YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


'Din' olmadan olmaz


AB ilkelerine göre hazırlandığı belirtilen yeni nüfus cüzdanlarında din hanesinin yer almamasına kızan vatandaşlar, 'Kimliklerimizde İslam ibaresi olmalı' dediler.

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni nüfus cüzdanlarında din hanesinin yer almaması hükümet içerisinde rahatsızlığa sebep olurken, çeşitli kesimlerinden tasarıya tepkiler yükselmeye devam ediyor.

Adalet ve Dışişleri Bakanları tarafından "kimsenin dinini açıklamaya zorlanamayacağı" gerekçesiyle savunulan tasarının AB normlarına uyumla ilişkilendirilmesi de tepkiyle karşılandı.

Din, temel kimliktir

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan politikacı, sivil toplum kuruluşuları ve aydınlar dinin insanların kimliğini oluşturan en temel etken olduğunu belirterek kimliklerden din hanesinin çıkarılmasının doğru bir yaklaşım olmadığına işaret ettiler. Konuyla ilgili görüştüğümüz farklı meslek dallarına mensup vatandaşların büyük bir kısmı da kimliklerden din hanesinin çıkarılmasına karşı olduklarını ifade ettiler.

Vatandaşlar, "Müslüman bir ülkede kimlikte İslam yazılmasından niçin rahatsız olunuyor. Bizim dinimiz İslam, biz Müslümanız. İnsanın kimliğinde İslam ibaresinin olması güzel bir şey" şeklinde konuştular. FP Grup Başkan Vekili Bülent Arınç dinin, insanın kimliğinde temel belirleyiciliğe sahip bir üst kimlik olduğuna işaret ederek, kimlikten din hanesinin çıkarılması girişimini "Türkiye'nin fantazilerle kaybedecek vakti yoktur" şeklinde değerlendirdi.

Doğru bir karar değil

Kimliklerden din hanesinin çıkarılması durumunda insanların dinlerini ispatlama çabasına gireceklerini belirten yazar Abdurrahman Dilipak ise "Bu da insanların dine karşı ilgilerini tetikleyebilir" dedi. DYP Grup Başkan Vekili Turhan Güven de din hanesinin kimliklerde yer almasından yana olduğunu belirterek, "Kimliklerden din hanesinin ve medeni hali bölümünün çıkarılmasını doğru bulmuyorum" dedi.

Karaman: Ben hazmedemem

İlahiyatçı-yazar Prof.Dr. Hayreddin Karaman, bir Müslüman için en temel, en vazgeçilmez ve en güvenilir unsurun dini olduğunu belirterek, "Şu kadar yıldan beri kimliklerimizde din hanesi yer alıyor. Şahsen ben şimdi kimliğimden İslam'ın çıkarılmasını hazmedemem" dedi. Kimliklerde din hanesinin yer almasının insanları dinini açıklamaya zorlamak şeklinde değerlendirilmesinin son derece yanlış olduğunu ifade eden Hayreddin Karaman, din hanesine isteyenin istediği dini yazdırması ya da hiç bir şey yazdırmaması şeklinde bir düzenleme yapılabileceğini söyledi.

DİN HANESİNE DOKUNMASINLAR

M. Ali Yılmaz (Turizm İşletmecisi)
Kimliğimden din hanesinin çıkarılmasını istemem. Bu güne kadar kimliğimde İslam yazıyordu, bu şimdi niye kalksın ki?

Fahri Hatipoğlu (Seyyar satıcı)
Buna karşıyım. Bizim dinimiz İslam, biz Müslümanız. İnsanın kimliğinde İslam ibaresinin olması güzel bir şey.

Faruk Karpuz (Minibüsçü)
Mühim olan benim gönlümdeki duygu. Başka bir mesele kalmamış da kimliklerde dinin yazılması mı sorun oldu?

Neriman Varışlı (Ev hanımı)
Daha önce böyle birşey duymamıştım. Biz kimliğimizde dinimizin yazılmasını istiyoruz

Hatun Çelik (Ev hanımı)
Dinimiz kutsaldır ve herşeyden önce gelir. Kim nasıl istiyorsa öyle hareket edebilsin, insanlara bu konuda karışılmasın


 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...