YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Kabinede rant savaşı

Her fırsatta uyum içinde çalıştıklarını ifade eden hükümet üyeleri arasında, "örtülü" bir özelleştirme savaşı yaşanıyor. Bakan Öksüz'ün peşkeş iddiasıyla açtığı savaş diğer bakanlıklara da yayıldı.

Hükümetin, IMF ve Dünya Bankası'nın görüşleri doğrultusunda oluşturduğu ekonomik politikalar, hükümet üyelerini bile rahatsız ediyor. Birçok kabine üyesi, hükümetin özelleştirme politikasına karşı çıkıyor. Kabinede adeta, Bakanlar arasında bir özelleştirme savaşı yaşanıyor.

MHP'li Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz'ün, Türk Telekom ve THY'nin özelleştirmesine karşı çıkması ile gündeme gelen kabinedeki, özelleştirme rahatsızlığı sürekli büyüyor. IMF'ye üç yılda yaklaşık 17 milyar dolarlık özelleştirme yapma sözü veren hükümet, kendi içinde gizli bir özelleştirme savaşı yaşıyor. Bakanlar, özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova ile Hazine ve ÖİB bürokratlarına özelleştirme konusunda, "aşırı taviz" vermekle suçluyor.

Telekom'da peşkeş

"Türk Telekom'u peşkeş çekmek istiyorlar" diyerek, Türk Telekom'un yüzde 33.5'luk hissesinin yönetim hakkıyla özelleştirilmesine karşı çıkan Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, Türk Telekom konusundaki mücadelesini sürdürüyor.

Özelleştirme arayı açtı

Ulaştırma Bakanı Öksüz, Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ve Devlet Bakanı Yüksel Yalova'nın tüm ısrarlarına karşın, Telekom'un yönetim hakkıyla birlikte ve eski değer tespit üzerinden satılmasına karşı çıkıyor. Bakan Öksüz'ün, THY'nin yüzde 51'lik hissesinin özelleştirilmesi konusunda çekinceleri olduğu bildirildi.

Ulaştırma Bakanı Öksüz'ün dışında, DSP'li Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel, Eti Holding'in özelleştirilmesine, MHP'li Devlet Bakanı Faruk Bal Emlak Bankası'nın özelleştirilmesine, ANAP'lı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, işletme hakkı devirlerinden KDV alınmasına, DSP'li Devlet Bakanı Recep Önal, enerji projelerine Hazine garantisi verilmesine karşı çıkıyor. Sözkonusu bakanlar, birçok kez birayaya gelmelerine rağmen, özelleştirme konusundaki pürüzleri aşamıyorlar.




Kağıda basmak için tıklayın.

Dış borcu gurbetçi işçi finanse etti
Yurt dışındaki işçilerin 1964-2000 arasında gönderdikleri 70.2 milyar dolar, aynı dönemde dış borçlar için ödenen 66.7 milyar dolarlık faizin üzerine çıktı.
Ambalaj lafta kaldı
2 yıl önce zamanın Tarım ve Köyişleri Bakanı Mustafa Taşar'ın tüm tepkilere rağmen uygulamaya koyduğu ekmeğin ambalajlı satılmasına ilişkin yönetmeliğe kimse uymuyor.
Asgari ücrette son toplantı
Asgari Ücret Tespit Komisyonu 6'ncı toplantısını bugün yapıyor. Toplantının ardından 1 Ocak 2001 tarihinden geçerli olacak yeni ücretin kamuoyuna açıklanması bekleniyor. Komisyonun bugün gerçekleştirdiği 6'ncı toplantıda, DİE'den gelecek rakamların değerlendirilip yeni ücretin saptanabileceği bildirilirken, çok zayıf bir olasılık olarak da komisyonun bugünkü toplantının ardından, önümüzdeki günlerde bir toplantı daha yapıp yeni ücreti belirleyebileceği kaydediliyor. Sendikal çevrelerde 1 Ocak 2001 tarihinden geçerli olacak yeni asgari ücretin, brüt 130 ile 150 milyon lira arasında saptanabileceği ileri sürülüyor. Halen brüt 118 milyon 800 bin, net 86 milyon 922 bin 900 lira olan asgari ücretin brüt 130 milyon 680 bin lira olması durumunda yüzde 10 oranında artırılmış oluyor.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...