YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama


Yoz müzik çürütüyor

MÜZED Başkanı Refik Saydam, müzik piyasasındaki yozlaşmanın gençleri çürüttüğünü söyledi. Saydam'a göre bunun nedeni; müzik eğitiminin baştan savma yapılması.

Müzik Eğitimcileri Derneği (MÜZED) Başkanı Refik Saydam, kitle iletişim araçlarına ve müzik piyasasına yön veren güçlerin topluma layık gördüğü müziklerden büyük rahatsızlık duyduklarını söyledi. Televizyon kanallarında yapılan müzik yayınını "düzeysiz, niteliksiz, zevksiz ve sululuklarla dolu" olarak niteleyen Saydam bu tür yayınların çocukların ve gençlerin beynini uyuşturup çürüttüğünü belirtti.

Eğitimsizlik yozlaştırıyor

Müzik piyasasındaki yozlaşmanın nedenini müzik eğitiminin baştan savma yapılışına bağlayan Saydam şunları söyledi: Biz müzik eğitimcileri bu yozlaşmanın temelinde ülkemizin ekonomik ve sosyal koşullarının yanısıra müzik eğitiminin ihmal edilişinin de büyük bir rolü olduğunu düşünüyoruz. Yıllardır okullarımızda müzik dersleri gereksiz görülüyor, müzik öğretmenleri yalnız bırakılıyor."

Saydam, bundan sonra müzik eğitimcilerinin yalnız, desteksiz ve çözümsüz kalmayacağını ifade ederek "Müzik dersleri okullarımızda gözardı edilen önemsiz görülen, programların en sonuna itilen bir ders olmaktan kurtulacak. Çocuklarımız ve gençlerimiz piyasa tarafından yönlendirilen yoz ve düzeysiz müziklerin ağından kurtarılacak" dedi.

MÜZED olarak müzik eğitimcilerinin mesleki, sanatsal, kültürel, ekonomik haklarını korumak, geliştirmek ve bu alanlarda dayanışmasını sağlamayı hedeflediklerini kaydeden Saydam, bu amaçlarını gerçekleştirmek için örgün ve yaygın müzik eğitim gelişmesine katkıda bulunacak görüş, proje, plan ve programlar hazırlayarak ilgili kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunacaklarını da sözlerine ekledi.

Eğitmezsek böyle olur

Saydam, "Ülkemizdeki müzik eğitimi ve sanatı adına bugünkü durumumuz üzüntü vericidir. İnsanlarımız her gün (Neremi Neremi) diyerek müzik yapan sözde sanatçıları dinlemek zorunda değil. Gençlerimiz Batı'nın yoz cinselliği pompalayan niteliksiz müziklerinin ucuz kopyalarını veya kendi bedenini jiletle yaralamasına yol açan feryatları dinlemek zorunda bırakılamaz" dedi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Gelecekte iyi caz yapıcaz
Muğla'nın Ortaca ilçesinde doğan ve adını uluslararası alanda kabul ettiren Timuçin Şahin, Avrupa ve ABD'de başarılı caz konserleri veriyor.
Zeugma yoğun bakımda
Belkıs Zeugma antik kentinde kurtarma kazılarını koordine eden Gaziantep Müzesi Müdür Vekili Kemal Sertok, kazı çalışmalarını yerinde görmek isteyen ziyaretçilere izin verilmemesine yönelik eleştirilerle ilgili olarak, "Zeugma, yoğun bakımdaki bir hasta gibi kabul edilmeli" dedi. Antik kentteki tarihî eserlerin gün ışığına çıkarılmasının ve belgelenmesinin dikkat istediğini belirten Sertok şöyle konuştu: "Zeugma, yoğun bakımdaki, operasyondaki bir hasta gibi kabul edilmeli. Mikrop kapma riski dikkate alınarak ziyaretlerin azaltılması doğru olandır."
Sanal âlemde müzik yarışması
Halıcı Midi'2000 7. Bilgisayarla Beste Yarışması'nda finale kalan 10 eser belirlendi. Yarışmanın besteci Atilla Özdemiroğlu başkanlığında toplanan ön jürisi finale kalan 10 eseri belirledi. Jürinin belirlediği adaylar şunlar: "Gökhan Balık, Tolga Bedir, Enis Eren-Atalay Ant, Selçuk Yusuf Ergen, Ozan Erkan, Ali Göktürk, Cem Ömeroğlu-Sinan Güngörer, Mehmet Sungur, Targan Berk Türe, Derviş Can Vural." Türkiye'de ilk kez bir müzik yarışmasının internet üzerinden "www.halici.com.tr" adresinden oylanacağı yarışmanın ana teması, "21. Yüzyıl: Bilgi Çağı". Yarışmanın ödül töreni 7 Eylül'de Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilecek. Törende ilk üç dereceye giren eser sahiplerine toplam 2 milyar lira para ödülü verilecek.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...