YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Belçika'yla işler karışık

Fehriye'yi serbest bırakan Belçika, Bakan Türk'ün yargılama taleplerine cevap vermedi

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Avurupa Sözleşmesi'ne göre Fehriye Erdal'ın hem Belçika'da işlediği suçlardan hem de Özdemir Sabancı suikastından Belçika'da yargılanabileceğini bildirmelerine rağmen bu konuda henüz bir bilginin kendilerine ulaşmadığını söyledi. Sabancı suikastinin faillerinden Fehriye Erdal'ın Belçika'da yargılanacağına ilişkin dün bir gazetede yer alan haberin hatırlatılması üzerine Bakan Türk, Fehriye Erdal'ın iadesine ilişkin daha önceki gelişmeleri anlattı. Türk, Belçika Adalet Bakanı'ndan, Erdal'ın iade edilmemesi nedeniyle istinabe yoluyla Türk savcılarınca sorgulanmasının da mümkün olmadığı yönünde yanıt aldıklarını hatırlatan Türk, şöyle devam etti: "Belçika Adalet Bakanı, tedhişçiliğin önlenmesine Avrupa Sözleşmesi'nin birinci maddesine göre eğer silah kullanılmamışsa bu kişilerin bu sözleşme uyarınca yargılanamayacaklarını bildirmiştir. Ben de aynı sözleşmenin ikinci maddesinin insan hayatına yönelik vahim suçların siyasi suç olarak kabul edilemeyeceğini, dolayısıyla yargılanması gerektiğini belirttim. Ayrıca ceza işlerin de adli yardımlaşmaya ilişkin Avrupa Sözleşmesi'ni hatırlatarak Fehriye Erdal'ın hem Belçika'da işlediği suçlardan hem de Özdemir Sabancı suikastından Belçika'da yargılanabileceğini belirttim. Bu konuda bize henüz intikal etmiş resmi bir bilgi yok."

Adresini değiştirdiler

Sabancı suikastı faillerinden Fehriye Erdal serbest bırakıldı. Erdal, gözetim altında tutulduğu Charleroi şehri Dampremy semti Rue-Julien Schmidt 37'deki adresinden dün saat 03.00'da arkadaşları tarafından alınarak bilinmeyen bir başka adrese götürüldü. Erdal, geçtiğimiz yıl 26 Eylül'de Belçika'nın Knokke-Heist kentinde yakalanmış, 16 Ağustos 2000'e kadar Brugge şehir ağır ceza hapishanesinde tutuklu kalmıştı. 16 Ağustos 2000 Çarşamba akşamı 22.05'de bilinmeyen bir adrese bakanlığın kontrolünde götürülen Erdal, adresin basına sızdırılması sonucu açlık grevine devam etmişti. 43 gündür açlık grevinde ısrar eden Erdal'a Türkiye hapishanelerinde bulunan binin üzerinde THKP-C'li tutuklu mahkum 24 Ağustos'ta başlamak üzere 5 günlük açlık greviyle destek vermişti. Belçika İçişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Lieven Van Melle, önceki gün yaptığı yazılı açıklamada, 3 gün süren ve bazı bölümlere Belçika Başbakanı'nın da katıldığı mahkemede Erdal'la ilgili yeni kararlar alındığını ve açlık greviyle sağlık problemleri yaşayan Erdal'ın grevi bıraktığını söylemişti.

Bu arada yazılı bir açıklama yapan Fehriye'ye Özgürlük Komitesi, Erdal'ın, açlık grevine İçişleri Bakanlığı ile yapılan protokol sonrası ara verme kararı aldığını ifade etti.

 

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...