YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Ağustos ayının kayıpları

Üçü de 6 Ağustos tarihinde bu dünyâya veda' ettiler.. Nâbizâde Nâzım (1862-1893) Feridun Fâzıl Tülbentçi (1912-1982) ve Sâmed Ağaoğlu (1909-1982)

Edebiyat âleminde iz bırakan bu üç kişiden birisi olan Feridun Fâzıl Tülbentçi'nin şâirliği ve târihî romancılığı yanında gazeteciliği, radyoculuğu ve tarihçiliği de vardır. Şiirlerini "Sabahtan Bir Saat Evvel" adıyle 1932'de yayınladı. Tarihe ait yazılarını "Büyük Harpten Sonrakiler" isimli bir antolojide topladı.. "Geçmişte Bugün", "Kahramanlar Geçiyor" ve "Kahramanlık Menkıbeleri" başlıklı seri konuşmaları devlet radyolarında yayınlandı. Tarihî romanları şunlardır: İstanbul Kapılarında, Barbaros Hayreddin Geliyor, Yıldırım Bayezid, Kanûnî Sultan Süleyman, Şah İsmâil, Turgut Reis, Cem Sultan, Yavuz Selim Ağlıyor, Osmanoğulları, Sultanların Aşkı, Hürrem Sultan, Şanlı Kadırgalar..

Dili akıcı, sade ve sağlamdır. Türk Atasözleri, Cumhuriyet'ten Sonra Çıkan Gazete ve Mecmualar (1941) isminde iki eseri daha vardır.

Nâbizâde Nâzım ise evvelâ 31 senelik kısa ömründe "Karabibik" adlı büyük hikayesi ve "Zehrâ" isimli bir romanı ile şöhreti yakalamış, daha sonra da Yâdigârlarım, Zavallı Kız, Bir Hâtıra, Hâlâ Güzel Sevdâ, Seyyıâtı Tesamüh, Bahtiyar mıdırlar, isimli eserlerini yayınlamıştır.. Nâbizâde, önce Mühendishâne-i Berrî-i Humayûn'dan, daha sonra da Erkân-ı Harbiye Mektebi'nden mezun olarak orduda kolağası (yüzbaşı) olarak hizmet etmiş bir subaydır. "Karabibik"i ve "Zehrâ"sı gerçekçilik akımının izlerini taşır. Birincisi köy hayatını, diğeri de âile hayatını ele almıştır.

1982'de Feridun Fâzıl Tülbentçi ile aynı günde vefat eden diğer bir edibimiz ve hikâyecimiz ise, aynı zamanda hukukçu ve politikacı olan Sâmed Ağaoğlu'dur.. Demokrat Parti kurucularından olup 1950'den 1960'a kadar Manisa Milletvekili, Sanayi ve Çalışma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak hizmet vermiştir. 1960'dan 1965'e kadar Yassıada'da ve Kayseri'de siyasî mahkûm olarak bulunmuştur. İyi bir hatip, iyi bir yazar ve hikâyecidir.. Hikâye, hâtırat ve inceleme dallarında verdiği başlıca eserlerinin isimleri şöyledir: Strazburg Hatırâları, Zürriyet, Öğretmen Gâfur, Katırın Ölümü, Babamın Arkadaşları, Aşinâ Yüzler, Arkadaşım Menderes, Marmara'da Bir Ada, D.P'nin Doğuş ve Yükseliş Sebepleri, İlk Köşe..

Üçüne de Tanrı'dan rahmet niyaz ederken, edebiyatımıza ve kültürümüze yaptıkları katkıdan ötürü milletçe duyduğumuz minnettarlığı kaydetmeden geçmeyelim!..

Osman AKKUŞAK

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...