YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Balina mı, paraşüt mü?

Sayıştay'ın yeni binasında çıkan ve tonlarca arşivin yanmasına neden olan yangının bir sabotaj sonucu çıkmış olacabileceği ileri sürüldü.

Sayıştay Başkanlığı'nın arşivinde çıkan ve tonlarca evrakın yanmasına neden olan yangının bir sabotaj sonucu çıkmış olabileceği belirtiliyor. Yolsuzlukla Mücadale Derneği Başkanı Tevfik Diker, ülkede yolsuzlukla mücadeleye karşı başlatılan operasyonlarının önünün kesilmesi için böyle bir yangının çıkarılmış olabileceğini kaydetti. Vatandaşın Vergisini Koruma Derneği Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Sayıştay binasında yangına karşı önlem alınmamasının akla bazı soru işaretleri getirdiğini söyledi.

Kamu kurum ve kuruluşlarının tüm işlemlerini denetleyen, mali işler ve hesap usulleriyle ilgili gelir ve gider sistemleri hakkında TBMM'ye bilgi sonun Sayıştay'ın Balgat'taki yeni hizmet binasında çıkan ve dört gün süren yangın 'Bir takım yolsuzlukların üstü kapatılmak mı isteniyor? sorusunu akla getirdi. Yolsuzlukla Mücadele Derneği Başkanı Tevfik Diker, son dönemde Türkiye'de hem vatandaşlarda hem de devlette yolsuzlukların üzerine gitme isteğinin artığını belirterek, bunun balina, paraşüt gibi operasyonlarla perçinlendiğini kaydetti. Diker, "Önümüzdeki günlerde yolsuzlukla mücadelenin Türkiye'nin birinci gündem maddesi olacak. Milli Güvenlik Kurulu ve Parlamento tüm yolsuzlukların üzerine gitmek için çözüm üretecek. Meclis Araştırma ve İncele Komisyonu'nın yolsuzlukların üzerine gitmek için devletin arşivlerine ihtiyaç duyacağını düşünen bazı çevreler kendilerince tetbir almak adına bu yangını çıkarmış olabilir" dedi.

Diker, yangının çıkış nedeni incelenirken sabotaj üzerinde durulması gerektiğini ifade etti.

"Meclis araştırması verilmeli"

Sayıştay Başkanı Kamil Mutluer'in yanan evrakların değerli evraklar olmadığı şeklindeki açıklamalarını da değerlendiren Diker, "Değerli değil ise neden saklanıyor? Eğer saklanmasında yasal zorunluluk varsa demek ki değerli evraklar" diye konuştu.

Diker, yangınla ilgili olarak TBMM'nin devreye girmesi gerektiğini beliterek, "Bu yangınla ilgili olarak Meclis Araştırma ve Soruşturma Komisyonu harekete geçmeli. Konu TBMM'nin gündemine girmeli. Bunun için de muhalefet biran önce konuyla ilgili Meclis araştırması istemeli" dedi.

"Önlem alınmamış"

Vatandaşın Vergisini Koruma Derneği (VAVEK) Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da kamu kurum ve kuruluşlarının yürüttüğü işlemlerle ilgili belgeleri inceleyen Sayıştay'da böyle bir yangın çıkmasının bir takım soru işaretlerini beraberinde getirdiğini söyledi. Devletin önemli evraklarının bulunduğu arşivin yangına karşı korunur özellikte olması gerektiğini altını çizen Kılıçdaoğlu, "Üst üste konulmuş kağıtların yanması çok zor. Eğer bu binada gerekli önlemler alınmış olsaydı, arşvinin yanması sözkonusu olmazdı" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, önemsiz evrakların yandığı şeklindeki açıklamalara da katılmadığını belirterek, "Devletin hiç bir evrakı önemsiz değildir. Bu evrakların başka kurumlarda örnekleri vardır ama soruşturmalarda evrakın aslının yanması sıkıntı doğuracaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Nihayet söndürüldü

SAYIŞTAY binasında çıkan yangının tamamen söndürüldüğü bildirildi.Ankara Büyükşehir İtfaiye Daire Başkanı Faruk Kurutuz, yaptığı açıklamada, yangının önceki gün gece yarısı tamamen söndürüldüğünü, soğutma çalışmalarına başladıklarını belirtti.Kurutuz, "şimdi, raflardaki belgeleri ıslatılarak atılması çalışmalarını yapıyoruz" dedi. Bu arada arşivde bulunan evraklarının yüzde 50'sinin kurtarıldığını ifade eden Kurutuz, ayrıca önceki geceye kadar ortalama 200 itfaiyecinin görev yaptığı alanda, bu sayıyı yarıya indireceklerini kaydetti. Öte yandan bazı Sayıştay çalışanları binaya gelerek incelemelerde bulundular. Çalışanlar üzgün olduklarını belirttiler. / ANKARA

Nedenini komisyon belirleyecek

Sayıştay Başkanlığı'nın yeni hizmet binasında çıkan yangın tamamen söndürüldü. Önceki akşam saat 21.00'de kontrol altına alınan yangın dün gece saat 02.30'da tamamen söndürüldü. Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Faruk Kurutuz, binada soğutma çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. Kurutuz, yangının çıkış nedeni konusunda herhangi bir açıklama yapmazken, yangının nedeni belirlemek için Ankara İtfaiyesi'nde bir komisyon oluşturulacağı öğrenildi.

Geçtiğimiz cuma günü Sayıştay Başkanlığı'nın yeni hizmet binasında çıkan yangın, Ankara İtfaiyesi'nin 66 saat süren çalışması sonrasında tamamen söndürüldü. Yangının bilinenin aksine cuma günü değil daha önce çıktığı ileri sürüldü. Arşivin bodrum katında olmasının yangının söndürülmesini güçleştirdiği ve arşivin uygun yapılmadığı da belirtildi.

Asayişten sorumlu Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Yaşar Baş, incelemelerin sürdüğünü ancak soruşturma açılmadığını söyledi. Sabotaj ihtimaliyle igili olarak itfaiyeden bilgi gelmediğini belirten Baş, yangınla ilgili elinde bilgi bulunan herkesin, bu bilgileri kendilerine ulaştırmasını istedi.

Okumuş: "Mimar nerede?"

Yangın yerinde inceleme yapan Meclis Hesaplarını İnceleme Komisyonu Başkanı MHP İstanbul Milletvekili Nazif Okumuş ve komisyon üyesi FP Bingöl Milletvekili Hüsamettin Korkutata da, olay yerinde incelemelerde bulundular. İncelemeler sonrasında bir açıklama yapan Okumuş, Sayıştay'ın Meclis adına çalıştığına dikkat çekti. Yangının şüpheli olduğunu söylemek için erken olduğunu ifade eden Okumuş, "Şüpheli değil üzücü bir olay. Çok ciddi bir tedbirsizlik var. Binanın hizmete elverişli olmadığı konusunda bir kanaat var" dedi.

Binanın mimarını da eleştiren Okuyan, böylesine üzücü bir olay yaşanırken binanın mimarının ortalarda görünmediğini ve bir sistem hatası olduğunu dile getirdi. Yangının nedeniyle ilgili konuşmanın erken olduğunu kaydeden Okumuş, teknik heyet, itfaiye ve müfettiş raporlarının incelenmesi sonrasında yangının nedeniyle ilgili bilgilerin elde edilebileceğinin altını çizdi. İtfaiye ve arşiv görevlilerinin bilgilerin çeliştiğine dikkat çeken Okumuş, "İtfaiye görevlileri arşivin yarısının yandığını söylüyorlar. Arşiv görevlileri ise 1994 yılına ait arşivlerin yandığını söylüyorlar. 1500 metrekarelik bir alan içindeki arşivler zarar görmüş. İçeride bulunan su nedeniyle de Sayıştay çalışanları görevlerini yerine getiremiyorlar" diye konuştu.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...