abaç da, açıklanan Temmuz ayı enflasyon rakamlarını "moral bozucu" olarak nitelendirdi. Soruları cevaplayan Abaç, Temmuz ayında açıklanan enflasyon rakamlarının kendisini ilk kez ciddi anlamda düşünmeye sevkeden rakamlar olduğunu söyledi. Yılsonu hedeflerini tutturabilmek için sıfır, hatta sıfırın altında rakamlar beklediklerini ifade eden Abaç "Artış temelde iç talepteki artıştan kaynaklanıyor. İç talepteki bu hızlı büyümeyi durdurmak gerekiyor" dedi. Abaç, enflasyon programında strateji değişikliğine gidilmesi gerektiğini söyledi.

"Kayıt dışı ekonomiye denetim"

KESK Genel Başkanı Siyami Erdem de Temmuz ayında ortaya çıkan enflasyon rakamlarının, "enflasyona yol açan koşulların ortadan kalkmadığını" gösterdiğini kaydetti. Erdem, Türkiye'deki enflasyona yol açan temel nedenin kayıt dışı ekonomi olduğunu savunarak, şöyle dedi: "Hükümet kayıt dışı ekonomiyi denetim altına almak yerine, en kolay yolu seçerek ücretlilere düşük zamlar verdi. Halkı yoksullaştırarak enflasyonu düşürmeyi tercih etti." Yüzde 25 enflasyon hedefinin tutmasının mümkün olmadığını dile getiren Siyami Erdem, kamu çalışanlarının 1999 yılı enflasyon kayıpları ile ek zam taleblerinin yerine getirilmesini istedi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...